Fiskets betydelse för en levande kustregion är mycket stort. De flesta som valt att bo utmed kusten och bedriver fiske har detta i ''blodet'', man har anknytning genom sin börd med fiske och hav. Det är en fortsättning av generationers sätt att leva.
För många som kommer från fiskarsläkt är det självklart att tillverka sitt behov av fiskredskap. Denna kunskap är ett kulturarv. Konsten att binda garn, göra en tina är en kunskap som gått i arv mellan generationer.
Fritidsfisket i Göteborgs och Bohus län är omfattande. Uppskattningsvis ägnar sig drygt 200 000 personer av länets befolkning åt sport- och husbehovsfiske. Husbehovsfisket utövas med många olika typer av fiskredskap som garn, ryssjor, tinor, burar, landvad och olika krokredskap beroende på fiskesäsong och tillgång på fisk. Husbehovsfisket har gamla anor och är en genuin kulturtradition och utgör ofta både en introduktion i och en förlängning av en aktiv karriär inom yrkesfisket -- s.k. hemmafiske.
Den i propositionen föreslagna redskapsbegränsningen för icke yrkesmässigt fiske är för långt gående och tar inte i tillräcklig grad hänsyn till vedertagen tradition inom fisket på västkusten.
En för västkusten anpassad redskapsbegränsning bör enlig vår mening vara:
Högst 360 meter nät eller garn, 14 hummertinor och högst 14 andra burar och/eller tinor, samt 6 ryssjor. När det gäller fiske med krokredskap (backafiske, långrev) bör denna begränsning utgå ur lagen eftersom fisket är traditionellt och av ringa omfattning. Vi anser inte heller att någon begränsning av det sammanlagda antalet redskap är nödvändigt.
När det gäller handredskap bör utskottsbehandlingen tydliggöra att det för västkusten traditionella fisket med handredskap som dörj, pilk och meta från båt är tillåtet. Vi förutsätter att fiskemetoder och redskap som idag är tillåtna som att med skalskrapa plocka upp musslor, med håv ta upp agn och att fiska med vad/not även fortsättningsvis är tillåtet. Då dessa fiskemetoder inte omnämns i propositionen bör även här utskottsbehandlingen tydliggöra vad som gäller.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redskapsbegränsningen för andra än yrkesfiskare.
Stockholm den 19 april 1993 Sverre Palm (s) Sten Östlund (s)