Markant ökade krav ställs i dag på offentlig förvaltning, administration och myndighetsutövning. Orsaken till detta finns naturligtvis i en ökad fokusering på effektivitet och knappa resurser -- men också på ökade krav från medborgarnas sida. Medborgarna jämför naturligtvis med den kvalitet som erbjuds inom konkurrensutsatt verksamhet.
Sedan många år pågår ett intensivt arbete med kvalitetsfrågor inom hela näringslivet -- där är det en fråga om långsiktig överlevnad i hård internationell konkurrens. Dessa drivfjädrar finns inte inom offentlig förvaltning (och bör inte göra det) -- däremot kan sättet att arbeta med kvalitetsfrågor överföras i sin helhet, anpassat till respektive verksamhet naturligtvis.
ISO 9000 är en modell för verksamhetsstyrning mot kundtillfredsställelse med hjälp av kvalitetssystem. Kvalitet är inget självklart. Det krävs ett målmedvetet förändringsarbete för att ändra en myndighets, en förvaltnings eller ett ämbetsverks verksamhet mot ökad kundnytta, högre effektivitet och kundupplevd kvalitet.
Europastandard
ISO 9000 är nationell standard i ett femtiotal länder och utgör Europastandard med beteckningen EN 29000 -- detta innebär att den är standard i samtliga västeuropeiska länder.
ISO 9000 är ursprungligen framtagen för tillverkande företag -- men har genom åren genomgått (och genomgår) en kontinuerlig utveckling och i dag är också renodlade tjänsteföretag kvalitetscertifierade enligt ISO 9000. Denna kvalitetsstandard kan också med fördel anpassas till och tillämpas även på offentlig förvaltning.
För Ny demokrati är kvalitet och effektivitet inom även offentlig förvaltning ett ytterst angeläget område. Vi föreslår därför att regeringen initierar ett omfattande arbete med syfte att införa ett kvalificerat kvalitetstänkande inom hela den statliga förvaltningen. Detta arbete kan lämpligen utgå ifrån Styrelsen för teknisk ackreditering -- SWEDAC, Statens Provningsanstalt och Svenska standardiseringskommissionen -- SIS.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitet inom offentlig förvaltning,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den instans regeringen finner lämpligast får i uppdrag att initiera framväxten av kvalitetscertifierade myndigheter, förvaltningar och verk i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd)