Sverige har under en lång följd av år levt över sina tillgångar. Under senaste högkonjunkturen drevs löneavtalen upp liksom inflationen, sjukfrånvaron och priserna. Den kurva som gick nedåt var produktiviteten.
Alla borde förstå att den utvecklingen bara kan leda till ekonomisk misär. Detta har också skett.
50- och 60-talens expansionsstrategier har ersatts av överlevnadsstrategier. Allting handlade tidigare om expansion såväl inom industriföretagen som i offentliga sektorn. ''Även om man råkade bygga för stort så växte man alltid i det.'' Riskerna bedömdes som små.
Under 70-talet började avmattningen. Då uppträdde konjunktursvängningar och oljekriser, samt valutarisker för internationell handel.
80-talet har för näringslivet betytt en kraftig tillbakagång. Trots en lång högkonjunktur har detta skett och skulden får till stor del läggas på devalveringarna i början på decenniet. Dessa gjorde att ekonomin såg ljus ut och löner, priser och inflation sköt i höjden.
Kostnadsutvecklingen blev för tung för industrin. Detsamma gäller offentliga sektorn, som hade tillåtits expandera långt utöver vad landet hade råd med. Näringslivet tappade marknad utomlands. Våra dramatiska lönehöjningar gjorde mängder av storinvesteringar olönsamma. Starka selektiva åtgärder till förmån för vissa företag ryckte undan grunden för konkurrerande företag som inte subventionerades.
I slutet på 80-talet strömmade investeringskapital ut ur Sverige. Något motsvarande inflöde av kapital och satsningar i Sverige förekom inte. Effekterna förvärrades av att stora exportföretag, för att undkomma kostnadspålagorna i Sverige, flyttade ut komponenttillverkningen utomlands.
Idag lever vi med effekterna av den utvecklingen. Arbetslöshet och utslagning av mängder av företag. Offentliga sektorn måste reduceras och späder ytterligare på arbetslösheten.
Det är dags att tänka om och förändra systemfel som bidragit till dagens situation. Ett sådant systemfel är lönemodellen, den s.k. svenska modellen. Den bestämmer kostnads- och prisutvecklingen i hög grad. Och det sker innan man vet om denna kostnads- och prisutveckling går att täcka in.
Alltså, nu bör vi noga överväga att byta modell. Vi bör sluta att förhandla om pengar vi skall tjäna och övergå till att förhandla om pengar vi har tjänat. I det dramatiska ekonomiska läge vårt land befinner sig i måste vi våga tänka fritt och ompröva gamla ståndpunkter. Den svenska modellen kan vara trevlig att stoltsera med, men den har blivit dyr.
Nu, sedan kronan släppts fri, är risken för ökad inflation överhängande. En sådan utveckling förvärrar problemen ytterligare. Nu måste alla ha kurage att hjälpas åt att förhindra detta.
Det går att lagvägen bestämma en ram för avtalsrörelsen. Inom denna ram kan låglönesatsningar eller annat göras, men utöver ramen är det omöjligt att gå. Hur ramen skall fastslås kan ske på olika sätt. BNP-utvecklingen är väl ett självklart riktmärke.
Jag inser att det finns en mängd problem och frågetecken på vägen fram till denna lagstadgade löneram, men nu är det viktigare att försöka se möjligheterna än hindren. Dessutom är tiden nu gynnsam för att skifta lönemodell.
Jag föreslår att regeringen skyndsamt utreder alternativ till dagens lönerörelsemodell och förelägger riksdagen förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ompröva den s.k. svenska modellen i syfte att lönemässigt inte inteckna en ekonomisk tillväxt innan den blivit en realitet.
Stockholm den 26 januari 1993 Gudrun Norberg (fp)