Regeringens förslag om riskkapitalbolag är inriktat på att förse små och medelstora företag med främst ägarkapital. Propositionen innebär att två portföljförvaltande bolag bildas. Dessa skall arbeta med indirekta placeringar i små och medelstora företag. Samtidigt bildas av de sex nuvarande regionala statliga rikskapitalbolagen grunden för nya direktinvesterande riskkapitalbolag.
I propositionen om Kapital för tillväxt belyses hur rikskapitalbolagen efterhand avses privatiseras genom en utskiftning av ägandet från staten till alla de företag som betalt vinstdelningsskatt till löntagarfonder.
Däremot berörs i propositionen inte direkt bolagens geografiska lokalisering. Den föreslagna uppläggningen anvisar emellertid i praktiken goda möjligheter till en decentraliserad organisation. Riksdagen bör därför ange hur de nya riskkapitalbolagen skall lokaliseras för att på bästa sätt kunna förse små och medelstora företag runt om i vårt land med ägarkapital.
Med åren har alltmer av finansiell verksamhet och beslutskraft inom finansområdet koncentrerats till Stockholm. Tendensen har funnits länge och är i och för sig säkert naturlig. Institutioner och andra aktörer inom finansområdet dras till varandra, man strävar efter att finnas på den plats och marknad där alla andra finns.
Under de senaste åren har koncentrationen fortsatt. SE- banken, Sparbanken och Föreningsbankerna har etablerat sin koncernledning i Stockholm. Samtliga dessa hade tidigare en decentraliserad uppbyggnad och organisation.
Dessutom flyttade Gotabanken sitt huvudkontor från Göteborg till Stockholm mot slutet av 80-talet. Ungefär samtidigt upphörde Wermlandsbanken, Skaraborgsbanken, Upplandsbanken och Sundsvallsbanken att existera som självständiga banker.
Inom försäkringsområdet har motsvarande koncentration skett redan tidigare.
De nya riskkapitalbolag som nu skall bildas kommer att få betydelse för kapitalförsörjningen till framför allt små och medelstora företag. Dessa företag har inte Stockholm som en självklar medelpunkt.
De nya bolagen bildas inte för att operera på de finansiella marknaderna. Därav följer att behovet av att finnas i Stockholm är litet. De aktiviteter och affärer inom området som ändå skall göras kan utan några som helst problem skötas från andra håll i landet.
Mot bakgrund härav bör riksdagen uttala att de nya riskkapitalbolagen skall etableras också med avsikt att öka attraktionskraften och intresset för skilda orter och regioner, från norr till söder i Sverige.
Särskilda skäl talar dessutom för att den nya riskkapitalverksamheten får en tyngdpunkt i Göteborg och Västsverige.
Göteborg är den av de tre storstadsregionerna som är i särskilt behov av en nytändning. En tung lokalisering av riskkapitalbolag skulle kunna dra fler aktiviteter till Västsverige. Något som väl även det jämförelsevis ''överhettade'' Stockholm skulle tjäna på. Landets tredje storstadsregion, Malmö-regionen, kommer för övrigt att få sin nytändning genom Öresundsbron.
För lokalisering av riskkapitalverksamhet till Göteborg talar även den långa traditionen som finns för nyföretagande inom handel och industri. Närheten till högskolorna, särskilt Chalmers och Handelshögskolan, är också positiv. I anslutning till Chalmers finns även en teknikpark och miljö för nyetablering av företag.
Lokaliseringen av riskkapitalbolagen bör fastställas innan privatisering och utskiftning sker. Verksamheten bör även förses med sådana regler beträffande lokaliseringen så att denna långsiktigt ligger fast.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av de nya riskkapitalbolagen.
Stockholm den 22 oktober 1992 Stig Bertilsson (m)