På många håll i världen finns miljö- och kulturcentra, som speciellt vänder sig till barn och ungdomar och erbjuder utbildning i dessa allt viktigare frågor. Norden saknar ett sådant centrum. Sverige borde föregå med gott exempel och ta initiativ. Fredsfrågorna tillsammans med religionsfrågor skulle kunna inta en central plats på ''schemat'' tillsammans med miljö- och kulturkunskap.
I Ekerö kommun, på Färingsö, ligger Svartsjö slott, kungligt slott under ca 50 år på 1700-talet, oanvänt under ett sekel och 1891--1969 tvångsarbetsanstalt samt alkoholistanstalt. Tomt och oanvänt sedan dess med undantag för några sommarveckor då ortens konstnärer använder slottet för utställningar. Denna byggnad med sin unika omgivande park borde kunna bli ett blomstrande centrum för unga människors fostran i de frågor som helt avgör vår framtid -- fred, miljö, kultur och religion. Det skulle utgöra en bas för ett internationellt nätverk i nära samverkan med närsamhället. Internationalisering är en nödvändighet i dagens värld. Många avgörande frågor som rör själva livet är av global karaktär och kan lösas endast genom samverkan lokalt--regionalt--nationellt--globalt för att närma syd--nord--öst--väst till varann.
Detta är i hög grad ett utbildningsproblem. Därför behövs Svartsjö slott som ett Forum för fredsfostran.
Verksamhetens inriktning på slottet anser vi också ligga helt i linje med framtida inriktning på nya tillväxtområden. De ursprungliga tankarna med slottets användning vidgas till att gälla turist- och besöksnäring. Slottet har ett intressant läge i Mälardalsområdet och kan nås med båt. För utlandsbesökare bör slottet som kulturhistoriskt turistmål likaså vara av intresse.
Vi anser att upprustningen av Svartsjö slott under rådande arbetsmarknadsläge är ett utmärkt sysselsättnings- och utbildningsprojekt för arbetslösa inom byggnadsbranschen. Det kan också användas som praktikplats för ungdomar, som redan går i utbildning på de byggnadstekniska linjerna. Slottet förvaltas av Byggnadsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet och representanter från dessa har förberett arbetet så att det kan sättas i gång. Med tanke på slottets historia som en anstalt, där man förvarade arbetslösa och bostadslösa, anser vi att det skulle vara ett bra sätt att visa att det inte är på det sättet vi i dag vill hantera arbetsmarknadspolitiken.
Exempel på utbildnings- och sysselsättningsområden: snickare, målare, murare, VVS, elektriker, kakelugnsmakare, stuckatörer, parkanläggare samt kulturarbetare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Svartsjö slott byggs om/till för att användas som ett internationellt freds-, miljö- och kulturcentrum med speciell inriktning på barn och ungdomar liksom till kulturhistoriskt turistmål,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upprustningen av Svartsjö slott är viktigt som sysselsättnings- och utbildningsprojekt för arbetslösa inom byggnadsbranschen.
Stockholm den 26 januari 1993 Anita Johansson (s) Eva Johansson (s)