Kustbevakningen beslutade den 20 augusti 1991 om ny lokal organisation. Beslutet innebar bl.a. att flygkuststationen i Sturup skulle bibehållas medan den i Säve skulle avvecklas.
På begäran av bl.a. Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län omprövade regeringen kustbevakningens beslut. Efter gjord omprövning beslutade regeringen den 19 december 1991 att kustbevakningsflyget skulle vara utgångsbaserat på Säve och Bromma.
De fyra kustlänen i södra Sverige, vilka berördes av beslutet, hade inte beretts tillfälle att före regeringens beslut inkomma med sakunderlag eller synpunkter på förändringen.
Länsstyrelserna i Kristianstads, Kalmar, Blekinge och Malmöhus län överlämnade därför 1992-03-05 till regeringen en gemensam framställning om att genomförandet av beslutet anpassades så att största möjliga effekt för kustbevakningsflyget kunde uppnås. För att nå eftersträvad effekt hemställdes om en anpassning av regeringens beslut så att Sturup kunde behållas som bas för kustbevakningsflyget utan att verksamheten med Säve som bas för västra regionen påverkades.
Regeringens beslut den 19 december 1991 att låta kustbevakningsflyget vara utgångsbaserat på Säve grundar sig på en bedömning av att Sturup och Säve är likvärdiga från sjöövervakningssynpunkt och i fråga om beredskapen för räddningstjänst. Däremot ansåg regeringen det föreligga möjligheter till samverkan med andra statliga myndigheter inom flygverksamheten och räddningstjänsten vid val av Säve som utgångsbas.
I södra Sverige kommer under 1990-talet att genomföras omfattande satsningar på utbyggnad av infrastrukturen. Det gäller t.ex. Riksgodsbangård syd i Skåne, elektrifiering av Malmö--Ystad-järnvägen samt utbyggnad av hamnarna i Ystad och Trelleborg.
Planerade järnvägs- och hamninvesteringar i Rostock, Sassnitz och Mukran, en andra fast förbindelse mellan Rügen och fastlandet Mecklenburg--Vorpommern samt byggandet av en motorväg mellan Lübeck och Szczecin bidrar till att stärka Trelleborg och Ystad som viktiga utskeppningshamnar för kontinenttrafiken, vilket medför ökad sjötrafik.
Sovjetblockets sönderfall skapade en mängd av fria stater runt om Östersjön. Trafik av såväl positivt som av icke önskvärt slag är sedan dess under stark ökning i södra Östersjön. Man kan tyvärr redan nu se tydliga tendenser till illegal verksamhet över havet, bl.a. smuggling av människor och varor. Illegal ''import'' av narkotika, vapen, flyktingar m.m. kommer med stor sannolikhet att öka. Redan nu är smugglingen betydande vad avser sprit och narkotika.
För att kunna stävja denna oroande utveckling krävs bl.a. tillgång till den avancerade flygspaningen som kustbevakningens Casa 212 kan erbjuda vid en basering på Sturup, varifrån södra Östersjön kan nås utan försinkande långflygning över land.
Sverige etablerade 1993-01-01 en ekonomisk zon, ytmässigt överensstämmande med den tidigare fiskezonen. Detta medför ett utökat flygspaningsbehov från bl.a. miljöskydds- och sjötrafikkontrollsynpunkt. Den havsyta i Öresund--södra Östersjön, som med direkt anflygning kan avspanas från Sturup är på cirka 50 000 kvadratkilometer, medan motsvarande yta i Västkust--Vänern-området är cirka 12 000 kvadratkilometer.
Det behov av flygspaning i södra Östersjön som tidigare deklarerats har avsevärt ökat till följd av de förändringar som beskrives ovan. Därför bör beslutet omprövas så att även Sturup behålls som utgångsbasering för kustbevakningsflyget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående behovet av att behålla kustbevakningsflyget på Sturup.
Stockholm den 14 januari 1993 Ulla Tillander (c)