Riksdagen antog den nya räddningstjänstlagen den 11 december 1986, dvs för sex år sedan. Därmed kom ett nytt utbildningssystem att drabba merparten av Sveriges kommuner, nämligen de som inte har heltidskårer. Den gamla A-utbildningen för deltidsbrandförmännen avskaffades. Frågan är om räddningstjänsten i kommunerna idag och framöver kommer att ha nödvändig befälstäckning.
De alternativ som kommunerna erbjöds var att antingen själva låta utbilda ytterligare ett heltidsbefäl eller också att genom avtal låna befäl av en grannkommun.
Det första alternativet har av ekonomiska skäl inte varit gångbart. Det andra är praktiskt tveksamt. Det kan inte anses rimligt, att befälet befinner sig kanske 10--20 mil från den plats, där en olycka inträffar. Deltidskåren måste nämligen invänta sin räddningsledares ankomst före insats. Vad hjälper det då med heltidskompetens?
De små kommunerna borde i stället kunna få satsa på en kompetensutbildning för deltidsbefäl. Därmed skulle dessa få tjänstgöra som räddningsledare. Karriärväxlingen var möjlig tidigare med den gamla A-utbildningen.
Jag hemställde i motion 1988/89:Fö719 om denna möjlighet, men riksdagen avslog densamma och hänvisade till att erfarenhet först måste utvinnas av det nya systemet. Hänvisning skedde också till utredningen Räddningstjänsten i glesbygd. Denna har nu efter sex års erfarenhet redovisats. Några konkreta förslag till förändringar för att lösa redovisad problematik tycks inte vara aktuella.
Problemen kvarstår sålunda och måste nu lösas för alla de små kommunerna med deltidskårer och med begränsade ekonomiska resurser. Kompetensutbildning för deltidsbefäl är en lämplig lösning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av bestämmelserna för räddningstjänsten så att kompetensutbildning för deltidsbefäl möjliggörs.
Stockholm den 14 januari 1993 Mona Saint Cyr (m)