När någon (oftast kommun eller staten) skall förvärva kronoöverloppsmark blir det ofta tre intressenter, särskilt om marken skall exploateras. Det är dels säljaren (oftast Domänverket), dels köparen och sedan berörd sameby. Vid köp av en ren råmark som ej exploateras sker ingen förändring beroende på att renbetesrätt ej är beroende av ägandet.
Köp genomförs ofta på det sättet att köparen skriver köpeavtal med Domänverket där förutom priset också bl.a. anges att Domänverket skall göra upp med berörd sameby om eventuell ersättning. Om marken skall exploateras, vilket självfallet är det vanligaste, så skrivs ofta in i avtalet att säljaren hos Jordbruksverket skall inge en begäran om upphävande av renskötselrätt enligt rennäringslagen. Om detta skall sedan länsstyrelserna yttra sig och det är då inte ovanligt att det läggs tjänstemannaförslag som vida överstiger det pris som redan överenskommits.
Lagstiftning eller andra regler på detta område måste alltså utformas på så sätt att detta klaras ut i samband med det direkta köpet. Det enklaste enligt vår mening vore att länsstyrelsens rennäringsdelegation vore det organ som helt handlade detta och att Domänverket helt frikopplades.
Det har också förekommit fall, t.ex. i Kiruna, där andra enheter än rennäringsenheten inom länsstyrelserna har tillstyrkt markanvändning utan förbehåll varefter kommunen har upphandlat marken i god tro och sedan har rennäringsenheten efter detta föreslagit att kommunen skall betala betydande summor för renbetesrätten. Fick rennäringsdelegationen ensam hand om all markförsäljning för samhällsutbyggnad ovan odlingsgränsen skulle alla aspekter säkert bedömas på en gång och rättssäkerheten vara tryggad för berörda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av översyn av bestämmelserna om förvärv av kronoöverloppsmark.
Stockholm den 26 januari 1993 Åke Selberg (s) Bruno Poromaa (s)