Skillnaderna mellan människors levnads- och lönenivåer har ökat under 1980-talet. Den första och hittills enda utredningen arbetade mellan 1969 och 1971. Den ''låginkomstutredningen'' utgick ifrån 1960-talets förutsättningar och frågor. Resultatet gav god vägledning till 1970-talets ställningstaganden i samhällsarbetet. Den gav beslutsfattare på olika nivåer upplysning om behovet av förändringar.
Nu är det nya förutsättningar som främst har sin grund i 1980-talet. I dag kan man konstatera att den förbättring av levnadsstandard och minskade löneklyftor mellan människor som framgick av den tidigare utredningen har under 1980-talet successivt försämrats, för att i dag utgöra ett stort samhällsproblem.
I levnadsnivåundersökningar gjorda under 1980-talet finns tecken som tyder på att fler människor hamnat under s.k. existensminimum det senaste årtiondet. Även flera oberoende studier i Europa (i vilka Sverige är med) har funnit att allt fler har hamnat under olika definitioner av fattigdomsstreck.
Inom LO och dess förbund finns klara statistiska uppgifter om att löneklyftorna inom LO-kollektivet har vidgats under 1980-talet. I LO:s rättviseprojekt pekas på många faktorer som orsaker till ökade orättvisor.
Av den nyligen gjorda Storstadsutredningen framgår klart att segregeringen i samhället har ökat. Detta är tydligast i storstadsregionerna, men den ökar också i övriga landet.
Folkhälsorapporten för Stockholms län visar betydande skillnader mellan regionens delar beträffande hälsa, ohälsa, dödlighet och arbetsmiljö. Den visar dessutom att hälsa är mycket klass- och könsskiktat.
En utredning behövs som belyser bl.a. de fördelningspolitiska frågorna som är av särskilt stort framtidsintresse för bl.a. barn och ungdom, handikappade gruppers, pensionärers och invandrares/flyktingars situation.
Ja, orosmomenten inför framtiden uttrycks i dag av många, särskilt av ungdomen. Vad händer med sjukförsäkringen när den läggs ut på parterna? Kommer det att innebära försämringar? Vad händer med ATP-systemet när antalet pensionärer ökar samtidigt som antalet förvärvsarbetande i föhållande till dessa minskar?
Den nu (1993) pågående samhällskrisen, med redan träffade uppgörelser (regeringen -- (s)) och kommande regeringsbeslut, hur kommer de att påverka människors framtida levnadsförutsättningar under 1990-talet?
Det finns i dag många olika uppgifter om hur skillnaderna mellan människornas förutsättningar att leva ett drägligt liv ser ut. Vad som nu krävs är att samla alla uppgifter i en ny utredning och ta reda på varför det ser ut som det gör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny låginkomst- och levnadsnivåutredning.
Stockholm den 26 januari 1993 Björn Ericson (s) Ines Uusmann (s) Ingela Thalén (s) Eva Johansson (s) Bo Finnkvist (s) Anita Johansson (s) Hans Göran Franck (s)