I regeringsformen sägs att den svenska folkstyrelsen förverkligas bl.a. genom kommunal självstyrelse. Det sägs också att beslutanderätten i kommunerna utövas av valda församlingar samt att kommunerna får uttaga skatt för skötseln av sina uppgifter.
Man kan utan tvekan påstå att en grundläggande förutsättning för den kommunala självstyrelsen är att kommunerna har rätten att fatta beslut om uttag av skatt.
I samband med skattereformens genomförande beslutade riksdagen att införa ett tillfälligt förbud för kommunerna att höja sin skatt. Under de speciella förhållandena var detta riktigt.
Under senare tid har alltmer av samhällets uppgifter lagts på primärkommunerna. Detta kan ses som ett bevis på att samhället strävar efter att beslut skall fattas så nära människorna som möjligt. Det kan också ses som ett bevis på att samhället litar på att kommunerna är kompetenta och klarar av att leva upp till de krav som ställs.
Det tillfälliga skattestopp som antogs för 1991/92 har förlängts till att gälla även 1993. I samband med skattestoppet 1991/92 prövades frågan i konstitutionsutskottet. Utskottet fann att ett skattestopp av denna typ var möjligt att genomföra eftersom stoppet var just tillfälligt.
De svenska kommunerna har i dag en väl utvecklad kompetens, både politiskt och administrativt. En rad för människorna viktiga uppgifter har lagts på kommunerna. Det är i detta läget inte rimligt att kommunerna fråntas den uppgift som regeringsformen har givit kommunerna, nämligen att besluta om sin egen skattesats.
En förlängning av skattestoppet att gälla även för 1994 förefaller oss mot denna bakgrund utomordentligt tveksam bl.a. av konstitutionella skäl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det kommunala skattestoppet.
Stockholm den 26 januari 1993 Jan Fransson (s) Sven-Gösta Signell (s) Birgitta Johansson (s) Anders Nilsson (s)