I propositionens bilaga 3 anför försvarsministern att försvarets internationella centrum bör lokaliseras till I 1/Fo 44. Som motiv för denna lokalisering hänvisas till att det är mindre lämpligt att flytta det internationella centrumet från Stockholmsregionen där samverkande organ finns. Skulle man lokalisera det internationella centrumet exempelvis till Karlsborg så saknas där erfarenhet och infrastruktur vad gäller utbildningen, anser statsrådet. Ytterligare argument för I 1/Fo 44 i Kungsängen i propositionen är att regementet redan har ett stort ansvar för produktion av prioriterade krigsförband.
Karlsborgs kommun drabbades synnerligen hårt i samband med beslutet att lägga ned Västgöta Flottilj (F 6). Detta leder till att kommunen på två år förlorar 25 % av sina arbetstillfällen, om man räknar med att andra branscher såsom handel och service också drabbas av en nedgång. Riksdagen uttryckte i samband med behandlingen av krispaketen i höstas att man var väl medveten om problem i Karlsborg och vikten av statsmaktens ansvar för att reda ut problemen. En lokalisering av Försvarets internationella centrum till Karlsborg hade därför varit önskvärd.
Vi anser att regeringens ställningstagande som redovisats och som bygger på en utredning som generallöjtnant Gustav Welin har gjort på Försvarsdepartementets uppdrag innehåller många brister. Bl.a. har utredaren till största delen skött sina kontakter med F 6 genom telefon, fax och korrespondens och inte genom personliga besök för att få en klar bild av hur förhållandena ser ut. Utredningen slår också fast att F 6 har resurser och kompetens som mer än väl täcker det internationella centrumets behov och att erforderlig övningsterräng finns i närområdet. Det nämns också att visst garnisonsstöd kan lämnas från främst K 3.
Vi vill här också trycka på ytterligare några fakta som pekar på en lokalisering till F 6. Inga investeringsbehov föreligger, inga begränsningar avseende expansionsmöjligheter vad avser såväl utbildning som förrådsytor. I Karlsborg finns tillgång till en flygplats i området. En lokalisering hit innebär därför att transferkostnader, omlastningskostnader m m i princip utgår. Vidare finns ett skjutfält på nära håll. På F 6:s område finns det en toppmodern utbildningsanordning för hundtjänst vilket är en del av FN-verksamheten. Slutligen kan man konstatera att inga restriktioner finns avseende eventuell utbildning av utländska medborgare.
Påståendet om att Karlsborg är i avsaknad av kvalificerad personal saknar tyngd och relevans. Vi anser att denna brist bara kommer att finnas initialt. Karlsborg kommer tvärtom i en framtida situation med högkonjunktur att lättare behålla kvalificerad personal. Enligt vår uppfattning torde därför F 6 vara ett fullt jämförbart alternativ till en lokalisering vid Kungsängen om man väger in både för- och nackdelar. Därtill kommer att riksdagen uttalat att ett särskilt ansvar måste tas för Karlsborgs kommun, då man dramatiskt drabbas av statsmaktens beslut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Försvarets internationella centrum lokaliseras till F 6, Karlsborg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riksdagens tidigare uttalande om särskilda insatser och ersättningsverksamhet för Karlsborgs kommun.
Stockholm den 6 maj 1993 Bengt Rosén (fp)