När Iraks härskare Saddam Hussein för ett par år sedan hotade västvärlden med vedergällningsaktioner fanns det underrättelsekällor som förutspådde minfällning i vissa svenska större hamnars inlopp.
En sådan hamn var Göteborg.
Hade så skett skulle betydande problem ha uppstått med minröjningen i Göteborgs hamninlopp. Marinkommandot och försvarsområdet förfogade nämligen över endast ett minröjningsfartyg av format och två smärre minsvepare av fiskebåtstyp.
Förr och nu
Tidigare hade svenska marinen ett stort antal fartyg för minröjning. I förbanden ingick även hjälpminsvepare, dvs. fiskefartyg som rekvirerats till krigsorganisationen. På 1950- och 60-talen fanns flera hundra sådana fiskefartyg till hands i minröjningsflottiljerna.
I dagsläget är dessa hjälpfartyg få. Det beror främst på att lämpliga fiskefartyg är så mycket färre i vårt land i dag. Behovet av lämpliga hjälpfartyg för minröjning är emellertid stort.
Chefen för marinen, amiral Dick Börjesson, skriver i Nya Hårda Bud 1992 bl.a. följande:
Minkrigsförbanden är nödvändiga om vi skall kunna möta ett minhot. De behövs också i neutralitetsförsvaret till sjöss och för skydd av sjöfarten. De används också för vår egen minutläggning, för spaning och övervakning och inte minst för ubåtsjakt inomskärs och kustnära.
Anpassade moduler
Marinchefen är intresserad av fiskefartyg som hjälpfartyg i minkrigsförbanden. Problemen är bristen på lämpliga fartyg i den svenska fiskeflottan.
En lösning vore att marinen inom ramen för fartygsanskaffning finge bidra till att förbereda fiskefartyg för minröjningsfunktioner under byggnaden. Man skulle bl.a. kunna utforma fartygen så att hela moduler med utrustning för minjakt och kanske även ubåtsjakt lätt kunde anbringas i ett beredskapsläge.
För att få tillgång till fiskefartyg av lämplig storlek, material och med tillräcklig motorstyrka måste beställarna bli intresserade av särskilda ekonomiska villkor. Marinen måste givetvis betala för sig men till ojämförligt lägre pris än vid egna nybyggen för minjakt. För att locka fiskebåtsbeställare att anpassa sina fartyg för marinens behov i krig och avspärrning är speciella lån och lånevillkor sannolikt den bästa modellen.
Stimulans även åt yrkesfisket
Det skulle innebära en ny typ av fiskerilån med statliga lånegarantier för fiskefartyg anpassade för minkrigsförband. Det skulle samtidigt innebära en stimulans åt yrkesfisket i vårt land.
Frågan har allvarligt diskuterats under 80-talet och var bl.a. föremål för ett särskilt betänkande i riksdagen 1986/87:4. Från marinens och yrkesfiskets sida var intresset positivt. Behovet av hjälpminröjningsfartyg var mycket stort -- då som nu.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringsmodeller för hjälpminfartyg i marinen.
Stockholm den 26 januari 1993 Göthe Knutson (m)