Ett omfattande förändringsarbete pågår inom den statliga sektorn. Mycket av riktlinjerna för detta drogs upp av den tidigare socialdemokratiska regeringen. Syftet med förändringarna är förstås att få en effektiv och kvalitetsmedveten statlig sektor som arbetar med rätt saker på rätt sätt. Ledningarna för myndigheter och verk är med de nya förutsättningar regering och riksdag ger resultatansvariga för verksamheten på ett helt annat sätt än under den gamla regelstyrningens tid.
Men trots förändringarna har riksdag och regering ansvar för att förvaltningspolitiken förs ut. Detta kan inte överlämnas åt andra. Det är vi folkvalda som skall svara för att en strategisk, medveten förvaltningspolitik kommer ut i samhället. Det är ytterst politikerna som ställs till svars inför medborgarna om samhällsadministration och service blir ineffektiv eller inte bärs av de offentlighets- och rättsäkerhetskrav m.m. som ligger i vår konstitution.
I tider då stora strukturförändringar görs och nytänkande behövs för att klara välfärdsmålen måste också kraven på tydlighet i förvaltningspolitiken skärpas. Det finns ett klart samband mellan vår förmåga att verkställa förvaltningspolitiken och den kompetens som förvaltningen besitter. De folkvaldas ansvar för att förvaltningspolitiken dels får genomslag, dels får det utan att offentlighets- och rättsregler eftersätts, ökar dessutom i samma grad som resultatstyrningen lämnar över mer och mer av genomförandet till myndigheter och verk.
I det nya resultatstyrningssystemet är det sagt, av oss också, att kompetensfrågorna är respektive myndighets ansvar. Men det finns en risk att den förvaltningskompetens som vi politiker vill se vid prioriteringar på lokal nivå får stå tillbaka för akuta behov av verksamhetskompetens. Ur ett lokalt perspektiv är det nog rimligt. Därför bör regering och riksdag på lämpligt sätt kunna försäkra sig om kvaliteten på förvaltningsstrategisk kompetens. Det handlar om att utöva ägaransvar.
Regeringen hänvisar i budgetpropositionen till EG- kompetensgruppens arbete och konstaterar att ansvaret ligger på myndighetsnivå. Men också här finns en koppling till att de politiska kraven på förvaltningsarbete tas om hand.
Det är alltså viktigt att riksdagen via regeringen kan försäkra sig om att de förvaltningspolitiska kunskaperna inte eftersätts. Vi efterlyser en översyn för att belysa frågan och föreslå eventuella kompetensprogram. Hur dessa i så fall skulle omsättas kan diskuteras. Riktlinjer till myndigheterna i resultatstyrningen är en väg. Direkta insatser via regeringen är en annan. Eller att kunna bygga på serviceorgan som redan finns tillgängliga, exempelvis Statskontoret eller Statens förnyelsefond.
Vi anser dessa frågor så viktiga att regeringen snarast bör göra en översyn. Den bör belysa samband samt föreslå hur förvaltningskompetens skall utvecklas för att stödja förvaltningspolitiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utveckla förvaltningskompetensen till stöd för en effektiv förvaltningspolitik.
Stockholm den 22 januari 1993 Inga-Britt Johansson (s) Anders Nilsson (s)