Försvaret har numera inte som tidigare möjlighet att låta alla för värnplikt lämpliga män göra sådan tjänst. Många blir frikallade, andra placeras i utbildningsreserven och inkallas endast i extraordinära nödlägen. Bland dessa finns en del som vill göra värnplikten. Samtidigt finns exempel på sådana unga män som vägrar bära vapen och som döms för detta, trots att de varit beredda att göra annan tjänst, någon form av samhällstjänst t.ex.
Det finns också exempel på s k repgubbar som gärna skulle göra sin repmånad på utsatt tid om inte t ex ett eget lantbruks drift gör att tidpunkten inte alltid passar, p g a att lantbrukets skötsel under vissa tider på året kräver speciellt mycket. Detta innebär att vederbörande vägrar att inställa sig. Följden blir fängelse och rättegångskostnader för vägraren. I värsta fall kan det hela sluta med konkurs för egenföretagaren.
Ovanstående beskrivna exempel på hur värnpliktiga rekryter och ''repgubbar'' kan bli behandlade vid inkallelse borde, med dagens bantade försvar och därmed möjlighet att ändå klara rekryteringen för tjänsterna, tillhöra det förgångna.
Egenföretagare som genom repetitionsövningen får en trång ekonomisk situation blir säkert inte någon bra soldat under sådana förhållanden. Vapenvägrare som sätts i fängelse upptar i onödan fängelseplatser som behövs för värre brottslingar.
Enligt min mening bör försvaret bli mera flexibelt i sitt sätt att kalla till tjänst och i behandlingen av dem som av en eller annan anledning inte vill finna sig i den gängse värnpliktstjänsten. Regler och anvisningar bör i dessa avseenden ses över, så att de blir mer flexibla, tidsenliga och människotillvända.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande större flexibilitet vid inkallelse till värnpliktstjänstgöring.
Stockholm den 25 januari 1993 Kjell Eldensjö (kds)