Med dagens teknik förvandlas regnvatten till ett miljöhot när det faller på tak, parkeringsplatser och andra hårdgjorda ytor. Regnet byter skepnad och blir dagvatten, ett tekniskt och miljömässigt problem, i stället för att bli en tillgång som är berikande för våra sinnen och nyttigt i det ekologiska kretsloppet.
Bortledning av dagvatten innebär i många fall export av miljöföroreningar till recipienter vi inte kan kontrollera, dvs rinnande vattendrag, sjöar och hav. Stora investeringar i ledningssystem har inte löst problemen. I de gamla kombinerade ledningarna svämmar det över vid kraftiga regn och dagvatten uppblandat med helt orenat vanligt avloppsvatten forsar ut. Det mesta dagvattnet leds helt orenat till recipienterna.
Dagvatten från vägar, gator, upplagsområden, parkeringsplatser och även från vissa takytor, är förorenat. Det innehåller betydligt mer av en del miljögifter än vatten som släpps ut från reningsverken. Däremot är dagvatten som infiltrerats i marken renare än renat vatten från reningsverk.
Vattenmiljöerna hör till de mest belastade och ansträngda delarna av vår natur. De har ingen tolerans för tungmetaller och andra främmande ämnen. All tillförsel ger påverkan. Så t.ex. har experiment visat att redan mycket små mängder av den vanligen förekommande dagvattenföroreningen bly ändrar fiskarnas beteende när de söker sin föda. Det är därför ytterst angeläget att minska föroreningshalterna i dagvattnet redan vid källan.
Lokalt omhändertagande av dagvattnet är att föredra före att leda bort det. Undantaget är starkt förorenat dagvatten som i en del fall bör renas i reningsverk. En stor del av dagvattnet i våra tätorter är mycket lite förorenat och går utmärkt att utnyttja i grönområden.
Lokalt omhändertagande av dagvatten, LOD, innebär att föroreningarna kan omsättas i ett lokalt kretslopp under uppsikt istället för att exporteras genom okontrollerad spridning i naturen. Att utnyttja möjligheterna till infiltration ger i många fall billigare ledningar samtidigt som miljöbelastningen minskar.
Genom utbyggnaden av vatten- och avloppsledningar i våra tätorter blev det lätt att ansluta även dagvatten till avloppsledningsnätet. Fram till 1950-talet var dagvatten emellertid inte något större miljöhot. Endast regnvatten från stenstädernas tak, trottoarer och gator leddes bort i avloppsledningarna. Volymerna var små och gräsmattor, planteringar och naturmark fick ta hand om vatten från hustak i villaområden och förorter. De då ofta förekommande grusvägarna och -planerna behövde inga dagvattenledningar.
I samband med tätorternas stora expansion under 50-- 70-talen blev dagvattnet ett tekniskt problem. Ju större ytor som dagvattnet samlas upp från, desto större blir flödestopparna när det regnar mycket. Det blev en störtflod av dagvatten. Tekniken blev att leda bort vattnet via brunnar ner i ledningar till reningsverk eller till diken, bäckar och sjöar -- en satsning på bortledning istället för att låta så stor del som möjligt av dagvattnet ledas ner i marken och komma växter och grundvatten till godo.
Nu är cirkeln sluten. Vi kan inte fortsätta att leda bort dagvatten utan måste återgå till mer lokala lösningar med ny teknik. Alternativet, att rena allt dagvatten innan det släpps ut, är mycket kostsamt.
Vi står nu inför ett ganska omfattande ombyggnadsprojekt när det gäller våra gamla avlopps- och dagvattenledningar. De måste antingen renoveras eller ersättas. Arbetena har redan börjat, men med nuvarande ombyggnadstakt kommer ledningsnätet att vara åtgärdat först om 300--1 000 år. Redan idag är stora delar av ledningsnätet i vissa tätorter så dåligt att man räknar med att 50% av det vatten som når reningsverket är grundvatten som läckt in i ledningarna på vägen. Samtidigt läcker en betydande del av avloppsvattnet ut orenat i marken.
Kostnaderna kommer naturligtvis att bli mycket stora. Lokala lösningar för dagvatten kan på lång sikt i många fall vara ett billigare och miljövänligare alternativ än ombyggnad av dagvattenledningarna. På kort sikt är det i de flesta fall bättre för miljön med LOD och ibland blir det även billigare.
Ett LOD-system kan bl.a. bestå av: planering för minskat behov av dagvattenhantering användning av permeabla ytskikt istället för täta utnyttjande av vegetationsklädda ytor för infiltration fördröjning och långsam avrinning vid behov breddning eller dränering av rent/renat dagvatten till recipient eller dagvattennät.
Vad säger då lagarna om detta? Frågor som rör dagvatten regleras bl.a. i 1970 års vatten- och avloppslag (VAL), vattenlagen (VL) och hälsovårdsstadgan (HS). Lagarna är mycket oklara vad gäller dessa frågor och det finns få rättsfall som klargör hur de ska tillämpas. Termen dagvatten finns inte omnämnd i lagtexten. I de flesta situationer hänförs dagvattnet till ''avlopp'' och då gäller va- lagen. I vissa situationer definieras dagvattenhanteringen som ''torrläggning av mark'' och då är det vattenlagen som gäller.
Den huvudregel som stadgas i VA-lagen säger att kommunen ska sörja för eller tillse att allmän va-anläggning kommer till stånd så snart det kan ske, om vattenförsörjningen och spillvattenavlopp för viss befintlig eller blivande bebyggelse med hänsyn till den allmänna hälsovården behöver ordnas i ett större sammanhang.
Jag föreslår att man ser över och ändrar vatten- och avloppslagen, vattenlagen och hälsovårdsstadgan på ett sådant sätt att det klart anges vilka möjligheter det finns att på ett miljömässigt sätt omhänderta dagvatten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagreglering av tillvaratagande av dagvatten.
Stockholm den 25 januari 1993 Siw Persson (fp)