Kartlägg bankirernas monster
Vi vet alla hur det var under höstens Valutakriser. Miljarderna strömmade ut ur landet. Plötsligt ställdes vi, de s k folkvalda till Sveriges riksdag, inför kravet att överge våra vallöften. I stället skulle vi snällt underställa oss de s k finansmarknadernas diktat! ''Marknader'' som aldrig ens besvärade sig med att presentera sig för oss bara drog pengarna ut ur landet. Förödmjukelsen var total (förhoppningsvis), och den kommer snart att återkomma om vi i Sveriges riksdag inte börjar bita ifrån oss -- och det ordentligt.
Vilka monster tampas vi med? Ingen tycks veta med säkerhet, men uppgifter tyder på att de internationella finansmarknaderna omsätter drygt 1 000 miljarder dollar per dag! Detta är en nästintill ofattbar stor summa på ungefär 7 000 miljarder kronor eller ca fem gånger den svenska BNP. De 160 miljarder kronor som flöt ut ur landet i november och tvingade oss att låta kronan börja flyta, motsvarar således ungefär en halv timmes handel på dessa marknader.
Andra uppgifter visar att den internationella handeln med varor och tjänster motsvarar endast ca 2--3 procent av de volymer som omsätts på finansmarknaderna. Den internationella värdepappershandeln har blivit ett monster som hotar ödelägga många länders ekonomi, inte bara vår.
De internationella finansmarknaderna består av en rad skilda marknader, valuta-, obligations-, options-, aktie- och den s k derivatahandeln, det senaste stjärnskottet bland de finansiella ''redskapen''. Jämför man de belopp som idag omsätts på dessa marknader med de belopp som omsattes på dem för 20 år sedan, är det som att jämföra en supertanker med dess livbåt. Vad jag förstår betraktas dagens kris på fastighetsmarknaderna världen runt av bedömare, som en söndagsutflykt i jämförelse med vad som kommer att ske när botten går ur dessa finansmarknader.
Dessa marknaders monstermiljardrullningar måste kartläggas nu, så att de kan stoppas i ordnade former.
Jag uppmanar därför Sveriges riksdag att tillsätta en snabbutredning som kartlägger de internationella finansmarknadernas uppbyggnad: Hur och när växte de fram? Vilken omsättning har de idag? Vilken tillväxttakt har de och vilka förlustbelopp kan det bli fråga om när botten går ur dem?
I verkligheten är denna miljardrullning ett hot mot demokratin i landet. Utan en kunskap om den kommer vi, ledamöter av Sveriges riksdag, vid nästa tillfälle av indisposition hos dessa marknaders aktörer, att stå lika handfallna som vi gjorde hösten 1992.
Vill vi inte stoppa finansmarknadernas groteska miljardrullning bör vi väl i ärlighetens namn upphöra med att kalla oss för folkets valda representanter, utan istället, efter känt maner från förr i öst, börja kalla oss för finansmarknadernas utsända politiska kommissarier.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regering till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en snabbutredning för att kartlägga de internationella finansmarknaderna.
Stockholm den 26 januari 1993 John Bouvin (nyd)