Ett nytt statsbidragssystem till kommunerna trädde i kraft 1 januari 1993. Det nya statsbidragssystemet har två syften.
Det första är att avreglera den kommunala verksamheten och ge kommunerna möjlighet att utveckla verksamheten utifrån lokala behov. På den punkten uppfyller det nya statsbidragssystemet väl tidigare ambitioner. Kring detta fanns också en bred uppslutning under vårriksdagen.
Det andra var att skapa rättvisa mellan olika kommuner och utjämna skillnaderna i skattekraft och behov hos kommunmedlemmarna. Ett nytt statsbidragssystem, som byggde på ett grundbidrag med tillkommande strukturbidrag till kommunerna, tillskapades. Samtidigt avvecklades en mängd specialdestinerade statsbidrag. Det extra skatteutjämningsbidraget avvecklades också.
Få uppgifter torde vara svårare och innehålla fler fällor än konstruktionen av ett statsbidrag, som baseras på strukturen i olika kommuner. Strukturbidragets omfattning i relation till grundbidraget, och den vikt olika strukturfaktorer ges i ett nytt bidragssystem, är variabler som utifrån olika värderingar kan ge de mest skiftande resultat.
Den stora osäkerhet och den mängd alternativ som presenterades riksdagen vid behandlingen av statsbidragsärendet blev därigenom en uppvisning av svårigheterna att såväl förstå som konstruera ett hållfast skatteutjämningssystem.
Trots svårigheterna beslöt riksdagsmajoriteten att anta det nya systemet. En särskild expertgrupp under finansdepartementet fick samtidigt i uppdrag att bearbeta det.
Trots en bred osäkerhet om relevansen i det nya systemet trädde omfördelningen i en första etapp i kraft 1 januari 1993. Särskilda övergångsregler gäller dock för utjämningsbidraget åren 1993 och 1994. Ingen kommun ska under 1993 vare sig vinna eller förlora mer än 1,5 % av sina inkomster av skatt och bidrag på grund av det nya systemet.
Samtidigt beslöt riksdagsmajoriteten att ställa sig bakom den indragning av 7,5 miljarder kronor per år från kommunerna, som var en del av regeringens budget för 1992/93. Effekten av besparingen på 7,5 miljarder kronor och första etappen av statsbidragsomläggningen visar sig i mycket dramatiska besparingar i flera kommuner i länet. Särskilt allvarliga är konsekvenserna för sysselsättningen i ett läge med hög arbetslöshet.
Effekterna av det nya statsbidragssystemet och indragningen av 7,5 miljarder varierar kraftigt mellan olika kommuner och län.
Örebro län är ett av tre län där alla kommuner är förlorare. Skulle det nya statsbidragssystemet genomföras fullt ut i länet skulle effekten för kommunerna i länet bli följande:
Degerfors förlorar motsvarande 3:16 kronor per skattekrona, Laxå 2:72, Askersund 2:59, Ljusnarsberg 2:45, Hällefors 2:44, Nora 1:40, Lindesberg 1:19, Hallsberg 1:11, Karlskoga 1:09 Örebro 0:46 och Kumla 0:31.
I riktlinjerna för ett nytt statsbidrag har bl.a. anförts att kommunalskatten inte ska vara differentierad med hänsyn till behov, utan enbart med hänsyn till ambition för den kommunala verksamheten och effektiviteten i densamma. De nya bidragen skulle också bidra till att utjämna skattesatserna i olika kommuner.
Det är tydligt att målen inte är uppfyllda i ett system, där en kommun som Degerfors, om inte verksamheten dras ner dramatiskt, skulle tvingas till en skattehöjning med över 3 kronor, trots att kommunen i olika sammanhang nämnts som föredöme för låga kostnader inom bl.a. barnomsorgen.
Örebro läns kommuner har en relativt hög skattesats. Till det bidrar en relativt ogynnsam ålderspyramid med hög andel äldre i förhållande till riket och strukturomvandling, som lett till betydligt högre arbetslöshet än riksgenomsnittet.
Strukturfaktorer
Bland de strukturfaktorer som ligger till grund för det nya statsbidraget finns inte arbetslösheten med. Detta trots att långvarig hög arbetslöshet ställer stora krav på den kommunala verksamheten såväl vad gäller sysselsättnings- som näringslivsinsatser. Så satsade t.ex. Hällefors kommun 1 800 kronor per invånare på arbetsmarknadsinsatser under 1991.En kommun som Danderyd visar här på kostnader om 17 kronor per invånare. Stor budgetpåverkan ger också andelen lågutbildade, vilket ställer krav på betydande insatser för vuxenutbildning hos berörda kommuner.
Andelen äldre spelar en förhållandevis liten roll i det nya bidragssystemet, trots att omsorg och vård av äldre hör till de tyngsta posterna i de kommunala budgetarna. När ljusnarsbergsborna betalade 6 100 kronor för sin äldreomsorg var riksgenomsnittet 3 800 per invånare år 1991. Det förklaras såväl av andelen äldre i befolkningen som de geografiska avstånden i kommunen. Mycket talar för att kostnader för stöd till handikappade också nedvärderats i det nya bidragssystemet.
De exempel vi ovan nämnt visar att det krävs en mycket grundlig analys, innan en ny fördelning sätts i sjön. Det är därför beklagligt att riksdagen redan 1993 delvis tar ut effekten av ett nytt statsbidrag om vilket nu i stort alla partier är ense om ''att så här får det i alla fall inte bli''.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att bearbetningen av statsbidragen ska underlätta en utjämning av skattesatserna i olika kommuner. Faktorer som arbetslöshet bör vägas in i ett nytt statsbidragssystem. Möjligheterna att ge äldreomsorg och antal handikappade ökad tyngd bör studeras parallellt med andra faktorer, som kan leda fram till en rättvis skatteutjämning.
Extra skatteutjämningsbidrag
Avvecklingen av det extra skatteutjämningsbidraget bidrar ytterligare till svårigheterna för de mest utsatta kommunerna. Bidraget har avvecklats med hänsyn till att ett nytt statsbidrag skulle fånga upp olika strukturfaktorer. Erfarenheterna från Örebro län visar dock att regeringen bör ha tillgång till ett instrument, som kan ta hänsyn till faktorer som stora företagsnedläggelser och andra förändringar, som svårligen fångas in i ett aldrig så sofistikerat nytt statsbidragssystem.
Riksdagen bör ge regeringen till känna behovet av ett system med extra skatteutjämningsbidrag till regeringens förfogande.
Skatteutjämning för hela kommunalskatten
För att hålla kommunalskattesatserna nere införde redan den socialdemokratiska regeringen begränsning av den generella skatteutjämningen så att den inte utgick för skattesatser över 16:50. Avsikten var att skapa ett incitament för att behålla kommunalskatten oförändrad alternativt sänka den i kommuner med relativt höga skattesatser.
Den borgerliga regeringen har fullföljt principen med den justering, som Ädelreformen medfört för kommunernas skattesatser. Också för landstingen finns motsvarande tak. Vi menar att denna begränsning i statsbidragen spelat ut sin roll. Särskilt kommuner med högre skatter än genomsnittet anstränger sig till det yttersta för att inte ''i onödan'' höja skatterna. I stället finns det risk att begränsningen kommer att fungera som ett utjämningssystemets Moment 22. Kommuner med stora kommunala behov och låga genomsnittliga inkomster får regressiva statsbidrag, och därmed ökade ekonomiska problem och allt svårare att sänka sina skatter.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att reglerna för skatteutjämningen bör förändras så att nuvarande regel tas bort om att statsbidrag utgår endast upp till viss nivå på skattesatsen i respektive kommun/landsting.
Alla måste omfattas
De allra rikaste kommunerna har inte kommit att omfattas av det nya statsbidragssystemet. Detta ledde bl.a. till att de kommuner som har lägst skattesats och de högsta inkomsterna hos sina medborgare inte behövde bidra till indragningen av 7,5 miljarder från kommunerna. F.n. står de elva rikaste kommunera utanför skatteutjämningen. Detta strider mot grundläggande rättviseprinciper och har höjt sparkraven hos övriga kommuner.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att ett nytt statsbidragssystem måste omfatta samtliga landets kommuner. Ett nytt bidragssystem skall bidra till att minska skillnaderna i utdebiteringsbehov hos kommunerna och ta hänsyn till faktorer som arbetslöshet. Möjligheterna att också ge faktorer som vuxenutbildning, behov av äldreomsorg och andel handikappade ökad tyngd bör prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omarbetning av statsbidragssystemet till kommunerna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om extra skatteutjämningsbidrag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att maximeringen av den skattesats som läggs till grund för bidragsberäkningen för kommuner och landsting bör utgå fr.o.m. 1994,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett nytt skatteutjämningsbidrag skall omfatta samtliga kommuner.
Stockholm den 20 januari 1993 Inger Lundberg (s) Maud Björnemalm (s) Sture Ericson (s) Hans Karlsson (s) Håkan Strömberg (s)