Nuvarande uppgift
Statskontoret skall enligt sin instruktion ''på regeringens uppdrag biträda med underlag för omprövning, effektivisering och styrning'' av den statliga förvaltningen. En annan uppgift är enligt instruktionen att ''ge råd rörande offentlighet och ADB samt inom ADB-säkerheten''.
Det aktuella regleringsbrevet preciserar att Statskontoret skall arbeta särskilt med målformulering, resultatstyrning och resultatmätning underlag för strukturförändringar och förändringar av verksamhetsformer anskaffning och användning av informationsteknologi.
Regeringens förslag
Proposition 1992/93:100 bilaga 8, E 5 föreslår att myndigheten skall disponera 20 000 000 kr för ''stabsuppgifter'' (löpande arbete?). Därutöver beräknas 35 000 000 kr komma som intäkter av uppdragsverksamhet på anslaget A 5.
Argument för nedläggning 1. Allt det som görs på Statskontoret kan övertas av marknaden (fristående konsulter och utredare), kommittéväsendet samt departementen själva. Detta bevisas inte minst av att regeringen valde en fristående konsult när man nyligen skulle utreda -- Statskontoret. Frågor av ''koncerngemensamt'' intresse inom informationsteknologiområdet kan tas om hand av en intresseförening för statliga myndigheter -- om dessa önskar en sådan.
2. Konkret innebär budgetproppens förslag att Finansdepartementet har 35 miljoner kronor reserverade. Fackdepartementen anropar dessa pengar genom att ge Statskontoret utredningsuppdrag -- ett slags ''marknad'' där kunderna (departementen) bara kan välja endast en leverantör. Man kan anta att departementen, när de upptäcker detta, kräver att själva få välja utredare. Regeringens förslag är alltså dåligt, bättre att lägga ned med en gång.
3. De 55 miljoner kronor som utgör de maximala intäkterna under nästa år innebär en halvering. Denna kraftiga bantning genomförs efter ett utdraget utredande av myndigheten. Vilken kompetens finns kvar efter en sådan process? I den mån en verksamhet som denna överhuvudtaget är önskvärd, är det nödvändigt att lägga ner och bygga upp något nytt från grunden.
4. Hittillsvarande generaldirektör har nu utsetts till generaldirektör på SCB. Det är alltså ett bra tillfälle att agera när generaldirektör saknas för myndigheten.
5. Statskontorets uppgift är vag och oprecis. Resultatet blir därefter.
6. RRV har snarlika uppgifter. RRV:s aktivitet är dock betydligt högre. Det finns en integritet i RRV:s oberoende granskning av myndigheter och politikområden -- som inger respekt. Statskontoret, däremot, är en osjälvständig underleverantör till regeringen och håller därför inte måttet som egen myndighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nedläggning av Statskontoret.
Stockholm den 22 januari 1993 Bertil Persson (m)