Allmänt
Regeringen anger i skrivelse 1992/93:255 vad som är betydelsefullt i Sveriges samarbetet med EG beträffande miljöfrågor.
Egentligen är det fel tidpunkt att avge denna skrivelse. Regeringen har själv tillsatt en utredning (M 1993:2) för att belysa miljökonsekvenserna av svenskt deltagande i EG. Denna utredning borde få avge sitt utlåtande. Därefter borde frågan diskuteras. Risken finns att det som i så många andra fall -- t.ex. Öresundsbrofrågan -- blir beslut först, sedan debatt och utvärdering.
Den allmänna meningen i skrivelsen är acceptabel, men när det gäller konkretisering och prioritering finns det frågetecken.
Skrivelsen ger inte en läsare en tydlig bild av vad Sverige kommer att kräva i förhandlingarna med EG; vad som är förhandlingsbart respektive odiskutabelt.
De förmodligen allvarligaste problemen behandlas rapsodiskt på en sida i slutet av skrivelsen, nämligen klimatfrågan och Östeuropas miljöproblem. Detta tyder på en oförmåga att prioritera rätt i regeringskansliet. Man konstaterar bland annat att det är viktigt att EG spelar en aktiv roll när miljöproblemen i Östeuropa ska lösas. Sanningen är att det är helt avgörande att EG gör det -- någon annan lösning finns icke.
Behandlingen av klimatfrågan inger också oro. Resonemangen domineras av vad som eventuellt bör göras i någon icke specificerad framtid. Detta speglar väl regeringens inhemska politik, som inte inneburit några mätbara framsteg i arbetet att minska risken för klimatstörningar. Inte minst oviljan att införa en verkningsfull och generell koldioxidskatt visar detta.
Den sista allmänna allvarliga kritiken är att tredje världens miljöproblem inte tycks vara viktiga för den svenska borgerliga regeringen. Ett avgörande mål för EG borde vara lösningen av tredje världens problem -- inklusive miljöproblemen. På sikt är det en förutsättning för allas vår överlevnad.
Specifika krav
Det finns många specifika krav som måste tas upp i förhandlingarna med EG. Dessa krav måste emellertid först diskuteras i Sverige. Detta har inte gjorts och denna skrivelse bidrar inte till att stimulera och vidga debatten till fler.
Vänsterpartiet anser bl.a. att följande borde beaktas och tas upp:Försurningsproblemen blir allt svårare. De åtgärder som hittills vidtagits är långt ifrån tillräckliga. Utsläppen av försurande ämnen måste drastiskt minska. Det måste finnas en tydlig och självklar rätt för varje EG- land att införa strängare miljökrav än de gemensamma. Skrivelsen är på denna punkt otillfredsställande. Det gäller t.ex. livsmedelstillverkning och -hantering, vissa produkter med blyinnehåll, kadmium m.m. Det är också aktuellt beträffande krav på bilar där vi i framtiden kan behöva en möjlighet att ställa hårdare miljökrav än vad EG bestämmer sig för.Sverige ska driva krav på miljökonsekvenser av EG:s beslut.Sverige bör också ha ett krav på att det planerade och beslutade europeiska ''naturvårdsverket'' byggs och startas.Sverige bör ställa krav på hårdare sanktionsmöjligheter mot länder som inte följer beslutade miljömål och miljölagstiftning.Sverige bör också driva kravet på att EG:s kontakter och handel med tredje världen baseras på miljöhänsyn.Sverige bör också kräva att EG ska vara pådrivande i det internationella miljöarbetet -- framför allt mot Japan och USA.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om de miljökrav Sverige bör ta upp i sitt samarbete med EG.
Stockholm den 3 juni 1993 Jan Jennehag (v) Karl-Erik Persson (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v)