Under senare tid har flera händelser visat hur transport av miljöfarligt gods kan leda till stora miljökatastrofer. Mest uppmärksammade är flera förlisningar med oljetankers som medfört att kuster och hav blivit förstörda vilket medfört att växter och djur drabbats hårt. Minskade möjligheter till utkomster för bofast befolkning är en annan följd.
Om vi ser på Sverige skulle en förlisning med miljöfarlig transport exempelvis inne i Stockholms skärgård eller på Mälaren kunna få förödande konsekvenser. Mälaren som exempel är ju också dricksvattenreservoar för någon miljon människor.
Olja och andra miljöfarliga ämnen bör på sikt inte i större mängd få transporteras i innerskärgårdar och på de stora insjöarna. Ett antal hamnar bör utrustas som särskilda ''säkerhetshamnar'' för mottagning av miljöfarligt gods. System med pipelines från dessa hamnar är en utvecklingsmöjlighet.
Ett speciellt trafikledningssystem för miljöfarliga transporter till lands och till sjöss bör inrättas. Trafikledningssystemet skulle ha liknande befogenheter som flygets trafikledning. Större miljöfarliga transporter skulle ha ''starttillstånd'' och en godkänd färdplan. Viss typ av kommunikationsutrustning skulle krävas för de berörda transportmedlen.
För företag som utför ett stort antal miljöfarliga transporter kunde det föreslagna ledningssystemet bli byråkratiskt. Företagen kunde därför ge färdplan och ungefärlig tidplan för ett stort antal transporter samtidigt.
Inom sjöfartsverket, vägverket, räddningsverket, naturvårdsverket, SMHI m fl myndigheter finns den expertis som skulle kunna samverka i planeringen av det föreslagna trafiksystemet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett särskilt trafikledningssystem för övervakning av miljöfarliga transporter till lands och till sjöss.
Stockholm den 22 januari 1993 Dan Ericsson (kds) i Kolmården