Luftförsvaret har vid ett eventuellt angrepp en avgörande betydelse för vårt försvar. Luftförsvaret behöver i framtiden en större kapacitet. Därför föreslår regeringen en fortsatt satsning på utvecklingen av Bamseprojektet.
Erfarenheterna från Gulfkriget och de senaste händelserna i Irak i mitten av januari pekar på svårigheter att nå verkan mot de svåraste luftvärnsmålen bl.a. de s.k. kryssningsrobotarna och att skydda sig mot signalsökande robotar. Irak har luftvärnsbatterier med landbaserad spanings- och eldledningsradar. När man lyckades få upp en robot var man tvungen att följa och låsa på målet med en styrradar under hela robotflygtiden. Detta innebar att man endast kunde bekämpa ett mål i taget.
Spaningsradarn och styrradarn slogs också lätt ut av radarsökande missiler. Såvitt vi förstår är det på liknande sätt som även Robot 23 i princip fungerar. En spaningsradar per förband som kan bekämpas. Roboten måste aktivt styras under hela förloppet av en styrstråle. Man har två styrradar per förband. Luftvärnet riskerar att mättas. Autonoma luftvärnsrobotsystem med målsökare kan i stor utsträckning eliminera dessa nackdelar.
Det finns ett antal luftvärnsrobotsystem under utveckling i Europa. Flera av dessa är autonoma målsökande system. För att ta ett närliggande exempel utvecklas i vårt grannland Norge ett system NASAMS som bygger på samma målsökarrobot som norska flygvapnet använder som jaktrobot, nämligen NAMRAAM.
Saab Missiles i Linköping samarbetar med British Aerospace om det jaktrobotprojekt som även kan användas som luftvärnsrobot.
Det är därför enligt vår uppfattning allvarligt att, som antyds i både ÖB93 och i föreliggande proposition, den kompetens som finns i landet på målsökande robotar riskerar att gå förlorad. Särskilt som det är väsentligt att vi i Sverige också behärskar målsökarens programvara.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidmakthålla kompetens vad avser målsökarstyrda robotar.
Stockholm den 25 januari 1993 Ulf Melin (m) Göte Jonsson (m)