I motion 1992/93:A455 har redovisats krav och förutsättningar för att stödja Karlsborgs kommun i samband med att flygflottiljen F 6 avvecklas. Regeringen har under våren beslutat att Karlsborgs kommun skall omfattas av det regionalpolitiska stödet samt att ge länsstyrelsen en ur länets synpunkt avsevärd tilldelning av anslag för regional utveckling om 8 miljoner kr.
Ett av de projekt som presenterats som ersättning för verksamheten vid flygflottiljen F 6 är utredningen ''International Resource Center Karlsborg''. Utredningen är utförd av Öv 1. Per Blomquist på uppdrag av länsstyrelsen i Skaraborgs län.
Utredningen drar bl a följande slutsats:
Förstudien har visat att idén med att etablera ett internationellt resurscentrum på F 6 område i Karlsborg har mycket goda förutsättningar. Stora värden och resurser finns i personal, byggnader och anläggningar. SWEDINT får vid flyttning till Karlsborg mycket goda betingelser i del av dessa byggnader. Därutöver finns möjligheter att använda hangarer för förrådsverksamhet efter hand som ett resurscentrum utvecklas.
Inga kostnader utöver administrativa blir följden av en flyttning av SWEDINT till Karlsborg och denna organisation kan börja omlokalisering till F 6 under 1993.
F 6 Karlsborg är synnerligen lämplig för ovan angiven beskrivning med hänsyn till egna resurser, kommunikationer samt närhet till andra resursstarka enheter. I orten Karlsborg behålls och skapas arbetstillfällen och det stora försvarsberoendet minskar.
Ett fullföljande av detta förslag skulle väl motsvara de uttalanden som gjorts i riksdagen vid två tidigare tillfällen.
När riksdagen den 3 juni 1992 beslutade enligt försvarsutskottets förslag att inte lägga ned F 6 i Karlsborg uttalades bl a: ''Av betydelse har härvid varit att Karlsborgs kommun skulle drabbas mycket hårt av effekterna av en nedläggning.''
I samband med det så kallade krispaketet, överenskommet mellan regeringen och socialdemokraterna under hösten 1992, beslutade riksdagen att lägga ned F 6 (prop 1992/93:50).
Med anledning av följdmotioner till propositionen uttalade försvarsutskottet (FiU1): ''Försvarsutskottet utgår från att regeringen noga kommer att följa utvecklingen i Karlsborgs kommun och tillsammans med berörda myndigheter vidtar de arbetsmarknadspolitiska åtgärder m.m., som i detta sammanhang behövs i samband med nedläggningen. Med ett riksdagens uttalande av denna innebörd synes syftet med motionerna i huvudsak kunna bli tillgodosett, framhåller försvarsutskottet.'' Finansutskottet utgick från att regeringen var medveten om problemen och ansåg inte erforderligt med något uttalande.
I proposition 1992/93:150 föreslås att Försvarets internationella centrum lokaliseras till Almnäs senast den 31 december 1993. Samtidigt anmäls att Länsstyrelsen i Skaraborg, Karlsborgs kommun m fl överlämnat ovan redovisade utredning till regeringen. Karlsborgsutredningen har inte, av vad som framgår, självständigt prövats i regeringen utan föredragande statsråd instämmer i vad utredningsmannen för Almnäsalternativet anfört. Enligt vår uppfattning bör riksdagen mot bakgrund av tidigare uttalande om situationen i Karlsborgs kommun pröva en förläggning av ''Försvarets internationella centrum'' till Karlsborg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att Försvarets internationella centrum lokaliseras till Karlsborg.
Stockholm den 6 maj 1993 Bengt Kindbom (c) Birgitta Carlsson (c) Holger Gustafsson (kds)