Flygkuststationens lokalisering i södra Sverige har diskuterats och prövats de senaste åren. 1991 beslutade kustbevakningen att flygkuststationen i Sturup skulle bibehållas medan den i Säve skulle avvecklas.
Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län begärde då att regeringen skulle ompröva kustbevakningens beslut. Efter gjord omprövning beslutade regeringen den 19 december 1991 att kustbevakningsflyget skulle flyttas från Sturup och vara utgångsbaserat på Säve.
De fyra kustlänen i södra Sverige, vilka berörs av beslutet, hade dock inte beretts tillfälle, att före regeringens beslut, inkomma med sakunderlag eller synpunkter på förändringen.
Därför överlämnade länsstyrelserna, 1992-03-05, i Kristianstads, Kalmar, Blekinge och Malmöhus län en gemensam framställning till regeringen där man påtalade att genomförandet av beslutet anpassas så att största möjliga effekt för kustbevakningsflyget uppnås. För att nå eftersträvad effekt hemställdes om en anpassning av regeringens beslut så att Sturup kan behållas som bas för kustbevakningsflyget utan att verksamheten med Säve som bas för västra regionen påverkas.
I framställningen redovisades också de stora behov som finns av havsövervakning i södra Östersjön och möjligheterna att från Sturup genomföra denna effektivt. Kustbevakningsflygets huvuduppgift, att göra insatser över hav, blir avsevärt större i effektiv tid vid en basering på Sturup. En komplettering från Sturup för att förstärka insatserna över Kattegatt kan lätt ske och då med anflygning över hav. Vid motsvarande insats mot södra Östersjön från Säve får däremot, när flygningen av tids- eller andra skäl måste ske kortaste vägen, huvuddelen av flygtiden förläggas över land. Under ett arbetsår kan ''överland-flygningen'' från Säve uppgå till cirka 50 000 km.
Regeringens belut den 19 december 1991 att låta kustbevakningsflyget vara utgångsbaserat på Säve grundar sig på en bedömning av att Sturup och Säve är likvärdiga från sjöövervakningssynpunkt och i fråga om beredskapen för räddningstjänst. Däremot ansåg regeringen det föreligga möjligheter till samverkan med andra statliga myndigheter inom flygverksamheten och räddningstjänsten vid val av Säve som utgångsbas.
Förutsättningarna för samhällsutvecklingen i Malmöhus län har emellertid förändrats under de senaste åren. Riksdagen har beslutat bygga en fast Öresundsförbindelse. Sverige har ansökt om medlemskap i EG och EES-avtalet har godkänts. Även de politiska förändringarna i länets utländska närområde påverkar länets utveckling.
I Malmöhus län kommer under 1990-talet att genomföras omfattande satsningar på utbyggnad av infrastrukturen. Planerade järnvägs- och hamninvesteringar i Rostock, Sassnitz och Mukran, en andra fast förbindelse mellan Rügen och fastlandet Mecklenburg-Vorpommern samt byggandet av en motorväg mellan Lübeck och Szczecin bidrar ytterligare till att stärka Trelleborg och Ystad som viktiga utskeppningshamnar för kontinenttrafiken.
Behovet av havsövervakning söder om Skåne med kustbevakningsflyg kommer som en följd härav att öka.
Med anledning av detta och av de skäl som de fyra kustlänen ovan tidigare anfört anser vi att regeringens beslut omprövas så att kustbevakningsflyget får behålla Sturup som utgångsbasering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kustbevakningsflyg på Sturup.
Stockholm den 22 januari 1993 Anita Jönssson (s) Bo Nilsson (s)