Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Samtidigt som arbetsmarknaden är den sämsta på generationer tvingas kommunerna att ytterligare förvärra den genom att friställa personal och avstå från angelägna investeringar.
Gotland tillhör de kommuner som drabbades hårdast av det nya systemet för kommunal skatteutjämning. Tillsammans med den statliga indragningen av kommunala medel förlorar Gotland hundratals miljoner på några år. Kommunen tvingas nu minska antalet anställda med mellan 300 och 500 personer. På detta sätt flyttar staten en del av sitt budgetunderskott till kommunerna. Genom den arbetslöshet detta medför förlorar staten i sin tur medel genom arbetslöshetsersättningen. Denna rundgång av skattemedel kan knappast åstadkomma annat än ytterligare kostnader.
Det finns i dag stora behov av reparations- och underhållsåtgärder vid kommunala anläggningar, liksom av nyinvesteringar. Att investeringar på byggnadssidan för med sig arbeten i tillverkningsindustri, administration och service är allmänt känt. Kommunerna bör därför få samma möjlighet till tidigareläggning av investeringar som affärsverken. Genom att räntefritt förskottera medel till kommunerna kan staten aktivt bidra till att angelägna projekt verkställs samtidigt som arbetslösheten kan hållas nere.
Förslag av denna innebörd framlades för regeringen för mer än ett och ett halvt år sedan och har sedan upprepats. Arbetsmarknadsministern har förklarat förslaget intressant. Det enda som sedan hänt är att arbetslösheten ökat kraftigare än någonsin.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidigareläggning av kommunala investeringar genom förskotterade byggkostnader.
Stockholm den 26 januari 1993 Ulla Pettersson (s) Lars Ulander (s)