Vatten är nödvändigt för allt liv. Men förorenat vatten på fel ställen skapar problem i våra vattendrag och sjöar. En fråga som inte uppmärksammats tillräckligt anser vi vara hanteringen av dagvatten.
Frågor som rör dagvatten regleras bl.a. i 1970 års vatten- och avloppslag (VAL), vattenlagen (VL) och hälsovårdsstadgan. Termen dagvatten finns inte omnämnd i lagtexten. Dagvatten utgör avloppsvatten enligt miljöskyddslagen. Dagvattenutsläpp är dock inte förprövningspliktigt.
Regnvatten kan bli ett miljöhot
Med dagens teknik kan regnvattnet förvandlas till ett miljöhot. Regnvattnet byter skepnad och blir dagvatten, ett problem i stället för en tillgång. Dagvatten från vägar, gator, parkeringsplatser och även från vissa takytor är förorenat.
Den första tekniska lösningen var att leda dagvattnet i samma rörsystem som övrigt avloppsvatten till reningsverken. Men i samband med den stora utbyggnaden av tätorterna på 1950--70-talen ökade mängden dagvatten. Detta ställde till problem vid kraftiga regn då man ibland lät allt avloppsvatten gå ut orenat eftersom man annars riskerade översvämningar i källare. Ju större ytor som hårdgjordes desto större blev problemen vid flödestoppar.
Nästa tekniska lösning blev att separera dagvattnet från annat avloppsvatten i ett s.k. duplikatsystem. Dagvattnet leddes då direkt ut i sjöar och vattendrag utan rening och detta ställde givetvis till miljöproblem.
Utbyggnaden av nya områden är inte så omfattande just nu. Men många av de avloppsledningar som byggdes under 1950--60-talen är nu gamla och kräver en förnyelse.
Redan idag beräknas ledningsnätet på många håll vara så dåligt att mer än 50 procent av det vatten som når reningsverken är grundvatten som läckt in i ledningarna på vägen. Samtidigt läcker en betydande del av avloppsvattnet ut orenat i marken.
Kan dagvattet hanteras på ett nytt sätt?
Genom ett studiebesök nyligen i Ystad uppmärksammades vi av MOVIUM, som tillhör Sveriges Lantbruksuniversitet, på möjligheterna att hitta nya lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten. Principen är att dagvattnet tas omhand på den plats det uppstår. Härigenom minskas behovet av ledningssystem och man utnyttjar vegetationsklädda ytor för infiltration liksom olika former av fördröjningsdammar. Systemet är billigare och enklare än de storskaliga tekniska lösningar man vanligast väljer.
VA-lagen har skrivits med de konventionella dagvattensystemen för ögonen. Har kommunen inte undantagit dagvattenavledning från verksamhetsområdet är det svårt att undgå skyldighet att inom detaljplan ta emot dagvatten till den allmänna anläggningen.
Enligt vår uppfattning vore det angeläget med ett närmare studium av berörda lagområden så att dagvatten lättare kan hanteras lokalt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagändring som gör det möjligt att lokalt omhänderta dagvatten.
Stockholm den 25 januari 1993 Bo Arvidson (m) Rune Rydén (m)