Oljekatastrofen vid Shetlandsöarna liksom allvarliga tillbud närmare Sveriges kuster har denna vinter givit en allvarlig påminnelse om de stora miljöhot som olje- och kemikalietransporter till sjöss för med sig. Sverige med sin långa kust, unika och känsliga skärgårdsområden och stora sjöar med sjöfart är i en särskilt utsatt position. Riksdagen har också vid flera tillfällen betonat vikten av stränga försiktighetsåtgärder i skärgårdar och sjöar, och inte minst i Mälaren och Stockholms skärgård. Det förefaller nu vara hög tid att ta fram ett aktionsprogam för ökad säkerhet mot olje- och kemikalieskador i svenska vatten.
I Stockholms skärgård och Mälaren transporteras årligen ca 225 000 ton kemikalier och ca 5 000 000 ton olja, bensin och fotogen, enligt en kartläggning som för några år sedan genomfördes på uppdrag av Stockholms läns landsting. Merparten av kemikalietransporterna, nästan l88 000 ton, kom till länet över Landsort och Södertälje. Transporterna består av en rad olika ämnen, klorerade och icke klorerade lösningsmedel, syror, cyanider, kadmium och arsenikföreningar, lösliga salter, bekämpningsmedel, ammoniak m.m.
Transporter av ammoniak till Köping över Landsort-- Södertälje--Mälaren utgör de största mängderna av akuttoxiska kemikalier. Varje tanker transporterar ca 3 000 ton flytande ammoniak under tryck i tre separata tankar. Om en av tankarna skadas och ammoniaken löses i vattnet kan hela Mälaren slås ut. Mälarvattnets användbarhet för dricksvattenframställning skulle äventyras. Konsekvenserna skulle bli oöverskådliga eftersom Mälaren utgör vattentäkt för Stockholmsområdet liksom för hundratusentals människor i andra kommuner kring sjön.
I allvarliga fall skulle t.ex. en kollision i tätbebyggda områden kunna få ett katastrofalt förlopp. En sådan händelse, en kollision mellan en Finlandsfärja och en bensintanker, var mycket nära att inträffa i närheten av Vaxholm sensommaren 1991.
Mot den här bakgrunden är det nödvändigt med kraftfulla åtgärder för att förebygga en miljökatastrof i samband med sjötransporter i känsliga vatten. Bland åtgärder som bör vidtas är skärpta krav på båtarnas standard och säkerhetsutrustning, utökad lotsplikt och restriktioner i fråga om vilka leder som får användas. Genom hårt trafikerade farleder bör fartyg med farlig last hänvisas till lågtrafiktid. Dubbla skrov måste så snart som möjligt bli obligatoriskt för alla tankfartyg som anlöper svensk hamn eller trafikerar svenska farvatten. Sverige bör också verka för internationella överenskommelser på detta område, bl.a. i samverkan med EG.
En stor del av de miljöfarliga sjötransporterna skulle helt kunna avskaffas genom att transport av olja och även andra kemikalier fördes över till pipeline t.ex. från Nynäshamn till Stockholmsområdet. Detta bör skyndsamt utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en aktionsplan för att förebygga olje- och kemikaliekatastrofer i svenska farvatten och i synnerhet i särskilt känsliga områden som skärgårdar och de stora insjöarna,
2. att riksdagen begär att regeringen skyndsamt låter utreda överförande av en del av kemikalietransporterna till pipelines och i första hand en pipeline för olja mellan Nynäshamn och Stockholm.
Stockholm den 22 januari l993 Pär Granstedt (c) Christina Linderholm (c) Lennart Daléus (c)