Starka skäl talar för att ge s.k. restvärdesräddning en mera framskjuten plats i det moderna räddningsarbetet.
De av försäkringsbolagen utbetalda ersättningarna för brandskador uppgår för närvarande till mellan 3 och 4 miljarder kronor per år. Till detta kommer skador på statlig och kommunal egendom, vilken till största delen är oförsäkrad, samt företagens förluster genom marknadsbortfall. Sammantaget förorsakar dessa skador tusentals förlorade arbetstillfällen per år.
Även vattenskador kostar varje år miljardbelopp och samhällets samlade direkta förluster inom denna skadesektor torde uppgå till mellan 6 och 8 miljarder varje år.
Erfarenheten inte minst från ''salvagekårernas'' mer än hundraåriga arbete i England visar att en stor del av de direkta kostnaderna går att avsevärt reducera genom ett effektivt restvärdesarbete som inleds redan under skadans akuta skede. Upp till 50% av skadeobjektet kan det i vissa fall vare möjligt att rädda, om släckledaren är väl förtrogen med åtgärderna och snabbt kan sätta in de rätta resurserna.
I Sverige har vi under drygt tio år försökt att aktivt satsa på åtgärder för att stimulera dessa insatser. Detta har främst skett genom försäkringsbolagens och räddningstjänstens medverkan. Beklagligtvis har det dock inte varit möjligt att få en tillräcklig uppslutning och förståelse kring betydelsen av sådana insatser.
Vi är emellertid övertygade om att det genom utbildning och anskaffande av rationell utrustning går att förändra denna bild radikalt.
I gällande räddningstjänstlagstiftning, 2:a paragrafen, finns angivet när en insats skall anses utgöra räddningstjänst. I denna paragraf finns stöd för att påbörja restvärdesarbete redan i akutskedet. För att minimera skadans storlek föreligger alltid behov av ett snabbt ingripande av restvärdesräddning. Eftersom en skadeplats under pågående räddningstjänst oftast är förbjuden plats för andra än dem som genom räddningsledaren är insatta i räddningsarbetet, bör räddningsledaren ha ansvaret för att restvärdesräddning och sanering genast påbörjas.
I lagens 53:e paragraf står: ''När en räddningsinsats är avslutad, skall räddningsledaren, om det är möjligt, underrätta ägaren eller innehavaren av den egendom som räddningsåtgärderna har avsett om behovet av bevakning, restvärdesskydd, sanering och återställning. Lydelsen borde i stället vara: ''Om räddningsledaren bedömer riskerna för förlust av stora materiella värden eller onödigt långa avbrott i verksamheten på grund av olyckan, skall han i samband med räddningsinsatsens påbörjande genast vidtaga åtgärder för restvärdesskydd och sanering.''
Idag förekommer ingen egentlig utbildning på räddningsskolorna där räddningspersonalen får lära sig att rätt förstå restvärdesräddningens betydelse och möjligheterna att redan under släckskedets olika faser planera för och även utföra skadebegränsningar av nämnt slag.
I räddningstjänstförordningens 8:e paragraf, utbildning av heltidsanställd personal, borde tilläggas att i utbildningslinjer inrättade av Statens Räddningsverk även skall ingå utbildning i restvärdesräddning och sanering. Likaså bör det i 12:e paragrafen i högskoleförordningen om utbildning till brandingenjörer införas ämnet restvärdesräddning och sanering.
De rätta hjälpmedlen saknas också i stor utsträckning även om vi väl vet vilka redskapen är. I övningssammanhang på den egna kåren är också avsaknaden av praktiska tillämpningar stor. De praktiska hjälpmedlen såsom rökfläktar, vattensugar och avfuktare saknas också i tillräcklig omfattning. Övning med dessa hjälpmedel på de egna kårerna kräver också ett visst engagemang, vilket emellertid förekommer i alltför liten utsträckning.
Ett stort antal skadefall, där betydande men ofta helt onödiga förluster gjorts, har sin grund i uteblivna eller helt otillräckliga åtgärder från räddningskårens sida. Å andra sidan finns bl.a. i Helsingborg goda exempel på att miljontals kronor kan sparas i drabbade företag genom ett effektivt restvärdesskydd innebärande att maskinell utrustning kan räddas och endast kortare uppehåll i produktionen förorsakas.
För närvarande är inte alla räddningsledare medvetna om att ansträngningarna att till varje pris släcka också kan medföra svåra följdskador, som ibland är större än själva ursprungsskadan. Så t.ex. förekommer många vindsbränder där förutom den totalskadade vinden även fastighetens fasad och underliggande lägenheter fått onödigt stora vattenskador. Exemplen kan mångfaldigas. Utebliven brandventilation i ett tidigt skede, trots att ett stort antal rökluckor fanns, gav mycket svåra sekundärskador på hela anläggningen vid en begränsad industribrand för kort tid sedan.
Ökad användning av rökfläktar och obligatorisk vattensugning borde också vara självklara årtgärder vid de flesta typer av brandsläckning. Den ökade användningen av plaster inom industrin bidrar vid brand till att korrosiva gaser bildas. De kan snabbt slå ut produktionsmedel och kräver omedelbara insatser av restvärdesskydd.
Modern släckteknik bör alltså kopplas ihop med ökade kunskaper om följdskador av vatten och rök på olika känslig utrustning i brandens omgivning för att ge bästa möjliga utdelning av räddningskårens insatser. Detta är av största betydelser såväl vid lägenhets-, villa-, källare- och vindsbränder som vid bränder inom industrier, företag, offentliga lokaler och liknande anläggningar.
Genom regionalt samarbete kan betydande besparingar göras vid anskaffning av lämplig utrustning. I Sverige finns ett fåtal kårer där restvärdesräddningen har sin givna plats under akutskedet, t.ex. Helsingborg, Norrköping, Motala, Skövde m.fl., men denna borde snarast bli regel på alla platser.
Utbildningen i restvärdesskydd bör förstärkas och systematiseras och ett centrum för sådana utbildningsinsatser kan med fördel förläggas till Helsingborgsområdet med tanke på de goda erfarenheter av restvärdesräddning som finns i detta område.
För kommunernas del bör anskaffning av lämplig utrustning inte förorsaka någon större kostnad, då ägare och försäkringsintressen är mycket angelägna om att få riktiga åtgärder vidtagna i ett tidigt skede, vilket kan ge direkt återbäring genom ekonomisk ersättning. Restvärdesräddning skall som vi ser det vara en direkt uppgift för kommunens räddningskår, som efter adevkat utbildning bättre kommer att förstå nyttan av sina insatser.
Mot denna bakgrund finner vi det angeläget att regeringen ges uppdraget att tillsätta en arbetsgrupp med representanter från Statens räddningsverk, Kommunförbundet och Larmtjänst, vars uppgift skall vara att se över behovet av utbildning, material samt räddningsledarens direktiv under akutskedet av en olyckshändelse.
Försvarsutskottet anser i bet. 1992/93:FöU1 att några initiativ från riksdagens sida i fråga om restvärdesräddning inte är motiverade och hänvisar bl.a. till gällande lagstiftning. Utskottet förutsätter också att berörda intressenter tar erforderliga initiativ till samverkan för att minimera skadorna i samband med bränder och andra olyckshändelser. Problemet med de bristande kunskaperna om möjligheterna till restvärdesräddning är emellertid denna brist på samverkan och luckorna i lagstiftningen. Det borde därför under alla omständigheter vara rimligt att utskottet, innan denna motion behandlas, låter den gå på remiss till Statens räddningsverk, Kommunförbundet och Larmtjänst för att få deras syn på saken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restvärdesräddning.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Silfverstrand (s) Jan Andersson (s)