Försvaret kräver stabilare planering
I den första krisuppgörelsen mellan socialdemokraterna och regeringspartierna den 20 september 1992 överenskoms att de årliga försvarsanslagen ska reduceras med 1,2 miljarder. Detta ingick som en del av minskningen av det strukturella budgetunderskottet, d.v.s. den del av underskottet som beräknas kvarstå när konjunkturen vänder uppåt.
Inför regeringens framläggande av krispropositionen (1992/93:50) överenskoms vidare att budgetneddragningen med 1,2 miljarder skulle uppnås senast budgetåret 1996/97 och att det konkreta innehållet i dessa minskningar skulle beslutas av vårriksdagen 1993. Efter diskussioner i den försvarsberedning som tillsattes hösten 1992 överenskoms att anslagen under de återstående fyra åren av försvarsbeslutsperioden ska minskas med 400, 600, 600 respektive 1 200 miljoner. Den överenskomna besparingen får alltså full effekt (5 gånger 1,2 miljarder) först under nästa försvarsbeslutsperiod.
Försvarsministern begärde i höstas kompletterande besparingsförslag från ÖB. Regeringens anvisningar till ÖB har dock inte redovisats ens för försvarsberedningen. ÖB presenterade sina sparförslag den 3 december 1992. Dessa inarbetades snabbt, med några mindre ändringar, i den budgetproposition som lades den 11 januari 1993.
Krisuppgörelsen följs inte
Vår huvudinvändning mot det av ÖB presenterade sparförslaget, som nu blivit regeringens sparprogram, är att det inte ger en permanent besparing på 1,2 mdr/år fr.o.m. budgetåret 1996/97. I sina projektioner för femårsperioden efter 1997 räknar ÖB exempelvis in miljardbelopp till följd av ''rationaliseringar'' för att klara sparbetinget. Alla möjliga rationaliseringar förutsätts naturligtvis bli genomförda även utan något sparbeting!
De framlagda sparförslagen är otillräckliga. Regeringen fullföljer därmed inte den krisuppgörelse om försvaret som ingicks den 20 september 1992. Den förutsatte en stabil, permanent årlig besparing med 1,2 miljarder. Det var försvarssektorns bidrag till en minskning av det strukturella budgetunderskottet.
De hårdaste motsättningarna i försvarsdebatten har ofta gällt förändringar i fredsorganisationen: nedläggningar av förband. Som ovan angetts har dessa i huvudsak motiverats av en önskan att inom en given ekonomisk ram skapa utrymme för att höja kvaliteten inom krigsorganisationen.
När riksdagen 1988 sålunda beslutade om nedläggning av I3 i Örebro, I11 i Växjö och I17 i Uddevalla röstade de nuvarande regeringspartierna emot. När riksdagen våren 1992 beslutade om en rad ytterligare nedläggningar av fredsförband skedde det i huvudsak i enighet. Vi socialdemokrater ville dock anpassa arméns organisation till det givna budgetutrymmet genom att lägga ned ytterligare tre regementen.
Vill inte ha samförstånd
Detta är nu historia. Genom krisuppgörelsen den 20 september i fjol skapades ett nytt politiskt läge. Det gäller nu att med utgångspunkt i 1992 års försvarsbeslut permanent sänka de årliga försvarskostnaderna med 1,2 miljarder. Det var innebörden när de sänkta försvarsanslagen lades i krisuppgörelsens tabell över strukturella budgetminskningar.
Det är bara att beklaga att försvarsministern, som via media upprepade gånger tagit avstånd från krisuppgörelsen i den del den gällde hans eget revir, valt att redan den 11 januari lägga ett i stor hast framtaget besparingsprogram. Det måste uppfattas som ett klart avsteg från andan i krisuppgörelsen, och det strider mot vad som under årtionden varit brukligt vid större beslut i försvarsfrågor.
Vi socialdemokrater föreslog, att ÖB:s besparingsförslag av den 3 december 1992 skulle realbehandlas av den sittande försvarsberedningen. En proposition den 25 februari 1993 skulle då ha kunnat bygga på bredast möjliga parlamentariska samförstånd. Försvarsministern ville uppenbarligen inte ha något sådant samförstånd.
Denna vårdslösa handläggning av sparprogrammet har orsakat häftig sakkritik av exempelvis förslagen om omorganisation av luftvärnet i MILO Syd. Luftvärnsinspektörens demonstrativa avgång inför sittande försvarsberedning berodde till en del på att försvarets främste ansvarige för luftvärnsfrågor inte tillåtits delta i beredningen av de föreslagna förändringarna inom hans eget sakområde.
Försvarsbeslutet 1992
Anslagen till försvaret låg under en femtonårsperiod från 1972 till 1987 på i stort sett realt oförändrad nivå. Det bör noteras att de femåriga försvarsbesluten 1977 och 1982 togs av borgerliga riksdagsmajoriteter. Under denna tid krympte flyget och flottan sin organisation för att inom givna ekonomiska ramar kunna upprätthålla en hög teknisk kvalitet på krigsorganisationen. Armén däremot behöll en stor organisation på bekostnad av den materiella förnyelsen.
Försvarsbeslutet 1987 togs under intryck av den kraftiga militära upprustning som genomförts i vår omvärld under första hälften av 1980-talet och kom att innebära ett trendbrott. Försvarsanslagen räknades upp realt, och under femårsperioden tillfördes försvaret ytterligare betydande anslag utöver ramen. Trots dessa anslagshöjningar uppstod en besvärande brist på pengar inom olika delar av försvaret.
Ett försök att förkorta försvarsbeslutsperioden till fyra år misslyckades till följd av partipolitisk oenighet. Det var då uppenbart för alla att en oförändrat stor militär organisation, främst betingad av att armén ålades att utbilda alla vapenföra värnpliktiga, krävde kraftiga anslagshöjningar för att uppnå en rimlig kvalitetsnivå.
Samtidigt inträffade under åren efter 1989 dramatiska förändringar i det säkerhetspolitiska läget. Genom först Warszawapaktens och sedan Sovjetunionens upplösning försvann den öst-/västkonflikt som under hela efterkrigstiden motiverat Sveriges mycket betydande militära förberedelser. Under de senaste åren har i såväl öst som väst de militära utgifterna reducerats mycket kraftigt. På senare tid har även våra nordiska grannländer gjort betydande minskningar i sina militäranslag.
Den svenska utvecklingen har gått i andra banor. Inför valet hösten 1991 utlovade moderaterna kraftiga höjningar av militärutgifterna (27 miljarder). Moderaterna blev sedan det dominerande partiet i den nya regeringen med ett markerat eget ansvar för säkerhets- och försvarspolitiken. I det försvarsbeslut som togs våren 1992 blev dock ökningen (drygt 7 miljarder) betydligt mindre än vallöftet. Det innebar en mindre real ökning av anslagen än den som skett under femårsperioden efter 1987.
Försvarsbeslutet 1992 innebar ett fullföljande av den tidigare regeringens satsning på höjd kvalitet på bekostnad av kvantiteten. Utveckling och beställning av nya vapensystem fullföljdes i stort sett enligt tidigare planer för alla tre vapenslagen. Den för framtiden viktigaste förändringen var att riksdagen slog fast att endast värnpliktiga som behövs i krigsorganisationen ska genomgå grundutbildning. Övriga vapenföra värnpliktiga överförs till en s.k. utbildningsreserv, d.v.s. de kan om läget i framtiden kräver det inkallas för militär utbildning.
Fjolårets försvarsbeslut innebar också en fortsatt reduktion av såväl krigs- som fredsorganisationen. Tyvärr blev denna neddragning inte tillräckligt omfattande. Det är exempelvis uppenbart att anslagen inte räcker till för att höja kvaliteten till en godtagbar nivå inom alla de 16 brigader som ska utgöra kärnan inom armén. Ett annat exempel är att flygvapnet i årets budgetproposition får ett speciellt bemyndigande att ta lån i Riksgälden för att finansiera vissa materielprojekt. Redan i mitten av september 1992, tre månader efter försvarsbeslutet, kunde ÖB redovisa en brist på 1 500 miljoner i planeringen.
Utgångspunkter för förändringsarbetet
Det var vi socialdemokrater som under 1980-talet inledde den nu pågående satsningen på ökad kvalitet inom krigsorganisationen. Det var också vi som först tog de ekonomiska konsekvenserna av denna satsning och trots hårt motstånd genomdrev nödvändiga minskningar av organisationen. Därför står vi nu också bakom de stora dragen i den borgerliga regeringens fullföljande av denna försvarspolitik. Vi kritiserar dock regeringen för att den inte tillräckligt konsekvent satsar på krigsorganisationens kvalitet framför dess kvantitet. Här redovisas några utgångspunkter för framtida förändringar av försvaret:
1. De mycket omvälvande säkerhetspolitiska förändringarna i Europa under senare år har resulterat i kraftiga minskningar i militärutgifterna såväl i de tidigare Warszawapaktsländerna som inom NATO. Även i de tre nordiska länder som omger oss minskar man nu försvarsutgifterna.
2. Det är inte troligt att Sverige, oberoende av vilka partier som bildar regering, kan gå mot denna alleuropeiska trend och fortsätta att öka sina militära utgifter på det sätt som på moderat initiativ skedde genom försvarsbeslutet våren 1992. Det var därför speciellt olyckligt att regeringspartierna då byggde in en automatisk anslagsökning i form av en ''teknikfaktor''. Den ger under femårsperioden efter 1997 utslag i höjningar av försvarsanslagen med drygt 8 miljarder. Det är heller inte rimligt att försvaret ska kompenseras för effekterna av kronans devalvering medan andra samhällsektorer nu får bära den fulla bördan av den ekonomiska krisen. Finansministern har f.ö. i riksdagen slagit fast att ingen ska tillåtas få kompensation för devalveringen. Planeringsramarna bör ändras på dessa två punkter.
3. En realistisk långsiktig planering bör därför enligt vår mening utgå från oförändrade försvarsanslag under åren efter 1997. Det medför ett starkt ökat behov av att spara på kostnaderna för försvarets fredsorganisation så att utrymme skapas för nödvändig materiell förnyelse. Våra fortsatta resonemang utgår från den krigsorganisation som riksdagen beslutade våren 1992.
4. Vi är naturligtvis inte främmande för att krigsorganisationen kan komma att krympas ytterligare när nästa försvarsbeslut tas 1997. Enligt många bedömare är exempelvis 16 brigader en större organisation än som långsiktigt kan förnyas utan kraftigt höjda försvarsanslag kring sekelskiftet. Eftersom längre politiska förvarningstider förutses kan förmågan till återtagning komma att prioriteras högre. Det kan också bli aktuellt att under 90-talet omvandla en brigad till en frivillig ''FN- brigad'', som kan mobiliseras med kort varsel, när FN:s säkerhetsråd begär det. Erfarenheterna av den verksamhet i FN:s tjänst som utförs av civila myndigheter, t ex Räddningsverket, är goda och kan ytterligare utvecklas.
5. Riksdagen beslutade i juni 1992 att arméns huvudstyrka ska bestå av 16 brigader som utbildas vid 16 regementen. Det vore ekonomiskt rationellt att som huvudregel utbilda två brigader vid varje regemente. Därmed skulle väsentligt mer pengar kunna användas för att stärka krigsorganisationen. En sådan förändring av arméns fredsorganisation har på senare tid också förordats av ÖB i flera tidningsartiklar.
6. Vi föreslår därför att inom armén under 1990-talet skapas åtta garnisoner där huvuddelen av den fredstida brigadutbildningen genomförs. Inom dessa garnisoner kan två brigader utbildas. Det är en självklarhet att brigaderna mobiliseras utspritt och inte på garnisonsorterna. Regeringen bör förelägga riksdagen förslag om vid vilka åtta garnisoner huvuddelen av arméns brigadutbildning ska bedrivas.
7. För att skapa en säkrare ekonomi för ett flygvapen, vars kärna består av 16 divisioner, bör inriktningen under 1990-talet vara att lokalisera den fredstida verksamheten till fem storflottiljer. Det kan främst av miljöskäl vara lämpligt att bedriva en del av den fredstida flygverksamheten vid detachement. Sålunda bör Karlsborg kunna bli ett detachement till storflottiljen F7 i Såtenäs. Regeringen bör förelägga riksdagen förslag om lokaliseringen av fem storflottiljer för flygets fredstida verksamhet.
8. Även inom marinen bör rationaliseringskraven ställas mycket högt. Koncentrationen av fredsverksamheten till de viktigaste basområdena fortsätter.
Marinen är uppdelad på de två vapenslagen flottan och kustartilleriet. Denna uppdelning leder ofrånkomligen till bristande effektivitet och personliga lojalitetskonflikter. Risken är stor att interna motsättningar inom marinen lägger hinder i vägen för ett nödvändigt förändringsarbete. Vapenslagsuppdelningen är i grunden inte bra och måste nu åtgärdas. Frågan bör utredas snabbt så att beslut om strukturförändring kan tas under 1994.
9. Det finns nu anledning att ordentligt pröva möjligheterna att samordna marinen, kustbevakningen och sjöfartsverket. En ökad integrering mellan närbesläktade funktioner ger långsiktiga kostnadsbesparingar. Vi föreslår därför att en särskild utredning prövar möjligheten att effektivisera den statliga maritima verksamheten genom en integrerad ledningsstruktur med inriktning att beslut om förändringar skall kunna fattas 1994.
10. Den omorganisering av fyra centrala staber till ett högkvarter, som nu genomförs, bör leda till att uppdelningen av landet i tre militärområden upphör. Det är realistiskt att i krigsplaneringen utgå från två invasionshot: ett via hav och luft i den södra hälften av landet, ett annat invasionshot via land i övre Norrland. Planeringen och ledningen av det södra kriget kan med fördel skötas direkt av högkvarteret. I norr bör en armékårsstab anförtros denna uppgift. I konsekvens härmed bör flyget ledas via två flygkommandon, inte via tre. Betydande besparingar kan göras genom dessa förändringar av ledningsorganisationen.
Andra förändringar i fredsorganisationen
Vi delar regeringens uppfattning att luftvärnsregementena Lv6 i Göteborg och Lv4 i Ystad kan slås samman. Vid dessa två regementen genomförs i dag mer än hälften av försvarets luftvärnsutbildning. Luftvärnet är en del av det luftförsvar som högprioriterades i det senaste försvarsbeslutet. Regeringen föreslår att huvuddelen av dessa båda regementen flyttas till Halmstad samtidigt som vissa delar flyttas till Norrtälje och Boden. En viss planering bedrivs för att flytta andra delar till Skövde och Linköping. Enligt riksdagsbeslutet våren 1992 ska truppslagets tekniska skola, LvTS, flyttas från Göteborg till Östersund.
Enligt en samstämmig luftvärnsexpertis innebär den föreslagna och delvis redan beslutade omflyttningen, att landets samlade luftvärnskompetens sänks drastiskt under större delen av 90-talet. Det sker främst genom att ett stort antal högkvalificerade luftvärnsofficerare lämnar organisationen i samband med flyttningarna. Det tar åtskilliga år och kostar många tiotals (kanske hundratals) miljoner att utbilda ersättare för dessa. Sålunda bedöms det exempelvis i dag, ett drygt halvår efter beslutet att flytta LvTS till Östersund, att endast ca 15 av drygt 50 högkvalificerade lärare kommer att flytta med.
Flyttningen till Halmstad kräver stora investeringar (ca 130 miljoner). I syfte att nå största möjliga ekonomiska effektivitet och att bibehålla värdefull kompetens är en sammanslagning av Lv4 och Lv6 nödvändig. Vilken ort av de tre alternativen Halmstad, Ystad eller Göteborg som är lämpligast kommer nu att utredas ytterligare, och resultatet bör avvaktas innan ställning tas till lokaliseringsfrågan. Vi tar här inte heller ställning till behovet av luftvärnsutbildning i Skövde och Linköping.
Regeringen föreslår i propositionen en minskning av utbildningen av 1 000 värnpliktiga under två år för att därmed uppnå en engångsbesparing. Det är enligt vår mening möjligt att avstå från att utbilda ännu fler värnpliktiga under några år och ändå ha tillräckligt många som är utbildade för krigsorganisationens 16 brigader. Detta är en effekt av den krympning ned till 16 brigader som nu pågår. Vi föreslår att armén i besparingssyfte utnyttjar hela denna reserv. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag i denna fråga.
ÖB har regeringens uppdrag att efter genomförda miljökoncessionsprövningar 1995 lägga fram förslag om flygets fredsorganisation. Det innebär att riksdagen då får möjlighet att ta ställning till lokaliseringen av de fem storflottiljer som torde vara den ur ekonomisk synpunkt mest gynnsamma lösningen. Redan nu kan utredas och förslag läggas om lokaliseringen av flygets skolor samt av mål- och transportflyget. Planeringen bör inriktas mot en samlokalisering med storflottiljerna. Regeringen bör återkomma med förslag i denna fråga.
Regeringen föreslår att Muskövarvet överlåts till ett statligt eller privat företag. Vi motsätter oss inte en förändring av ägarförhållandena, men anser att de speciella omständigheterna motiverar att Muskövarvet förblir en av staten kontrollerad verksamhet.
Enligt de ungefärliga beräkningar vi kunnat göra utifrån det siffermaterial som redovisats i försvarsberedningen, skulle det efter ett genomförande av de förslag, som framlagts i denna motion, krävas ytterligare bestående besparingar med ca 150 miljoner kronor per år för att uppfylla krisuppgörelsens sparbeting på 1 200 miljoner/år. Regeringens ofullständiga förslag behöver arbetas om, och kompletteras.
För att fullfölja den beslutade satsningen på kvalitet i krigsorganisationen är det nödvändigt att göra dessa besparingar i fredsorganisationen. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag om bestående besparingar i fredsorganisationen med 150 miljoner kronor per år, så att beslut kan fattas under 1994. Investeringsprojekt i närtid som skulle kunna binda den framtida handlingsfriheten beträffande fredsorganisationens struktur bör uppskjutas till dess riksdagen tagit ställning i frågan.
Förslagens sysselsättningseffekter
Sysselsättningseffekterna av regeringens förslag är i närtid att ca 1 500 personer friställs, främst civilanställd personal. 800-- 900 civilanställda inom arméns kök och förråd förlorar sina jobb och ska ersättas av värnpliktiga. Pliktutredningen ifrågasatte i sitt utlåtande hösten 1992 om detta leder till någon besparing. Huvuddelen av dessa friställda går direkt ut i arbetslöshet. Vidare friställs några hundratal civilanställda till följd av nedläggningen av Lv4 i Ystad och F6 i Karlsborg.
På längre sikt innebär regeringens förslag dessutom att många fler arbetstillfällen hotas, främst inom försvarsindustrin. Genom att slå vakt om en alltför stor resursslukande fredsorganisation kommer anslagen inte att räcka till för planerade materielköp. De senaste månadernas oro kring Bamseprojektet och därmed hela Bofors framtid illustrerar väl denna problematik. Orter som i detta sammanhang hotas av friställningar kan bli Linköping, Karlskoga, Mölndal, Malmö och Karlskrona.
Vi socialdemokrater kräver i en särskild utskottsgruppsmotion att avskedandena vid arméns kök och förråd stoppas. Vi anvisar också lösningar för det sammanslagna luftvärnsregementet som leder till att en stor grupp civilanställda inte behöver avskedas. I fråga om Karlsborg föreslår vi främst av miljöskäl en detachering dit av delar av flygverksamheten vid storflottiljen F7 Såtenäs, vilket skulle rädda en del arbetstillfällen kvar i Karlsborg.
Den socialdemokratiska motionens långsiktiga inriktning på minskad fredsorganisation och hög kvalitet på krigsorganisationen underlättar finansieringen av materielanskaffningen och säkrar därmed arbetsplatser inom försvarsindustrin.
De förslag till ytterligare besparingar inom fredsorganisationen som vi beställer av regeringen kan komma att leda till att några hundratal personer, främst civilanställda, måste lämna försvaret under 1996.
Den nu bedömbara nettoeffekten av de socialdemokratiska förslagen är alltså att drygt tusentalet arbetsplatser räddas under de närmaste konjunkturmässigt besvärliga åren och att försvarsindustrins framtid blir säkrare.
Spareffekterna dröjer
De konkreta organisationsförändringar vi här föreslår bedöms som mest lämpliga under innevarande försvarsbeslutsperiod. Det tar lång tid innan spareffekter uppnås genom krympningar av fredsorganisationen. Flyttning av verksamhet medför ofta initialt ökade kostnader. Det finns dock inga alternativ till minskad fredsorganisation, när uppgiften är, att inom en given ekonomisk ram förbättra kvaliteten på krigsorganisationen.
Med de riktlinjer för förändringar i fredsorganisationen som här redovisats har vi sökt skapa största möjliga öppenhet i den demokratiska debatt som bör föras om försvarets framtida organisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att någon särskild uppräkning av anslagen för anskaffning av materiel med ''teknikfaktorn'' 1,5
% inte skall ske i försvarsplaneringen för tiden efter 1997,
2. att riksdagen beslutar att försvarsprisindex skall justeras så att ingen kompensation utgår till försvaret för effekterna av nedskrivningen av kronans värde hösten 1992,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtta garnisoner för huvuddelen av arméns fredstida brigadutbildning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fem storflottiljer inom flygvapnet,
5. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om sammanslagning av flottan och kustartilleriet utreds så att beslut om en sådan strukturförändring kan fattas under 1994,
6. att riksdagen hos regeringen begär en utredning av möjligheterna att effektivisera den statliga maritima verksamheten -- marinen, kustbevakningen och Sjöfartsverket -- genom en integrerad ledningsstruktur så att beslut om förändringar kan fattas under 1994,
7. att riksdagen beslutar att försvarets uppdelning i tre militärområden skall upphöra enligt vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att flygvapnet bör ledas via två flygkommandon,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om samlokalisering med storflottiljerna av flygets skolor samt av mål- och transportflyget,
10. att riksdagen beslutar att Lv
4 i Ystad och Lv
6 i Göteborg slås samman och att frågan om lokalisering avgörs först sedan allt utredningsmaterial från den nyss tillsatta utredningen om luftvärnet har redovisats,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utnyttjande av arméns hela reserv av brigadutbildade värnpliktiga,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att arbeta om och komplettera regeringens förslag för att uppnå krisuppgörelsens besparingsmål.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)