Flera intressen måste dela på fisket som en resurs: fiskevattenägarna, yrkesfiskarna och sportfiskarna. Staten har det övergripande ansvaret för att lagar och förordningar på fiskeområdet ger ett så friktionsfritt samspel mellan de olika intressena som möjligt.
Ägande- och hävdrätt
Rent historiskt går det inte att bortse från en flertusenårig ägande- och hävdrätt. Det är de boende runt sjöarna, kusterna och skärgårdarna som under århundradena bakåt haft rätten till fiske och som helt eller delvis försörjt sig på näringen. Det är viktigt att ägande- och hävdrätten respekteras.
Levande landsbygd
Den viktigaste regionalpolitiken just nu är att på olika sätt stärka landsbygdsbefolkningens rätt till sina resurser. När de traditionella näringarna sviker, blir turism och fritidsverksamhet av olika slag av allt större betydelse. Fiskerätten bidrar till en levande landsbygd och därmed till fortsatt boende i dessa ofta glesbebodda områden.
Ett problem som måste lösas är frågan om kräftfisket. Försöksutplantering av signalkräfta i de stora sjöarna har på sina håll visat mycket lovande resultat. Det ekonomiska värdet av ett framtida kräftfiske är stort.
Kräftfiske omfattades inte av statens uppgörelse med fiskevattenägarna om ersättning för förlorat fiske. När den uppgörelsen skedde fanns inget kräftfiske i t ex Hjälmaren. Nu återkommer kräftfisket och det kommer med största sannolikhet att bidra till att allt fler fiskeintresserade, inte bara från Sverige utan även från övriga Europa, kan komma att lockas till det mycket exklusiva kräftfisket.
Allmänt vatten
Beträffande allmänt vatten bör utsättningar för uppbyggnad av kräftbestånd liksom den fortsatta vården och fisket, som ett led i en landsbygdssatsning, anförtros det yrkesmässiga fisket och närboende fiskevattenägare. Härvid bör i första hand redan licensierade yrkesfiskare få företräde. Allmänhetens kräftfiske bör ske på enskilt eller allmänt vatten som upplåts av vattenägarna eller fiskarena genom försäljning av fiskekort eller andra upplåtelseformer. Också detta förslag skall ses som ett ställningstagande för att underlätta för landsbygdens befolkning att utnyttja de egna resurserna. Endast om rätten till fiskevattnen är säkrad kommer vattenägarna att vara beredda att investera i uppbyggnad av nya kräftbestånd så att ett rikt kräftfiske kan komma till stånd även för allmänheten.
Enskilt vatten
Det är utomordentligt viktigt att statsmakterna klargör att kräftfisket på enskilt vatten helt och odelat tillhör vattenägarna och att det fastslås att kräftfiske på enskilt vatten inte kan betraktas som handredskapsfiske.
Resistent kräftstam
Beträffande flodkräftan bör Fiskeriverket skapa förutsättningar för en intensifierad forskning för att utveckla en resistent kräftstam som gör att den svenska flodkräftan kan bevaras och utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ägande- och hävdrätt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten till bevarandet av en levande landsbygd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i ett tillägg i uppgörelsen mellan staten och fiskevattenägarna ange vilka som skall få fiska kräftor på allmänt vatten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kräftfiske på enskilt vatten helt och odelat tillhör vattenägarna och att det inte betraktas som handredskapsfiske,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en intensifierad forskning för att utveckla en flodkräftstam som är resistent.
Stockholm den 19 april 1993 Harald Bergström (kds)