Som en effekt av de besparingskrav som lagts på försvaret, har omfattningen av värnpliktsutbildningen kraftigt minskats. Det gäller såväl grundutbildningen som repetitionsövningarna.
Det har bl. a. lett till att många ungdomar, som önskar genomgå utbildning, förhindras detta.
Inte minst mot den bakgrunden ter sig hanteringen av anståndsansökningar många gånger som anmärkningsvärd. I flera fall handlar det om egenföretagare vilkas ansökningar om anstånd avslagits utan hänsynstagande till att ersättare i företaget inte kan anskaffas.
Ett uppmärksammat fall på senare tid gällde en lantbrukare med mjölkproduktion. Trots att han ensam skötte gården avslogs hans ansökan, i detta fall av Vapenfristyrelsen eftersom det gällde vapenfri tjänst.
Oavsett om det är fråga om vapenfri tjänst eller vanlig värnpliktstjänstgöring måste det göras en generösare bedömning vid anståndsprövningarna än vad som för närvarande förekommer. Vederbörlig hänsyn måste tas till den enskildes faktiska möjligheter att göra avbrott i sin ordinarie verksamhet.
Även om det kan tyckas att utrymme för detta finns i nuvarande regelsystem, har detta, alltför ofta, inte kommit till uttryck vid tillämpningen. Enligt vår mening är det därför nödvändigt att reglerna för ifrågavarande myndigheter förtydligas.
Med hänvisning till det anförda hemmställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändrade regler för anstånd med värnpliktstjänstgöring.
Stockholm den 12 januari 1993 Rosa Östh (c) Stina Gustavsson (c)