Statistiska centralbyrån (SCB) är förvaltningsmyndighet för den statliga statistikproduktionen och ansvarar för huvuddelen av denna. Verket har stor betydelse för att vårt land har ett mycket gott anseende för tillförlitlig och betydelsefull statistikproduktion. Kraven på en god statistisk produktion med hög relevans för samhället förstärks av kommande EES- och sannolikt också EG- samarbete.
Behovet av adekvat och lättillgänglig statistik ökar också på grund av förändringen av den offentliga sektorns styrsystem. Utvecklingen har under flera år gått mot ett allt mer decentraliserat verksamhetsansvar med dess krav på resultatmätning och resultatanalys. Snabba förändringar på arbetsmarknaden är andra faktorer, som kräver tillgång till god statistik.
Riksdagen slog under hösten fast behovet av ett samlat och effektivt statligt verk för den statliga statistikproduktionen oavsett om delar av statistikproduktionen kommer att utföras efter beställning från berörda myndigheter.
SCB har sin verksamhet förlagd till Örebro och Stockholm. Runt 55% av myndighetens anställda finns i Örebro, medan cirka 45% är placerade i Stockholm. Förvaltningsledningen har säte i Stockholm medan en platschef har samordningsansvaret i Örebro. Två av SCB:s åtta avdelningar leds från Örebro.
Utlokaliseringen av del av SCB:s verksamhet till Örebro i slutet av sextiotalet skedde bl.a. mot bakgrund av den då svåra sysselsättningssituationen i kommunen, med nedläggning av bl.a. ett flertal skoindustrier. Till en början var det främst rutinuppgifter, som utfördes i Örebro, medan handläggaransvaret i hög utsträckning fanns i Stockholm. I takt med att nya rutiner förändrat myndighetens uppgifter har antalet handläggare ökat kraftigt i Örebro och enheten fått en allt tyngre ställning inom myndigheten. Förutsättningarna för ytterligare decentralisering av ledningsuppgifter till Örebro är extremt goda.
Närheten till en högskola med avancerad utbildning inom samhällsvetenskaper och Örebros läge i Sveriges befolkningstyngdpunkt har givit goda förutsättningar för rekrytering av kvalificerad personal, samtidigt som Örebros goda kommunikationsmässiga läge i landet underlättat täta kontakter såväl inom myndigheten som mellan SCB:s Örebroenhet och enheten i Stockholm.
Utlokaliseringen av SCB bedöms vara exempel på framgångsrik statlig utlokalisering, samtidigt som den haft viktig regionalpolitisk betydelse.
Örebro län genomgår, och har de senaste åren genomgått, mycket allvarliga strukturförändringar och hör till de områden, som de senaste åren haft den minst gynnsamma befolkningsutvecklingen. Strukturförändringar inom industrin har inneburit dramatiska personalnedskärningar i stora delar av länet. Till detta kommer de kraftiga nedskärningar, som nu görs inom statlig, landstingskommunal och kommunal förvaltning i länet.
Om länet inte ska drabbas av mycket kraftig tillbakagång krävs en aktiv regionalpolitik, där statliga myndigheter på olika sätt söker stärka länets konkurrensfördelar.
En samlokalisering av hela SCB i Örebro skulle betyda ett betydelsefullt tillskott av arbetsplatser till länet, samtidigt som dess konkurrenskraft och möjligheter att utgöra en viktig del i en framtida Mälardalsregion stärks. För staten skulle en lokalisering till Örebro innebära gynnsammare kostnader för verksamheten.
En samlokalisering till Örebro län underlättas av att den nuvarande enheten fått nya, ändamålsenliga lokaler, som gör SCB-huset i Örebro till ett av Europas bästa statistikhus.
Riksdagen har tidigare tagit ställning till lokalisering av huvuddelen av SCB:s verksamhet till Örebro, men inte velat ta ställning till frågan om en samlad lokalisering till länet. Som motivering har anförts att omlokalisering av befintlig verksamhet måste grundas på noggranna överväganden i skilda sammanhang.
Vi menar att det är rimligt att regeringen under hänvisning till såväl kostnaderna för statistikverksamheten som det mycket allvarliga läget för Örebro län, låter genomföra en genomgripande utredning om SCB:s lokalisering. Mycket talar för att en sådan utredning pekar på såväl verksamhetsmässiga, ekonomiska som regionalpolitiska skäl för en lokalisering till Örebro.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av förutsättningarna att förlägga hela SCB till Örebro.
Stockholm den 20 januari 1993 Sture Ericson (s) Inger Lundberg (s) Håkan Strömberg (s) Hans Karlsson (s) Maud Björnemalm (s)