Starka drivkrafter i den fredstida samhällsutvecklingen förändrar nu radikalt förutsättningarna för det svenska samhället att stå emot de påfrestningar och störningar som säkerhetshotande kriser och krig kan komma att innebära.
En sådan drivkraft är den ekonomiska integrationsprocess som Sverige inte kan och inte skall stå utanför, men som skapar helt nya villkor för självständighet och uthållighet i händelse av krig eller avspärrning.
När vi nu maximalt anpassar oss till det fredstida världssamfundets villkor sker det till priset av hög sårbarhet och starkt beroende inom flera samhällssektorer och därmed för samhället i sin helhet.
Bolagiseringen
En annan utveckling som ur beredskapssynpunkt måste få stor uppmärksamhet är bolagisering och privatisering inom de samhällsfunktioner som måste fungera i kris och i krig. Den s.k. ansvarsprincipen, d.v.s. att den som ansvarar för en verksamhet i fred också har samma ansvar i krig, naggas nu alltmer i kanten då viktiga samhällsverksamheter bolagiseras eller privatiseras.
Såväl ekonomisk integration som bolagisering är positiv ur flera aspekter, men kräver att beredskapshänsyn tas inom de sektorer som måste vara uthålliga och stryktåliga i kriser och krig. Exempel på sådana är jordbruk, energiförsörjning, transporter och telekommunikationer.
Goda exempel finns
Arbetet med beredskapshänsyn i planering och samhällsutveckling har pågått i snart tio år. I 1992 års försvarsbeslut lyfts åter behovet av beredskapshänsyn fram för säkerhet i såväl fred som kris och krig, och under de år som gått har vissa framsteg gjorts.
Åtgärder har kommit till stånd såväl med som utan särskilda bidrag, och många goda exempel föreligger.
Det juridiska stödet för beredskapshänsyn har emellertid varit svagt. Ett genomförande av lagen om civilt försvar skulle verksamt förbättra detta läge.
Även skrivningarna i naturresurslagen (NRL) om ''totalförsvarets intressen'' ger ett visst stöd, men det är oklart hur långt detta stöd räcker i en reell planeringssituation.
Läget kräver robusta funktioner
Många samhällsverksamheter utsätts också för en allt hårdare kostnadspress. Samtidigt ökar behovet av säkerhet och uthållighet i samhällsbyggnaden av flera skäl. Risken för strategiskt överfall pekar också i försvarspropositionen på behovet av robusthet i de vitala samhällsfunktionerna.
I detta läge behövs ett ökat stöd för att säkerställa och ge tyngd åt utvecklingen av beredskapshänsyn.
Regering och riksdag måste därför ta beredskapshänsyn i de beslut där detta är påkallat, vilket bl.a. kan ske genom att i den pågående översynen av planlagstiftningendels förtydliga vad som avses med totalförsvarets intressen, dels skriva in ett ansvar för att ta beredskapshänsyn vid fysiska förändringar i samhället som har betydelse för säkerheten och uthålligheten vid kriser eller krig.
Riksdagen har ett övergripande ansvar för att samhällsutvecklingen inte skapar säkerhetspolitiska risker. Det vore därför naturligt att riksdagen inrättade ett eget organ med uppgift att säkerställa att beredskapsaspekten finns med i riksdagsbesluten.
Riksdagen bör därför inrätta ett beredskapsråd med uppgift att bl.a. yttra sig över de förslag från regeringen som riksdagen bedömer har betydelse för rikets möjligheter att bemästra kris- och krigssituationer.
På så sätt tar också riksdagen sitt ansvar för beredskapshänsyn i samhällsutvecklingen. En ''beredskapsrådsremiss'' blir ett naturligt inslag i riksdagens hantering av de ärenden som har betydelse för landets uthållighet och säkerhet i ofärdstider.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen inrättar ett beredskapsråd i enlighet med vad i motionen anförts,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskapshänsyn i planering och samhällsutveckling.
Stockholm den 26 januari 1993 Göthe Knutson (m) Lars Sundin (fp) Birger Andersson (c) Jan Erik Ågren (kds)
1 Yrkande 1 hänvisat till KU.