Arbetslöshetssituationen är mycket bekymmersam inom alla sektorer av arbetsmarknaden. Den grupp som drabbats allra hårdast är byggnadsarbetarna och andra yrkesgrupper som är beroende av byggnadsverksamheten. Mer än 30 000, dvs. 25 % av byggnadsarbetarna var arbetslösa i december 1992.
Mot den bakgrunden borde alla möjligheter tas tillvara för att få igång byggnadsverksamheten, bl.a. genom tidigareläggning av offentliga investeringar.
Inom försvarsdepartementet finns anslaget H 2 för skyddsrum m.m. Utgiften för att bygga skyddsrum var budgetåret 1991/92 619 miljoner kronor. Anslaget för innevarande år uppgår till 487,5 miljoner kronor och enligt budgetpropositionen är förslaget för nästa år 495,6 miljoner kronor. Försvarsministern anför i sin bilaga till budgetpropositionen att han av besparingsskäl minskat anslaget och att bristtäckningsåtgärder bör begränsas.
Samtidigt har Räddningsverket i ett brev till regeringen redovisat konkreta möjligheter att bygga drygt 11.000 skyddsrum till en kostnad av 200 miljoner kronor under två till tre års tid för att täcka en brist på skyddsrum och liknande som finns i olika delar av landet. Åtgärden skulle ge en sysselsättningseffekt på 580 årsarbeten.
Räddningsverkets motiv för att bygga skyddsrummen under innevarande lågkonjunktur är att priset är lågt och att det kan ge sysselsättning i en tid då arbetslösheten stiger, inte minst inom byggsektorn.
Det är mot den här bakgrunden märkligt att regeringen i budgetpropositionen inte skapat möjligheter för Räddningsverket att komplettera nätet av skyddsrum på ett tillfredsställande sätt. Investeringar av denna karaktär är precis vad som bör åstadkommas i nuvarande konjunktur. Det är en samhällsekonomiskt effektiv användning av resurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyddsrumsbyggande.
Stockholm den 25 januari 1993 Rune Evensson (s)