Talma sameby inom Kiruna kommun i Norrbottens län med centralviste i Kattuvuoma, öster om Torneträsk, har sedan årtionden strävat efter att erhålla vägförbindelse.
För nämnda samebys överlevnad är tillkomsten av denna vägförbindelse av avgörande betydelse. Tidigare har exempelvis transport av renslakt från detta väglösa område skett med helikopter, vilket blev en allt större belastning på lönsamheten. Den nya livsmedelslagen omöjliggör nu detta då den ställer allt större krav på hanteringen av renslakt.
Vägverket har i mitten på 80-talet utarbetat en lokaliseringsplan av väg för Talma sameby. Planen har varit föremål för remissbehandling och så gott som samtliga instanser har tillstyrkt planen med undantag av en, nämligen Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket ansåg i sitt yttrande att förslaget stred mot den vid tidpunkten föreslagna naturresurslagens 3 kap. 5 §. Verket ansåg att gränsen för de obrutna fjällområdena måste ändras och för en sådan ändring krävdes ett riksdagsbeslut.
I nämnda lag sägs dock, att inom Rostu obrutna fjällområde, inom vilket Talma sameby ligger, får bebyggelse och anläggningar komma till stånd endast om de behövs för rennäringen, den bofasta befolkningen, den vetenskapliga forskningen eller det rörliga friluftslivet.
Enligt vårt förmenande är detta vägobjekt nödvändigt för renskötseln inom Talma sameby och därmed också en garanti för den samiska kulturens överlevnad inom detta område. Riksdagen bör därför tolka naturresurslagen på ett sådant sätt att vägobjektet kan komma till stånd. Regeringen bör därefter ta initiativ till ett förverkligande av denna vägförbindelse för Talma sameby.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vägförbindelse för Talma sameby.
Stockholm den 21 januari 1993 Bruno Poromaa (s) Sten-Ove Sundström (s) Åke Selberg (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)