I proposition 1992/93 redovisar regeringen förslaget om införande av rambudget för myndigheterna. Till att börja med för förvaltningsanslagen men på sikt också för sakanslagen. Regeringen ger också sin syn på utveckling av mål- och resultatstyrning, bl.a. att det är mera fråga om verksamhetsutveckling än bara ekonomi.
I dessa sammanhang tas ett antal betydelsefulla förhållanden upp. Avseende dels den otillräckliga beställarkompetensen i regeringskansliet, dels behovet av bra ledarskap i förvaltningen och anställdas medverkan i resultatstyrningen. Som regeringen säger är metoden att målstyra statsförvaltningen ny och resultatet så här långt är inte dåligt, men mycket återstår att göra.
Problemen känns igen också från riksdagsrevisorernas rapport om strukturförändringar i statsförvaltningen. Som ovan sagts har regeringen lyft fram ett antal viktiga förutsättningar för att lyckas med resultatstyrningen. Målet måste vara att myndigheterna och de anställda av egen kraft kan åstadkomma sådana verksamhetsförbättringar regering och riksdag eftersträvar för samhällets bästa.
Ett stort problem i sammanhanget är den otrygghet inför framtiden som anställda -- på alla nivåer -- känner. Det är sant att otrygghet inför framtiden är något som gäller alla idag, oavsett vilken sektor man arbetar i. Men vi måste också komma ihåg att det de facto är så, att det är politiska ambitioner att i olika avseenden förbättra den offentliga verksamheten och att detta kräver anställdas medverkan. Det senare anser uppenbarligen även regeringen att döma av uttalandena i budgetpropositionen.
Det som saknas i propositionen är mera konkreta förslag om hur beställarkompetensen skall förbättras, vad som skall göras för att utveckla ledarskapet och hur anställdas medverkan skall stärkas. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med utarbetade åtgärdsförslag om hur regeringskansliet avser arbeta vidare med dessa frågor. Förslagen bör också ta upp konsekvenser på direktiv dels till myndigheterna via resultatstyrningen, dels till utredningar m.m. som skall se över statlig verksamhet. Att många utredningar skall genomföras framgår dessutom i propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att förbättra resultatstyrningen i den statliga förvaltningen.
Stockholm den 22 januari 1993 Inga-Britt Johansson (s) Maja Bäckström (s)