Inledning
Budgetunderskott har varit ett problem för Sverige sedan 1970-talets oljekris. Av denna anledning är det en allvarlig brist att finansplanen och de olika fackdepartementens budgetdokument ännu inte på ett tillfredsställande sätt redovisar hur budgetavvikelser uppkommit.
Det finns många hakar, när budgetanalyser ska genomföras. Förändringarna i penningvärdet gör både budgeteringen och analysen av tidigare budgetar svår, inte minst analyser över längre tidsperioder.
De stora avvikelserna inom transfereringssystemen är kanske de mest problematiska. Utgifterna bestäms i hög grad genom regelsystemens utformning och också, vilket i ringa utsträckning har noterats, av sambandet mellan olika regler och ändringar i olika men närliggande regelsystem.
Tidigare åtgärder
Att bristerna i statens budgetteknik är betydande har statsmakterna varit medvetna om länge. Initiativ att förändra budgetprocessen togs redan 1988. I årets finansplan och också i bilaga 6 Socialdepartementet ägnas de nu berörda problemen uppmärksamhet.
I årets statsbudget bilaga 6.2 finns således vissa sammanställningar vad gäller utvecklingen av socialförsäkringssystemen. Denna redovisning bör byggas ut, så att beslutsfattarna i efterhand kan följa utvecklingen, inte minst i relation till de allt frekventare regeländringar som görs inom detta område.
Detta är viktigt även med tanke på de förändringar av riksdagsarbetet som riksdagsutredningen arbetar med och som syftar till att lägga ökad vikt vid utvärderingsarbetet i utskotten.
Bilaga 6.2 utgör dock det mest omfattande försöket till utbyggd redovisning. Motsvarande typ av redovisning saknas på andra regelstyrda områden som gäller arbetsmarknaden och flyktingpolitiken. Inom alla de nu nämnda områdena redovisas avsevärda kostnadsökningar.
Även områden på socialhuvudtiteln som inte direkt är utformade som försäkringssystem redovisar betydande kostnadsökningar över en tioårsperiod.
Socialförsäkringens totala kostnader ökade från 204 miljarder kronor 1980 till 260 miljarder 1990 i fasta priser, dvs med ca 25 procent. BNP ökade under samma tid med ca 20 procent.
De familjepolitiska bidragssystemen, en del av socialförsäkringssystemet, ökade 1980 till 1992 från 12,3 till 45,1 miljarder i löpande penningvärde. I fast penningvärde motsvarar detta nästan en fördubbling av de familjeanknutna transfereringarna. Här finns en blandning av försäkringssystem och mer traditionella bidragssystem. Delposten ''föräldraförsäkringen'' tredubblas under denna tid, medan flerbarnstillägget femdubblas, allt räknat i fast penningvärde. I dessa siffror ingår inte kostnaderna för barnomsorgen. Den offentliga totalkostnaden för barnomsorgen understiger sannolikt inte 20-25 miljarder kronor.
Utvecklingen inom arbetsskadeförsäkringen är väl känd. Arbetsskadefonden redovisar i dag ett underskott på 22 miljarder kronor och antalet dagar med arbetsskadesjukpenning har ökat från 13 miljoner 1987 till 22 miljoner 1991, d.v.s. en ökning med cirka 70 procent.
Pensionsutgifterna, folkpension och ATP med undantag för förtidspensioner och KBT, har kontrollerats bäst. Förmånerna inom ATP har nämligen skurits ned med ca 9 procent i förhållande till de ursprungliga pensionslöftena. Detta har relativt väl kompenserat den svaga ekonomiska tillväxten. Däremot har förtidspensioneringen och KBT växt mycket snabbare än den ekonomiska tillväxten tillåtit. I dag utgör förtidspensionerna inom ATP ca 30 procent av de ATP-belopp som utgår till ordinarie ålderspensionärer.
Mekanismerna bakom utvecklingen, inte minst hur regelsystem och ändringar i gällande regelsystem påverkat kostnaderna inom olika socialförsäkringsområden och andra bidragsområden, måste analyseras.
Den nu berörda utvecklingen har uppmärksammats bl a av riksdagens revisorer, som i sin rapport 1988/89:16 ansett det nödvändigt att riksdagen får en samlad redovisning av socialförsäkringssektorn. Även budgetpropositionsutredningen har berört de här frågorna och utredningens förslag föranledde regeringen att ge RFV i samråd med RRV uppdrag att ta fram förslag om ändrade redovisningsprinciper för vissa inkomster och utgifter inom socialförsäkringssektorn enligt bruttoredovisningsmodellen.
RFV:s rapport ANSER 1992:8 innehåller dels förslag i enlighet med regeringens önskemål, dels ett eget förslag med innebörd att socialförsäkringen ges en mer fristående finansiell och redovisningsmässig ställning i förhållande till statsbudgeten. Förslaget innebär bl a att den nu nollställda allmänna sjukförsäkringsfonden skall aktiveras och att avräkning skall göras löpande. Fondens inkomster innefattar hela sjukförsäkringsavgiften, statsbidraget samt i förekommande fall räntor på placerat överskott. Eventuella underskott föreslås bli täckta genom att berörda fonder får ta upp lån i Riksgäldskontoret eller på marknaden, i stället för att belasta budgetens inkomstsida. Samma regler skulle således gälla som i dag för den s k arbetsmarknadsfonden.
En renodlad redovisning av det slag som RFV föreslår är på många sätt attraktiv för socialförsäkringssystemen. Kostnader och intäkter för försäkringen ligger samlade. Vid växande underskott bör åtgärder komma snabbare än om underskottet hanteras i statsbudgeten och täcks genom växande statsbidrag.
Utvecklingen inom arbetsmarknadsfonden tyder dock på att det behövs ytterligare mekanismer som snabbt tvingar fram analyser, om vilka faktorer som bringar bidragssystemen i obalans. Vid dessa analyser är det av största vikt att eventuella regeländringar och effekterna på ''efterfrågan av dessa bidrag'' klarläggs. Det är emellertid också väsentligt att regeländringar i ett system och förändringarnas eventuella effekter på andra bidragssystem undersöks.
När t ex ersättningsnivån vid korttidssjukdom försämrades i sjukförsäkringen minskade frånvaron väsentligt. Orsakerna hängde dels samman med att regeländringarna sammanföll med konjunkturnedgången, dels med att en högre närvaro på arbetsplatserna minskade behovet av reservkapacitet av anställda. Detta gällde särskilt de större företagen som fick en ny rationaliseringspotential. Det är svårt att beräkna det uppkomna rationaliseringsutrymmet med någon exakthet men siffrorna ligger sannolikt i intervallet 50 000--100 000 anställningar.
I budgettermer har resultatet blivit att sjukförsäkringen minskat sina kostnader samtidigt som arbetslöshetsförsäkringen fått ökande kostnader. De genomförda regeländringarna var rationella och riktiga sett ur sjukförsäkringssystemets synvinkel och på längre sikt. Svårigheterna uppkommer när man skall beräkna de samlade budgeteffekterna på gjorda ''strukturförändringar'' på kort sikt. Då kan t o m de beräknade besparingarna bli ''dyrare'', därför att det mottagandet systemet, arbetslöshetsförsäkringen i det här fallet, har en högre ersättningsnivå än sjukförsäkringen.
Det nu redovisade exemplet är ett bland många. Minskningen av kompensationsnivån för långtidssjuka leder säkerligen till en överströmning dels till andra bidragsformer, nämligen rehabiliteringsersättning eller sjukbidrag.
De redovisningsmetoder som RFV föreslagit gällande socialförsäkringssystemen bör därför kombineras med sammanställningarsom innehåller en samlad beskrivning över socialförsäkringssystemen och sambanden mellan de olika delarna och som grovt visar hur systemen kan tänkas överlappa och då också påverkas vid förändringar i ett angränsande regelsystem. Dessa uppgifter är nödvändiga om de ekonomiska effekterna av en regeländring skall kunna göras med någorlunda precision,som redovisar genomförda regeländringar under den senaste 5-10-årsperioden och vilka effekter detta har fått på antal bidrag, bidragsbelopp etc. På sikt bör man kunna få fram åtminstone grova mått på hur vissa typer av regeländringar påverkar utgifterna, dvs regelsystemens ''priselasticitet''.
Om RFVs förslag skulle tillämpas innebär detta att när ett växande underskott uppkommer skall som första åtgärd upplåning tillgripas. Samtidigt bör då förslag läggas fram som skall leda till att systemet återigen kommer i balans. Åtgärder som kan vidtas är av följande slag: Sänkta förmåner rakt över, mer genomgripande regeländringar, höjda avgifter eller kombinationer härav.
Förslag om åtgärder av detta slag bör icke bygga på statiska beräkningar. I stället måste tänkbara beteendeändringar och de ekonomiska effekterna härav beaktas. Uppgiften är som redan framhållits än mer komplicerad, eftersom effekter på angränsande system också måste beaktas, med eventuella ytterligare regeländringar som följd. Vad som fordras är beräkningar som tar hänsyn till ''dynamiska'' faktorer. Om inte detta sker i växande utsträckning, kommer den bristande balansen mellan utgifter och inkomster att bestå både i socialförsäkringssystemen och på en högre nivå i, i hela statsbudgeten.
Höjda avgiftsnivåer i form av arbetsgivaravgifter men också som obligatoriska, inkomstrelaterade egenavgifter kommer inte att kunna överbrygga utgiftsöverdragen, om dessa är beroende av för generösa regelsystem. Inte heller en ökad beskattning kommer att lösa underskottsproblemen, eftersom ett ytterligare höjt skattetryck kommer att skapa ytterligare tryck på bidragssystemen samtidigt som det kommer att påverka skattebaserna på ett negativt sätt.
RFVs modell kompletterad med förslagen ovan skulle däremot kunna bidra till den svåra saneringen av ett alltmer ekonomiskt betungande socialförsäkringssystem. De problem som nu berörts är på inget sätt uteslutande ett svenskt problem. I USA som det senaste decenniet haft ett växande budgetunderskott, dock betydligt lägre än det svenska i relation till BNP, har mött liknande problem. De stora socialförsäkringssystemen Medicaid och Medicare har år efter år underskattat tillväxten i kostnaderna. Medicaid har t ex på femårsbasis ökat underskotten med 100 miljarder dollar. Även på skattesidan, bl a vid skatteomläggningen i USA 1986, underskattades beteendeändringar vid de ändrade beskattningsreglerna. Höjda realisationsvinster och kapitalskatter bidrog till ett ras i totalinkomsterna från dessa skattekällor, medan den sänkta inkomstskatten ökade totalintäkterna. Det är därför inte förvånande att budgetresultatet ex post leder till underskott.
Försök till dynamisk budgetering gjordes två år under Kennedy-administrationen med gott resultat. Av någon anledning övergavs denna teknik.
Utformningen av socialförsäkringssystemen har ifrågasatts allt oftare. Anders Isaksson, känd samhällsdebattör, och också f d finansministern Kjell-Olof Feldt har ifrågasatt hela inkomsttrygghetsprincipen inom sjukförsäkringen m m och hävdar att socialförsäkringssystemen bör bygga på en grundtrygghetsprincip. Här behövs helt klart en mycket öppen diskussion och analys. Det finns inga helt självklara lösningar. Av denna anledning är det desto viktigare att kunskapen om systemens regelkänslighet ökar. En budgetteknik av det slag som diskuterats ovan, skulle öka kunskaperna och också underlätta de mera djupgående förändringarna på detta område.
I den överenskommelse som regeringen träffade med socialdemokraterna skall ett förslag om att sjuk- och arbetsskadeförsäkringen skall lyftas ut ur statsbudgeten utredas. Även dessa förslag är mycket långtgående och även här skulle diskussionerna underlättas om kunskaperna om sambandet mellan regelutformning och ekonomiskt utfall vore bättre.
En vidareutveckling i enlighet med vad som anförts ovan av RFVs förslag om socialförsäkringens redovisning som ett fristående finansiellt och redovisningsmässigt system i förhållande till statsbudgeten skulle således vara av värde även om mycket radikala omläggningar av sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna kommer att ske i framtiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisningen av socialförsäkringssystemen och en mer dynamisk budgetering.
Margit Gennser (m)
Gullan Lindblad (m)