Sveriges försvar står inför en viktig omstrukturering. Riksdagen har fattat ett beslut, som innebär att bara så många värnpliktiga skall utbildas som behövs i krigsorganisationen. Utbildningskapaciteten är för stor och detta gör att en del anläggningar där värnpliktsutbildning bedrivits kommer att läggas ner. Detta gäller naturligtvis också i Skåne.
Just nu måste det vara rätt tid att diskutera försvaret, dess uppgifter, volym och kostnader. Detta gäller både det militära och det civila försvaret. Situationen i vår närmaste omvärld har förändrats drastiskt sedan Berlinmuren föll 1989. De stora väpnade styrkor som fanns i Europa har dragits tillbaka och håller på att upplösas. Risken för att Sverige skall dras in i en stormaktskonflikt är mycket liten. Detta betyder inte att Sverige kan klara sig utan beredskap mot väpnat våld. Situationen i Europa är osäker. Det som skulle kunna bli en viktig grund för fredligt samarbete, den europeiska gemenskapen, ifrågasätts nu från flera håll. Blir det ett litet kärn-EG, faller hela säkerhetstanken och det kan istället handla om att bygga upp större nationella styrkor, eller nya försvarsallianser. Det kan åter leda till upprustning och misstänksamhet. Det pågår sedan ett par år ett blodigt krig inne i Europa och ingen kan utesluta att nya konflikter kan uppstå som resultat av stora skillnader i levnadsnivå eller kulturella och politiska olikheter.
Skåne är inkörsporten till Sverige. Här bor en miljon människor. Här finns infrastruktur som är viktig för hela landet, järnvägar, vägar, flygplatser. Här finns omfattande jordbruksproduktion och livsmedelsindustri som förser stora delar av landet med viktiga förnödenheter. Här finns viktiga hamnar, med snabba förbindelser med kontinenten. En stor del av den tunga lastbilstrafiken använder dessa förbindelser. Skulle Skåne slås ut av kris eller krig skulle landet sluta fungera.
Därför behöver Skåne ha en tillfredsställande beredskap. Det är viktigt att mobiliseringstiderna är korta. Det kan de vara i Skåne eftersom de värnpliktiga och reservofficerare som skall inkallas finns inom ett kort avstånd för upptagningsområdet är tättbefolkat och avstånden små. Ur effektivitetssynpunkt, av beredskapshänsyn och av ekonomiska skäl bör de värnpliktiga som behövs i Skåne få sin utbildning där.
För att kunna skydda den viktiga infrastrukturen måste det i Skåne finnas ett välutrustat, insatsberett luftvärn, som kan fungera i alla typer av väderlek, även i mörker. Luftvärnet är en viktig del av det av riksdagen högprioriterade luftförsvaret. Med anledning av regeringens sparproposition föreslog Överbefälhavaren i december 1992 helt överraskande att skånska Luftvärnsregementet i Ystad (Lv4) skall avvecklas och dess verksamhet överföras till Halmstad, Linköping, Norrtälje och Skövde. Detta förslag ligger till grund för regeringens proposition som föreslår att Lv4 bör avvecklas och dess verksamhet överföras till Halmstad dit Lv6 enligt tidigare fattat beslut skall flyttas, och till Norrtälje. Såväl Överbefälhavarens som regeringens förslag strider mot intentionerna i FB 92. Genom omflyttning och uppsplittring kommer hela luftvärnet i södra militärområdet att bli försvagat under en mycket lång tid. Naturligtvis är det viktigt att alla rationaliseringsmöjligheter tillvaratas och en sammanslagning av Lv4 och Lv6 är sannolikt motiverad av detta skäl. En lokalisering i Halmstad skulle kräva stora investeringar. En flyttning av Lv6 till Ystad skulle bli betydligt billigare och den samlade luftvärnskapaciteten skulle utsättas för störningar i minskad grad. Möjligheten till samövning med flyget och de två pansarbrigaderna i Skåne är av stort värde för krigsorganisationen. Därför anser vi att detta alternativ är att föredra.
Skåne har kust på tre sidor och Öresund är en av världens mest trafikerade farleder. Här förekommer dagligen olyckstillbud och risken för miljökatastrofer får inte underskattas. Ännu större kommer detta problem att bli i samband med byggandet av Öresundsbron. Kring Skånes sydkust sker de flesta kränkningarna av svenskt territorium både till sjöss och i luftrummet. Trots det nya läget i omvärlden förekommer här dagligen militära rörelser. Skulle någon form av konflikt uppstå i Östersjön skulle detta omedelbart påverka spänningen i området kring Skånes kust. Därför är det viktigt med marin närvaro här. Många huvudmän delar på ansvaret för säkerheten i Öresund, men det är viktigt med militärt-civilt samutnyttjande och att en operativ ledning finns i området. Marinens nyutrustade sjöcentral i Malmö är av ovärderlig nytta när det gäller att ha överblick över de olika fartygsrörelserna.
Enligt Överbefälhavaren har försvaret endast råd med ett varv. Genom detta hotas ubåtstillverkningen vid Kockums Marine. Om denna skulle flyttas från Malmö förlorar regionen ett företag med sedan generationer grundmurat gott anseende både hemma och i utlandet. En stor del av det högteknologiska kunnande som här genereras skulle gå förlorat för Sverige, eftersom den arbetskraften är attraktiv utomlands.
F10 i Ängelholm har en viktig uppgift i det högt prioriterade luftförsvaret. Det är en sektorsflottilj med luftförsvarsansvaret i det södra militärområdet, ända upp till Göteborg. I den framtida organisationen för flygvapnet är inriktningen fem storflottiljer och på dessa skall de beslutade 16 divisionerna fördelas. Vilka dessa flottiljer blir kan inte avgöras förrän miljökoncessionsnämnden har sagt sitt. F10 har redan tillstånd att flyga med tre divisioner och en bullernivå som motsvarar JAS 39 Gripens, vilket ingen annan flottilj har, eftersom Viggenplanen har en lägre bullernivå. Drakenplanen kan alltså inte flyttas. De måste vara kvar på F10. De behövs i luftförsvaret tills de kan ersättas av JAS före sekelskiftet. Mest logiskt är därför att planera för byte av Drakensystemet på F10 till Jassystemet när det är klart. Det är angeläget att få till stånd ett sådant beslut för att ge ledning och personal möjlighet att planera för framtiden. För Sveriges del är det oundgängligt med ett effektivt incidentberett luftförsvar i de södra delarna. För Skånes del och rent ekonomiskt, är det också viktigt med det samutnyttjande militärt-civilt som sker på Ängelholms flygplats.
I den öppna terräng som är utmärkande för Skåne har pansarbrigader varit självskrivna. Nu när kustinvasionshotet inte längre anses lika aktuellt har det blivit möjligt att minska med en pansarbrigad. P7 har inte varit ifrågasatt som brigadproducerande förband. Revinge erbjuder mycket goda utbildningsmöjligheter och kommer att behövas för att utbilda en stor del av de värnpliktiga från Skåne. Vilken utrustning som brigaden skall ha i framtiden måste bli föremål för diskussion. I nuvarande säkerhetspolitiska läge borde det vara möjligt att köpa ganska nya stridsvagnar och förse dem med svensk teknik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå proposition 1992/93:100 vad avser flyttningen av Lv 4 från Ystad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Lv 6 i Göteborg bör flyttas till Ystad och där samlokaliseras med Lv 4,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om Skånes försvar.
Stockholm den 22 januari 1993 Karin Wegestål (s) Börje Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Kaj Larsson (s) Johnny Ahlqvist (s) Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s) Nils T Svensson (s) Bo Nilsson (s) Birthe Sörestedt (s) Jan Andersson (s) Bo Bernhardsson (s) Per Olof Håkansson (s) Bengt Silfverstrand (s) Gunnar Nilsson (s) Anita Jönsson (s)