I ett demokratiskt samhälle skall statistik vara ett lättillgängligt, opartiskt underlag för information och debatt. Statistik behövs för uppföljning och utvärdering av gjorda insatser samt som underlag för beslut beträffande åtgärder i samhället. I dessa sammanhang räcker det inte med fakta om könlösa individer, uppgifterna behöver delas upp på män och kvinnor.
Vi vet att kvinnors och mäns livssituation och möjligheter att påverka utvecklingen skiljer sig åt i många avseenden. För att jämställdhetsaspekter skall kunna beaktas vid utvärdering, planering och beslut måste följaktligen statistiskt underlag som rör individer analyseras och redovisas uppdelat på män och kvinnor.
Jämställdhetsfrågor är ofta tvärsektoriella och kräver statistik från ett stort antal ämnesområden. Användare har många gånger svårt att hitta rätt i statistiken, som inte heller alltid är redovisad på kön.
Statistiska centralbyrån har på senare år tagit fram jämställdhetsstatistik, dels för att ge helhetsbilder av jämställdheten på nationell, regional och lokal nivå, dels för att belysa vissa problemområden som inte behandlats på annat håll. Som exempel kan nämnas några av de publikationer man tagit fram: ''På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet'', ''Man är chef'' och ''Om kvinnor och män i Sverige och EG''.
Statistiken talar sitt tydliga språk. Kvinnor är underrepresenterade i de sammanhang som rör makt och inflytande. Däremot dominerar de i statistiken över ohälsa.
Behovet av en fortlöpande rapportering av läge och förändring vad gäller jämställdhet kommer att kvarstå. Dessutom behövs fördjupade studier för att belysa aktuella jämställdhetsfrågor.
Exempel på områden som är speciellt viktiga att studera är: Familjetyper i Sverige och andra länder i Europa. Värdering av obetalt arbete. Värdering av kvinnors och mäns yrken. Strukturomvandlingens effekt på kvinnor och män i olika åldrar och livsfaser. Utvecklingen av kvinnors och mäns företagande. Sambandet mellan utbildning, yrke, lön och kön. Äldre kvinnors och mäns levnadsförhållanden. Kvinnors och mäns hälsa. Maktfördelning mellan kvinnor och män i olika områden i samhället. Mannen som förälder. Mäns uttag av föräldraförsäkring efter yrke, arbetstid -- -- --
Listan kan göras betydligt längre och nya behov dyker ständigt upp.
Det finns många avnämare av jämställdhetsstatistik. Politiker är en nyckelgrupp. Skolor, forskare, statliga myndigheter på central och regional nivå, kommuner, landsting, kvinnoorganisationer och andra frivilligorganisationer är andra intressenter.
Vi anser att jämställdhetsstatistiken måste prioriteras och garantier måste lämnas för fortsatt produktion och utveckling av densamma.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhetsstatistik.
Stockholm den 21 januari 1993 Barbro Westerholm (fp) Gullan Lindblad (m) Karin Starrin (c) Margareta Viklund (kds)