Den nuvarande internationella säkerheten vilar på bräcklig grund. Det visar inte minst de oroliga förhållandena i förutvarande Sovjetunionen, i Mellanöstern och på andra håll i världen.
Vad som än händer kommer området i södra Östersjön att under lång tid vara av säkerhetspolitiskt intresse. Sydsverige är för många stater ett militärt attraktivt område med sin ''hangarfartyg-funktion''. Därför måste Sverige kunna genomföra ett trovärdigt luft-, sjö- och markförsvar av södra Sverige.
Viktiga nyckelbegrepp
Försvarsplaneringen görs i dag för många årtionden framöver och ingen kan förutsäga hur världen då ser ut och vilka hotbilder som finns då.
Ett effektivt modernt svenskt försvar måste tillgodose följande tre grundläggande krav:ett flexibelt försvar med anpassningsförmåga till varierande hotbilder ett markförsvar som är förberett för ett alleuropeiskt försvarssamarbete en ekonomisk hållbarhet över hela försvarsperioden.
Det är en självklarhet att man måste finna en lösning -- inte bara för södra Sverige -- som ligger inom tillgängliga ekonomiska ramar och som utgör en försvarsmodell där maximal värnkraft per satsad försvarskrona kan erhållas.
Gällande försvarsbeslut
Nu gällande försvarsbeslut innebar stora förändringar av den svenska försvarsmakten. Men egentligen åstadkoms främst en kvantitativ krympning av vårt ''omoderna'' försvar med vissa tillskott på försvarsmaterielsidan för att öka försvarskvaliteten. Däremot uppfylldes inte de tre ovannämnda grundförutsättningarna. Särskilt byggde beslutet på ett ekonomiskt önsketänkande med så stora inbyggda brister att beslutets genomförande egentligen äventyrades redan från början.
Dessutom innebar försvarsbeslutet en klar nedskrivning av det säkerhetspolitiska hotet mot södra Sverige och en inriktning av försvaret som i princip kommer att rasera södra Sveriges invasionsförsvar även på längre sikt genom avsaknad av tillväxtförmåga.
Det är därför med oro som befolkningen i södra Sverige betraktar pågående nedläggningar och omflyttningar av militära förband och ledningsorgan i regionen. Dessutom framförs nu hot om ytterligare försämringar av det skånska försvaret.
För övrigt har kritik mot försvarsbeslutet framförts även av experter på hög militär nivå.
Omprövning av försvarsbeslutet
Inte minst till följd av de s.k. krispaketen hösten 1992 pågår redan en viss omprövning av gällande försvarsbeslut. Det signaleras nya nedläggningar av förband samt inhibering eller i vart fall senareläggning av viktig försvarsmaterielanskaffning.
Det är dock felaktigt att fortsätta med ''krympningsmetoden''. Nu är det ofrånkomligt att satsa på en ny inriktning av försvarsmakten och då i enlighet med ovannämnda tre grundbegrepp: flexibelt försvar, europeisk anpassning och ekonomisk hållbarhet.
Denna omvandling förbereds lämpligast genom den redan arbetande försvarsberedningen, som riksdagen gav omfattande befogenheter. Intentionerna var ju att denna nya beredning inte bara skulle passivt kontrollera försvarsbeslutets genomförande utan även aktivt låta vidta nödvändiga korrigeringsåtgärder för att riksdagens mål skulle uppnås, nämligen högsta försvarskvalitet inom givna ekonomiska ramar.
Denna försvarsberedning har alltså en nyckelroll vid skapandet av ett modernt svenskt försvar.
Lämplig modell
Ett ställningstagande avseende det framtida försvaret av Sverige måste bland annat ta sin utgångspunkt i det osäkra säkerhetspolitiska läge som för närvarande råder.
En lämplig modell -- anpassad till de nya av regeringen förordade ekonomiska ramarna -- kunde innebära en satsning på ''storgarnisoner'' som kompletteras med ''minigarnisoner'' för att garantera förmågan att växla upp dessa modulförband till fullständiga brigader. Detta skulle också innebära ökade möjligheter att genomföra utbildning, krigsplanering, mobilisering samt ledningsansvar för det territoriella försvaret.
Vidare borde införas en differentierad militärutbildning, där huvuddelen av de värnpliktiga erhåller en militär grundutbildning samt därav -- efter aktuellt försvarsbehov -- vissa värnpliktiga får kompletteringsutbildning.
Dessutom måste Sverige medverka i det europeiska försvarsindustriella samarbetet särskilt inför anskaffandet av högkvalitativ försvarsmateriel, exempelvis stridsvagnar.
Konsekvenser för Skåne
För Skåne skulle detta kunna innebära bl.a. följande:
--I Skåne bildas tre garnisoner, nämligen Hässleholm, Kristianstad och Revinge/Ystad.
--Den s.k. ''storgarnisonen'' utbildas i Hässleholm i form av en modern sydsvensk pansarbrigad (Skånska Pansarkåren), med högre utbildnings- och materiell kvalitet än dagens pansarbrigader. Denna brigad skall prioriteras vad avser ny stridsvagn.
--Två garnisoner med anknytning till Skånska Pansarkåren upprätthålles i Kristianstad resp. Revinge i form av ''minigarnisoner''. Vid dessa garnisoner upprätthålls dels förmåga att växla upp antalet brigader i Skåne från en till tre genom att där upprätta två ytterligare brigadledningar, dels förmåga att genomföra territoriellt försvar i Skåne. För genomförande av utbildnings- och planläggningsverksamhet inom territorialförsvaret samt för att vidmakthålla förmåga till uppväxling av brigadförband bibehålls ett antal yrkesofficerare. Deras antal avpassas till den totala krigsorganisationens behov av nyckelpersonal.
--Pansarstridsskolan placeras i Skåne (i stället för i Skövde) och samlokaliseras med någon av pansarbrigaderna. Den militära utbildningen genomförs i form av cirkulationstjänstgöring på skolan och de tre brigaderna.
--Inom flygsektorn upprätthålls vid F 10 i Ängelholm tre divisioner Draken med förmåga att vid behov ta i bruk en fjärde division. Snarast efter sekelskiftet tillförs JAS 39 Gripen. Möjligheterna till administrativ samverkan mellan flygvapnets förband och skolor i södra Sverige bör utredas.
--Var centrum för luftvärnsutbildning i ett sammanslaget Södra och Västra militärområde skall förläggas bör utredas ytterligare under våren. Sannolikt bör Lv 6 från Göteborg omlokaliseras till Lv 4 i Ystad i stället för till Halmstad.
--På marina sidan omorganiseras Malmö marina bevakningsområde snarast till Öresunds marindistrikt (MDÖ) -- men fortfarande som egen myndighet under södra militärbefälhavaren -- för ökad samstämmighet mellan fredsoch krigsorganisationen för övervakningsverksamheten i Öresund och södra Östersjön. För ytterligare ökad effektivitet i den fredstida övervakningen bör anordnas resurssambruk mellan MDÖ samt kustbevakningen, tullen och polisen.
--Underhållstjänsten för södra Sverige organiseras även fortsättningsvis i Hässleholm. Skånska trängbataljonen -- samlokaliserad med P 2 -- skall dels producera underhållsförband på brigad- och fördelningsnivå och dels svara för organiseringen av en rörlig stab för underhållssystemet inom militärområdet.
Alleuropeiskt försvarssamarbete
Den svenska försvarsmakten måste organiseras så att man uppnår rätt struktur i ett europeiskt alliansperspektiv.
Vid ett militärt angrepp mot Sverige måste vi tillämpa en tidsvinnande strategi, dvs. att på egen hand värna svenskt territorium tills hjälp kommer från vänligt sinnade stater. En väl avvägd kombination av lätt gripbara flygstridskrafter (F 10), marina enheter i viktigare områden (MDÖ) samt markstridskrafter (Pansarkåren) möjliggör snabba insatser i ett befolkningstätt område. Det bör betonas att för den händelse fienden lyckas genomföra luftlandsättningar får markstridskrafterna avgörande betydelse.
Om Sverige väljer att stå utanför ett europeiskt försvarssamarbete är det nödvändigt med en långsiktig kraftfull satsning på ett flexibelt markförsvar.
För den händelse att vi väljer att ingå i ett alleuropeiskt försvarssamarbete är det angeläget att vår försvarsmakt är så organiserad att onödiga omstruktureringar kan undvikas.
Eftersträvat slutresultat
Det eftersträvade resultatet är att skapa ett modernt svenskt försvar och att få ut maximal försvarskraft per försvarskrona. Dessutom gäller det att stoppa en fortsatt militär försvagning i Skåne och i stället fastlägga som ett nationellt mål att även upprätthålla ett trovärdigt skånskt försvar. Slutresultatet blir då också ett effektivt försvar för hela landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skånes försvar.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Harding Olson (fp) Margitta Edgren (fp) Siw Persson (fp) Olle Schmidt (fp)