Enligt räddningstjänstlagen skall räddningsnämnden i varje kommun svara för att brandsyn och sotning utförs regelbundet. Vid dessa sotningstillfällen skall det som rengörs samt skorstenar och tak med därtill hörande byggnadsdelar kontrolleras från brandskyddssynpunkt.
Denna sotning och kontroll skall enligt gällande lagstiftning utföras av skorstensfejarmästare eller skorstensfejare som biträder denne. Varje kommun har att utse en skorstensfejarmästare och denne mästare får ensamrätt på all föreskriven sotning inom sotningsdistriktet, vilket i de flesta fall överensstämmer med kommunens gränser. Det är alltså detta som är det s.k. sotningsmonopolet.
Detta sotningsmonopol har ifrågasatts och systemet har alldeles uppenbart lett fram till att verksamheten fördyrats, då någon konkurrens mellan olika företag/skorstensfejarmästare inte kan förekomma. Det kan vidare ifrågasättas om inte systemet lett till att en alltför hög och ambitiös nivå på sotningen har upprätthållits.
Genom att avskaffa sotningsmonopolet skulle fler aktörer kunna komma in på marknaden och den konkurrens som då uppstår leder med stor säkerhet till att priserna pressas och ansvaret/servicegraden ökar. Enskilda eller grupper av fastighetsägare skulle kunna begära in anbud på sotningsuppdragen och på så vis själva avgöra vem eller vilka som bäst kan utföra den beställda tjänsten. Möjligheten att som enskild fastighetsägare själv få utföra och ta ansvar för sotningen bör också beaktas.
Den eventuella myndighetsutövning som kan behöva utföras enligt räddningstjänstlagen, bör kunna fastställas av respektive kommuns räddningsnämnd, som också har att fastställa vilka sotningsfrister som skall tillämpas.
Enligt vår mening bör sotningsmonopolet snarast kunna avvecklas och ersättas av en fri och konkurrensutsatt verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett upphävande av sotningsmonopolet.
Stockholm den 18 januari 1993 Lars Björkman (m) Hans Nyhage (m)