I augusti 1991 beslutade kustbevakningen om en ny lokal organisation som bl.a. innebar att flygkuststationen på Sturup skulle bibehållas och den på Säve skulle avvecklas.
Regeringen beslöt i december 1991 på begäran att ompröva kustbevakningens beslut. Kustbevakningsflyget skulle nu enligt regeringens beslut vara utgångsbaserat på Säve och Bromma. Berörda kustlän i södra Sverige fick tyvärr inte möjlighet att före beslutet inkomma med sina synpunkter på förändringen.
I mars 1992 gjorde länsstyrelserna i Skåne, Blekinge och Kalmar län en gemensam framställning till regeringen om att genomförandet av beslutet anpassades så att största möjliga effekt för kustbevakningsflyget kunde uppnås genom att Sturup kunde behållas som bas för kustbevakningsflyget. Detta ansåg man skulle kunna ske utan att verksamheten med Säve som bas för västra regionen påverkades.
Länsstyrelserna redovisade i framställningen de stora behov som finns av havsövervakning i södra Östersjön och möjligheterna att kunna genomföra denna på ett effektivt sätt från Sturup. Den effektiva tiden över hav blir avsevärt större än vid en basering på Säve. En mycket betydande tid kommer under ett arbetsår att åtgå till ''överlandflygning'' från Säve jämfört med Sturup.
Regeringen avslog i slutet av april 1992 framställningen.
Vi anser att förutsättningarna i södra Sverige förändrats sedan regeringens senaste beslut. Omfattande beslut har tagits eller planeras inom den närmaste tiden. Det gäller t.ex. byggandet av Öresundsförbindelsen och viktiga svenska satsningar på infrastrukturen som kommer att ge en ökad trafik bl.a. från hamnarna i Trelleborg och Ystad.
I Rostock, Sassnitz och Mukran planeras investeringar i hamnar och järnvägar, en andra fast förbindelse kommer mellan Rügen och fastlandet Mecklenburg--Vorpommern. Dessutom byggs en motorväg mellan Lübeck och Szczecin. Allt detta bidrar till att stärka Trelleborg och Ystad som viktiga utskeppningshamnar för kontinenttrafiken. Detta medför givetvis en ökad sjötrafik.
Efter Sovjetväldets fall har det tillkommit nya stater runt Östersjön. Härigenom har trafiken också ökat. Inte minst kan man se tendenser till illegal verksamhet över havet. Detta gäller inte bara människosmuggling. Smugglingen av sprit, narkotika och vapen verkar att öka starkt.
Denna mycket oroande utveckling måste stävjas. Därför krävs bl.a. tillgång till den avancerade flygspaning som kustbevakningens Casa 212 kan erbjuda vid en basering på Sturup. Södra Östersjön kan då nås snabbt utan försenande långflygning över land.
Från 1993-01-01 har Sverige etablerat en ekonomisk zon som ytmässigt överensstämmer med den tidigare fiskezonen. Detta medför ett utökat behov av flygspaning ur bl.a. miljöskyddsoch sjötrafikkontrollsynpunkt.
Behovet av flygspaning i södra Östersjön har enligt vår uppfattning ökat avsevärt till följd av de förändringar som vi beskrivit ovan. Frågan om en flygkuststation på Sturup bör därför omprövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förnyad prövning av placering av en flygkuststation på Sturup.
Stockholm den 15 januari 1993 Bo Arvidson (m) Per Stenmarck (m)