Flygverksamheten inom försvaret, kustbevakningen och polisen har expanderat i omfattning och en kvalitativ utveckling har skett inom de olika myndigheterna. Tyvärr har man dock inte på ett påtagligt sätt dragit nytta av erfarenheter och kunskaper över myndighetsgränser i syfte att maximera effektivitet och därmed minimera kostnader. Genom ett rationellt samutnyttjande av befintliga resurser inom den offentliga sektorns flygverksamhet, kan kostnaderna för verksamheten minskas samtidigt som skattebetalarna får en utökad servicenivå.
Enligt prop. 1991/92:102 avser regeringen att ''främja insatserna när det gäller utvecklingen av samordningen inom räddningstjänsten på olika nivåer. Samhällets räddningstjänst utgör ett sammanhängande system även om ansvaret för verksamheten är uppdelat på statliga och kommunla myndigheter. Myndigheterna måste kunna samordna sin verksamhet på att balans i systemet uppnås. Detta ställer särskilda krav på de statliga myndigheter där ansvaret är fördelat på olika nivåer.
Samordningen har stor betydelse för att uppnå ett bättre resursutnyttjande och en effektivare räddningstjänst. Samverkan och samordning mellan statliga myndigheter bör alltså öka, liksom samordningen mellan olika huvudmän inom hela den offentliga sektorn för att öka verksamheternas effektivitet. Regeringen påpekar att ''ett fredstida samordnat system borde eftersträvas där både civila och militära helikopterresurser skulle utnyttjas effektivt för olika behov i fred vad avser sjuktransporter, räddningstjänster och polisiär verksamhet''. Regeringen anser även att förbättrad beredskap för sjöräddning kan åstadkommas bland annat genom ökad samverkan med andra myndigheter, ökad intäktsfinansiering och en effektivare användning av personal och material. Enligt prop. 1991/92:41 angående samhällets åtgärder vid allvarliga olyckor, har riksdagen beslutat att förstärka länsstyrelsens roll inom räddningstjänsten.
Ett samarbete avseende flygburen räddningstjänst har påbörjats vid västkusten mellan marinen, kustbevakningen och polisen, där målet är att nå maximal effektivitet med hög flygsäkerhet. Beredskap för luftburen räddningstjänst kan därmed säkerställas dygnet runt till en relativt låg kostnad. En utveckling av detta samarbete har skisserats i projektbeskrivning Västkustens Flygcentrum--Säve. Syftet med detta projekt är att konkret omsätta idéerna om effektivt samutnyttjande av offentliga sektorns flygresurser, dvs samarbete mellan marinen, kustbevakningen och polisen i luftburen räddningstjänst och miljöövervakning. Förslagsvis kan detta flygcentrum geografiskt baseras i anslutning till 12:e helikopterdivisionen Säve, och vara en modell för övriga Sverige. Intentionen är att denna modell för räddningstjänst skall upparbeta internationell status med god utvecklingspotential i ett eventuellt samarbete inom EG.
Under projektets gång skall en bred delgivning av idéer och information om projektets intentioner ske till samverkande organ, berörd personal och fackliga organisationer för att uppnå välfungerande samarbete och hög effektivitet såväl personellt, ekonomiskt som materiellt. I planerna för verksamheten ligger också att en systematisk skriftlig dokumentation av genomförda räddningsinsatser skall göras. Tanken är att dessa rapporter skall kunna användas som diskussionsunderlag i utbildning och fortbildning av personal involverad i räddningstjänst på olika nivåer. Dessutom kan dokumentationen användas vid studiedagar, seminarier, konferenser och annan kursverksamhet anordnad vid Västkustens Flygcentrum-- Säve. Målgrupper för denna utbildning/fortbildning, förutom direkt inblandade i räddningstjänsten på västkusten, kan vara sjukvårdspersonal, vårdutbildningar, politiker och tjänstemän i landsting och kommun samt studiebesökare från andra orter/länder. Denna del av verksamheten bedöms som viktig, då kunskaper och erfarenheter ständigt är under utveckling och måste revideras och förnyas. Med tanke på den ökande risken för katastrofer och olyckor i vårt område, både på land och till sjöss, måste samhällets resurser utnyttjas på ett maximalt sätt för att täcka behovet.
Genom samutnyttjande mellan marinens, kustbevakningens och polisens flygresurser vid västkusten, personella och materiella, bör rationaliseringsvinster göras. Genom att placera gemensamma hangarer, kontors- och förrådslokaler på mark som redan ägs av staten, kan kostnader för bland annat lagerhållning av flygmaterial, flygbränsle, transportcentral, värdeinformation, administration och lokaler samt kostnader för utbildning, tekniskt underhåll av helikoptrar/flygplan nedbringas. En icke föraktlig vinst av sambruk inom offentliga sektorns flygverksamhet är utbyte av erfarenheter mellan flygande personal, vilket bör leda till en ökad flygsäkerhet. Det på senare tid uppmärksammade behovet av att befattningshavare som gör insatser vid olycksplatser (t ex räddningsuppdrag) på ett psykologiskt plan behöver bearbeta det inträffade genom att diskutera vad som hänt, kan också tillgodoses på ett bättre sätt genom samordning av verksamheten. De ekonomiska vinster som förväntas genom samutnyttjande av resurser inom offentliga sektorn bör medföra frigörande av ekonomiska medel samt möjlighet till utveckling och förstärkning av flygresurser, personellt och materiellt, i såväl fred som ofred. Genom rationellt utnyttjande av flygresurser, personella och materiella, sker en bättre anpassning till den snabba teknikutvecklingen och till de ökade kraven i ett expansivt samhälle.
Västkustens Flygcentrum--Säve skulle med sitt centrala läge kunna utnyttjas även av andra länder, t ex vid kurs och konferensverksamhet avseende räddningstjänst. En absolut förutsättning för maximal effektivitet av verksamheten är att byggnation av linjehangarer, kontorsutrymmen och förrådslokaler snabbt igångsätts. Övriga resurser, personella och materiella, finns disponibla. Avsikten med projektet är också att efter en 3-årsperiod utvärdera den luftburna räddningstjänsten vid västkusten, bland annat med avseende på effektivitet, kvalitet och kostnad.
Erfarenheter från Västkustens Flygcentrum--Säve, baserade på räddningstjänstens faktiska uppdragsprofil, kan tjäna som underlag för beslut om lämplig fördelning av ekonomiska medel mellan departement, landsting, och kommun. Mellan de berörda departementen, dvs justitie-, försvars-, social- och kommunikationsdepartementet, bör också en fördelning av ekonomiska medel ske.
Samordnare för projektet Västkustens Flygcentrum-- Säve bör länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län vara. Länsstyrelsen bör också tilldelas ekonomiska resurser för att kunna driva projektet.
Kustbevakningen har idag 3 större flygplan av typ CASA212. Enligt den lokala organisationen för kustbevakningen är en av ''hörnstenarna'' att varje flygplan skall kunna bemannas med dubbla besättningar. Detta förutsätter dock att ytterligare medel tillförs kustbevakningen för ökade personalkostnader. Marinen har sedan ett par år tillbaka ett flygplan av samma typ som kustbevakningen, vilket används för ubåtsjaktuppdrag. Anskaffningen har skett i samråd mellan marinen och kustbevakningen. För närvarande finns marinens flygplan stationerat på Kallinge, vilket tidigare beslutats i avvaktan på genomförandet av det s.k. Tullinge-projektet. Huvuddelen av flygplansoperatörerna bor i Göteborgsområdet. Detta innebär en merkostnad för marinen: t ex ekonomisk ersättning för resor och traktamente samt minskad tid för arbetsuttag. En mer ekonomisk lösning för samhället, och i synnerhet för marinens budget, vore att geografiskt stationera ubåtsjaktflygplanet där huvuddelen av personalen är stationerad. Rent generellt borde det, där så är möjligt, i konsekvens med exemplet ovan, ur ekonomisk såväl som social synvinkel vara lämpligare att basera materiel där personalen bor och verkar än att flytta personal till de orter där material finns. Mot bakgrund av regeringens beslut den 30 januari 1992 om fortsatt samverkan mellan kustbevakningen och marinen vore ett beslut att flytta ubåtsjaktflygplanet till 12:e helikopterdivisionen ett steg i rätt riktning. Marinchefens inriktning var, att efter genomförandet av Tullinge-projektet, skulle ubåtsjaktflygplanet permanent stationeras på Tullinge. Regeringen föreslog riksdagen i prop. 1991/92:102 att Tullinge-projektet skulle avvecklas. Riksdagen beslutade enligt regeringens förslag (920603) varför beslutet om stationeringsort för marinens flygplan bör omprövas. Genom basering av ubåtsjaktflygplanet på Säve skulle samutnyttjande mellan marinen och kustbevakningen kunna ske. Därmed tillgodoses på ett konkret sätt regeringens inriktning om samutnyttjande av resurser. I denna samverkan kan, förutom kustbevakningens utbildade personal, 12:e helikopterdivisionens piloter, operatörer och tekniker utnyttjas operativt. Dessutom kan uppläggning av gemensamt reservdelsförråd ske på ett rationellt och ekonomiskt sätt. Genom en sådan minimering av kostnader, och redan gjorda investeringar i ubåtsjaktflyg- planet, bör flygplanet kunna bibehållas och utnyttjas som en viktig del i ubåtsskyddsfunktionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel för genomförande av projektet Västkustens Flygcentrum--Säve bör tillföras länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att marinens ubåtsjaktflygplan bör utgångsbaseras vid tolfte helikopterdivisionen, Säve.
Stockholm den 21 januari 1993 Elving Andersson (c) Rune Thorén (c)