De sammanlagda kostnaderna för bränder och brandbekämpning uppgår i Sverige till drygt 12 miljarder kronor per år. De resurser som satsas på forskning mot bränder är i jämförelse med dessa siffor mycket blygsamma, bara en tusendel eller ca 15 miljoner kronor per år. Det vore olyckligt om detta redan för låga belopp skulle reduceras i en tid då risken för bränder, i synnerhet de med svåra konsekvenser, snarare ökar än minskar. Tyvärr är risken överhängande att så nu kan ske och detta sammanhänger med att basen vacklar för BRANDFORSK, det organ som hittills varit sammanhållande för en stor del av brandforskningen i Sverige.
BRANDFORSK är programorgan för den svenska brandforskningen. Forskningsresultatens mottagare återfinns i hela samhället. BRANDFORSKs verksamhet bygger därför på ett brett engagemang. Verksamheten finansieras av staten, försäkringsbranschen, industrin och kommunerna genom treåriga avtal. En del av brandforskningen i landet drivs av Räddningsverket, varvid överenskommelse om avgränsningen gentemot BRANDFORSK träffats. Det sker också ett nära samarbete mellan Räddningsverket och BRANDFORSK både på program- och projektnivå.
Forskningsresultaten, bl.a. i form av ökad kunskap om brandförlopp och bättre metoder för brandskydd och brandbekämpning, har direkt kommit samhället till godo. Forskningen har också bidragit till det goda rykte svensk räddningstjänst åtnjuter internationellt och till att vårt kunnande kan exporteras till andra länder. Skall denna ställning kunna upprätthållas måste forskningen även i farmtiden bedrivas med kraft och bredd.
BRANDFORSK står nu inför akuta problem när det gäller att föra nästa treårsavtal i hamn. Statens fortsatta engagemang omprövas för närvarande och industriföretagens intresse för att teckna andelar kan i nuvarande konjunkturläge väntas vara begränsat. Redan i det senaste treårsavtalet mötte stora svårigheter därvidlag. I detta läge är det helt nödvändigt att berörda intressenter, däribland staten, snarast söker finna en lösning som långsiktigt säkrar brandforskningen i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att snarast finna en långsiktigt hållbar lösning för brandforskningen i landet.
Stockholm den 20 januari 1993 Lisbet Calner (s) Sverre Palm (s)