Det svenska försvaret står inför stora nödvändiga nedskärningar i den fredstida organisationen om man skall ha en hygglig chans till att behålla de 16 brigader som anses nödvändiga för att försvara landet vid ofred. 1992 års försvarsbeslut präglades av en vilja att skapa 16 slagkraftiga modernt utrustade brigader. Försvarsbeslutet anses av många som det försvarsbeslut under senare tid som hade bäst balans mellan mål och medel trots att en viss underfinansiering kunde skönjas, främst avseende de försvarsindustriella projekten Bonus och Bamse. En majoritet inkl. nyd ansåg att dessa projekt var nödvändiga för totalförsvaret och skulle därför bibehållas och drivas vidare medan man sökte en vettig finansiering. Finansieringen är nu löst och projekten är säkrade vilket vi inom nyd finner mycket tillfredsställande. Men p g a den finansiella situationen för landet har försvaret belagts med sparkrav för perioden 92--97 vilket ytterligare skapar obalans i förhållande till uppsatta mål. Denna obalans förstärks av det nuvarande läget för den svenska kronan i förhållande till utländska valutor. Man kan t ex räkna med en avsevärd fördyring i JAS-projektet som till stor del består av från utlandet inköpta komponenter. Med dessa fakta som grund vill ny demokrati föreslå följande åtgärder för att förbättra den svenska försvarsekonomin på kort resp. lång sikt.
Armén
Den materiella upprustningen bör prioriteras för 12 brigader. De fyra andra brigaderna skall naturligtvis leva vidare men utbildningen till dem bör minimeras och bemanning ske genom den bevisligt stora utbildade personalreserv som finns samt genom att man ökar omsättningstiden på dessa förband. Om det säkerhetspolitiska läget motsäger en avveckling av dessa förband skall naturligtvis resurser satsas på dem i framtiden så att de når samma duglighetsgrad som de tidigare omtalade 12 brigaderna. I detta sammanhang är det viktigt att man utnyttjar sambandet flexibilitet-- återtagningsförmåga--en vital försvarsindustri. En naturlig följd av detta är att antalet fredstida utbildningsplattformar minskar och att man optimerar utbildningen per regemente (utbildning för två brigader per regemente i största möjliga mån). Då vi nu är inne i den värsta ekonomiska krisen på nittonhundratalet måste sparsamhet även visas på det militära området därför föreslås att ÖB får i uppdrag att redovisa ett minimerat behov av värnpliktiga (GU och RU) ett minimerat behov av utbildningsetablissemang ytterligare kostnadsbesparingar (och i detta sammanhang relevanta tidsfaktorer).
Av besparingsskäl i närtid bör därför Lv6 och Lv4 samlokaliseras i Ystad. I20 Umeå bör läggas ned och den utbildning som bedrivs där idag och som bedöms som nödvändig bör flyttas till Boden. Det finns säkert en ytterligare rationaliseringspotential att utnyttja inom armén, i alla fall enl RRV, och då främst vad gäller inköpsrutiner etc. Vidare bör försvarsledningen undersöka vilket eller vilka ytterligare regementen som lämpar sig för samlokalisering och återkomma till regering och riksdag som då har att fatta beslut om ytterligare besparingsåtgärder av denna natur.
Marinen
En fråga som åter bör aktualiseras är frågan om sammanslagning av kustflottan och kustbevakningen. Om man beaktar det faktum att både kustbevakningen och flottan i en snar framtid behöver omsätta sina mindre fartyg och att bägge parterna lider brist på pengar är frågan ytterst intressant då man lätt ser ett samband som leder till ett möjligt samutnyttjande av resurserna. Det finns åsikter som hävdar att en sådan åtgärd skulle ses som en militarisering av civila göromål. Detta anser vi vara fel då man kan peka på att ett sådant arrangemang ej är en ovanlig företeelse internationellt. Vidare innebär detta stora ekonomiska besparingar, då kustflottan idag måste utbilda värnpliktiga och hålla fartygen igång. Av detta skäl skulle det vara ekonomiskt och samhällsnyttigt att samtidigt kunna kunna lägga in lite av vardagsnära arbete i flottans uppgifter. Vidare kan man se fördelar med att äldre officerare lättare kan omplaceras till mer renodlade bevakningsenheter. I sammanhanget bör ju trots allt nämnas att kustbevakningen står under marint kommando i krigs- och mobiliseringstillstånd och det anses allmänt att fredstida organisation bör anpassas till krigsorganisationen. En utredning bör tillsättas för att snabbutreda vilka ekonomiska vinster som kan göras till följd av en dylik omorganisation.Vad som ovan sagts om samdrift avseende flotta--kustbevakning gäller naturligtvis även förhållandet flottan--sjöfartsverket.
Marinens inre struktur
Det sägs ofta att det interna samarbetsklimatet inom marinen inte är tillfredsställande. Man hänvisar till motsättningar som går mycket långt tillbaka i tiden och som har sin grund i uppdelningen av de två vapenslagen, flottan och kustartilleriet. Dessutom har nämnts en brist på gemensamma mål.
Dessa samarbetssvårigheter lär ha utvecklats, trots olika försök till samordningsgrepp, i en allt mer negativ riktning. Följden blir hög inre friktion och bristande effektivitet.
Med de stora förändringskrav som försvaret står inför måste kraftfulla åtgärder vidtas för att eliminera dessa motsättningar inom marinen. För att klara detta torde det behövas konkreta strukturella ingrepp varvid den nuvarande funktionsuppdelningen inom marinen och uppgiftsfördelningen mellan försvarsgrenarna armén och marinen bör omprövas.Vi vill därför föreslå att de marina strukturproblemen granskas förutsättningslöst av en särskild utredning.
Flygvapnet
Satsningarna som görs på flygvapnet finner vi riktiga om än dyra. Det enda sättet att hålla nere kostnaderna för flygvapnet torde vara att, förutom interna rationaliseringar, minimera antalet flottiljer. Men eftersom frågan är under utredning och även styrs av utfallet på de koncessionsprövningar som pågår är det dumt att låsa sig vid något antal flottiljer, men antalet fem som nämnts är intressant som arbetshypotes. Vidare bör i sammanhanget noggrant undersökas om det kan gagna och underlätta för en framtida JAS-export om vi kan erbjuda ett färdigt beväpningsprogram (SAAB Missiles rbt 225). Detta svensk-brittiska projekt kan vara en bra lösning på beväpningsproblematiken då man framför allt slipper knäsätta sig ytterligare hos USA, det kan räcka med motorn som hinder för en fri export.
Försvarsmaterielexport
Den svenska dubbelmoralen avseende försvarsmaterielexport måste försvinna, och en generösare och ärligare syn bör prägla lagstiftningen. Det generella exportförbudet skall upphävas och ersättas med laglig rätt för svenska företag att sälja och utveckla försvarsmateriel, oavsett det svenska försvarets behov av produkten. Den nuvarande tillståndslagen skall bytas ut mot en lag som föreskriver en anmälningsplikt före eller under affärens gång. På detta sätt kommer man ifrån den krångliga tillståndsbyråkratin då industrin mer kommer att få handla under eget ekonomiskt och moraliskt ansvar. Det skall naturligtvis inte vara helt fritt att exportera men förbuden kan i huvudsak begränsas till tre punkterVapen får ej säljas till krigsförande part. Handel med krigsmateriel får ej ske på sådant sätt att det sker mot svenska intressen och kan innebära ett hot mot riket. Vidare skall ej handel med krigsmateriel ske med land som grovt förbryter sig mot de mänskliga rättigheterna.
Dessa tre grundläggande regler räcker då inget svenskt företag är så dumt att det satsar en massa pengar på utveckling eller drar på sig onödiga försäljningskostnader avseende en affär med en part som man kan misstänka inte klarar grönt ljus enligt prövning under ovan angivna punkter.
För övrigt kan man hänvisa en lagändring till det faktum att fler och fler länder kan räkna sig som demokratier och att vi lever i vad man kan kallar ett fredligt Europa trots kriget i det forna Jugoslavien. Det borde därför inte finnas några formella hinder för vapenexport till EG-länderna så länge de uppfyller de tre angivna punkterna.
Ovan föreslagna åtgärder skapar ej några besparingar i omedelbar närtid men skulle med all säkerhet om det sköts rätt kunna innebära besparingar om ca fem procent av den totala försvarsbudgeten under budgetåret 95/96. För övrigt är det inte orimligt att förutom detta ge alla myndigheter ett sparkrav på ytterligare fem procent av deras totala budget. Detta torde vara enkelt att uppfylla genom rationaliseringar av administration, ekonomiska rutiner, drift, underhåll etc.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den materiella upprustningen inom armén prioriteras till tolv brigader och att de övriga fyra brigaderna får leva vidare med ett minimerat uppdrag,
2. att riksdagen hos regeringen begär att ÖB får i uppdrag att redovisa ett minimerat behov av värnpliktiga inom armén,
3. att riksdagen hos regeringen begär att ÖB får i uppdrag att redovisa ett minimerat behov av utbildningsetablissemang,
4. att riksdagen hos regeringen begär att ÖB får i uppdrag att föreslå ytterligare kostnadsbesparingar inom armén och i sammanhanget relevanta tidsfaktorer,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Lv
4 och Lv
6 samlokaliseras i Ystad,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att I
20 läggs ned och att den utbildning som bedrivs där i
dag och som bedöms som nödvändig flyttas till Boden eller annan ort som av ÖB bedöms vara lämplig,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare rationaliseringspotential inom armén i fråga om inköpsrutiner och annat som uppmärksammats av RRV,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försvarsledningen bör få i uppdrag att återkomma med förslag på vilket eller vilka förband som lämpar sig för samlokalisering,
9. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om en sammanslagning av kustbevakningen och kustflottan,
10. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om en sammanslagning av Sjöfartsverket och kustflottan,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om strukturella ingrepp i den nuvarande funktionsuppdelningen inom marinen och uppgiftsfördelningen mellan försvarsgrenarna armén och marinen utreds förutsättningslöst i syfte att eliminera vissa motsättningar inom marinen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet flygflottiljer,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att noggrant undersöka om en framtida JASexport kan underlättas om man kan erbjuda ett färdigt beväpningsprogram,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i krigsmateriellagstiftningen att det generella förbudet mot export upphävs och ersätts med en generell rätt för de svenska företagen att sälja och utveckla försvarsmateriel, oavsett det svenska försvarets behov av produkten, dock med viss anmälningsplikt,
15. att riksdagen hos regeringen begär att ett krav ställs på de myndigheter och andra verksamheter som sorterar under begreppet försvar att de internt rationaliserar med 5
% av sin budget fr.o.m. budgetåret 1994/95.
Stockholm den 19 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Robert Jousma (nyd)