Skärgårdsbefolkningen är beroende av att det finns helikoptrar tillgängliga för akuta sjuktransporter. Den 1 januari 1992 överfördes ansvaret för den här typen av sjuktransporter från Rikspolisstyrelsen till sjukvårdshuvudmännen.
Frågan om sättet att tillgodose behovet av helikopterkapacitet skulle lösas genom särskilda avtal mellan Statens helikopterdelegation och sjukvårdshuvudmännen. Så blev inte fallet och frågan förblev olöst.
Denna situation har av naturliga skäl skapat oro hos skärgårdsbefolkningen. Stadsdelsnämnden för södra skärgården i Göteborg (Styrsö) vände sig till kommunstyrelsen och hemställde att den ''agerar på lämpligt sätt för att i detta avseende bibehålla trygga levnadsförhållanden i kommunens skärgårdsområde''. Göteborgs kommun och Bohuslandstinget har skrivit till regeringen och påkallat problemet och bett om en tillfällig lösning.
Regeringen har föreslagit att chefen för armén tilldelas medel för anskaffande av helikoptrar som i fredstid ska kunna disponeras också för civila sjuktransporter inom ramen för avtal mellan sjukvårdshuvudman och militär chef.
Enligt 1992 års försvarsbeslut ska sjuktransportkapaciteten i krig och fred förstärkas genom att fem till sex helikoptrar anskaffas med medel från anslag under Försvarsdepartementet och Socialdepartementet.
Var dessa helikoptrar kommer att placeras och vilket operationsområde de kommer att få är ännu inte bestämt. Chefen för armén har sammanställt ett beslutsunderlag för anskaffning av helikoptrar för sjuktransport i krig och fred. Där framgår bl.a. att det inledningsvis ska kunna sättas upp tre ambulansstationer och på sikt högst fem. Det är angeläget att Västsverige snarast får en fungerande ambulansverksamhet och att någon av dessa helikoptrar placeras i Göteborg.
De västsvenska sjukvårdshuvudmännen har tillsammans med Rikspolisstyrelsen framfört önskemål att det bör finnas möjlighet för polisen att disponera arméägd helikopter för att med egna besättningar utföra bl.a. ambulanstransporter. Vi delar uppfattningen att det bör finnas flexibilitet och att tidigare goda erfarenheter av samarbete inte spolieras.
Det är vidare oklart hur mycket sjukvårdshuvudmännen ska betala för nyttjandet. Det framgår dock att man avser att ta ut full kostnadstäckning. Det kan dock inte vara rimligt att sjukvårdshuvudmännen ska betala för det militära behovet. Chefen för armén framhåller att kostnaderna kan komma att bli så höga att ingen sjukvårdshuvudman får råd att teckna avtal.
Hela den här långdragna hanteringen av ärendet är mycket olycklig för de människor det berör. Den tätbefolkade skärgården och den livliga sjö- och landtrafiken i Västsverige accentuerar behovet av en snabb och säkerhetsmässigt betryggande lösning av helikopterfrågan för området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av helikopter för ambulanstransporter i Västsverige.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp) Erling Bager (fp) Kenth Skårvik (fp)