De kommunala bostadsstiftelserna drabbas orättvist av förslagen i prop. 1992/93:242. Bland SABOs medlemsföretag finns idag 140 stiftelser med totalt ca 222 000 bostäder. Detta motsvarar knappt hälften av SABO- företagen, och dessa företag äger ca en fjärdedel av SABO- företagens bostäder. Därutöver finns uppskattningsvis ett femtiotal allmännyttiga bostadsstiftelser som inte är medlemmar i SABO. Bostadsförsörjningslagen från 1947 ger idag kommunerna rätt att lämna stöd till allmännyttiga bostadsföretag; t.ex i form av täckning av hyresbortfall, borgensåtagande eller på annat sätt.
Enligt proposition 1992/93:242 föreslås bostadsförsörjningslagen upphävas den sista juni 1993. Därefter får kommunalt stöd endast lämnas till enskilda hushåll.
I propositionen skriver föredragande statsrådet Bo Lundgren på sid 26:
För egen del anser jag att kommunernas handlingsfrihet idag är för stor på detta område. Reglerna i bostadsförsörjningslagen ger en kommun möjlighet att särskilt gynna vissa fastighetsägare. En sådan möjlighet bör inte finnas i fortsättningen.
på sid. 29 och 30:
Lagförslaget ger däremot inget utrymme för en kommun att lämna ekonomiskt stöd till den som yrkesmässigt upplåter bostäder utöver vad som följer av kommunallagen.
Det sistnämnda innebär att lagen inte ger kommunerna rätt att lämna ekonomiskt stöd till hyreshusägare -- enskilda, bolag eller stiftelser -- eller till bostadsrättsföreningar. Detta gäller oavsett om stödet i ett enskilt fall skulle oavkortat komma de boende till godo. En strikt avgränsning i detta avseende är nödvändig, eftersom det i annat fall öppnar möjligheter att med kommunala medel gynna vissa ägare av i första hand flerbostadshus framför andra, vilket skulle stå i strid med likställighetsprincipen i kommunallagen. Stöd till sådana fastighetsägare bör inte få lämnas i vidare mån än vad som följer av kommunallagens bestämmelser om användning av kommunala medel.
Om man antar att ett bostadsföretag som är ett aktiebolag och ägs av kommunen kan ges det stöd som en ägare kan ge ett av honom ägt aktiebolag, innebär detta att stiftelser, vilka formellt inte har någon ägare, blir kraftig missgynnade:Kommuner kommer inte att kunna lämna förnyade borgensåtaganden till stiftelser, vilket kreditgivaren ofta kräver vid omsättning av lånen. Kommuner kommer inte att kunna lämna bidrag till stiftelser för att täcka hyresbortfall, trots att detta kan ha sin grund i ett kommunalt beslut om bostadsproduktion. Kommuner som erhållit statlig ersättning för förvaltningsförluster (s.k. § 33-pengar) kommer inte att kunna lämna dessa till stiftelser.Kommuner kommer inte i övrigt att till en stiftelse kunna lämna sådant stöd som en aktieägare kan lämnas till ett av honom ägt aktiebolag.
Sammanfattningsvis innebär detta en kraftig orättvisa för de bostadsföretag som är organiserade i stiftelseform. Det är rimligt att det bostadspolitiska regelverket är konkurrensneutralt vad gäller bostadsföretagens associationsform. Kommuner bör därför ha samma möjligheter att ge stöd till stiftelser man grundat som man har att ge stöd till de aktiebolag man äger.
Det bör också ges rimliga möjligheter för de företag som av historiska skäl är stiftelser att övergå till aktiebolagsform -- inte minst mot bakgrund av att stiftelseformen i ett konventionellt beskattningssystem är sämre än bolagsformen, eftersom bl.a SURV-avsättningar inte får göras. Möjligheten att övergå till aktiebolag finns redan idag, men är nyligen stängd genom en ''straffavgift'' i form av stämpelskatt.
Hittills har Kammarkollegiet nämligen i princip alltid medgivit dispens från skyldigheten att betala stämpelskatt för bostäder när allmännyttiga bostadsföretag ändrat sin juridiska form. Numera ger Kammarkollegiet inte längre dispens med hänvisning till de stora förändringarna inom det bostadspolitiska området. När den konventionella beskattningen (se prop. 1992/93:241) införs för de allmännyttiga bostadsföretagen den 1 januari 1994 måste dessa i likhet med andra fastighetsägare erlägga en stämpelskatt på 3 %.
De kommunala bostadsstiftelserna hamnar därigenom i en fälla. Kommunen förbjuds att lämna stöd till företagen -- eftersom de är stiftelser. Vill stiftelsen ta sig ur detta och övergå till en modernare företagsform med en klart definierad ägare tvingas man betala en avgift motsvarande hela 3 % av taxeringsvärdet/köpeskillingen. Det är rimligt att de företag som bildats i en annan marknadssituation och under andra betingelser men nu vill anpassa sig till de nya spelreglerna på bostadsmarknaden ges en möjlighet att göra detta utan ''straffavgift''. SABO har tillsammans med Svenska Kommunförbundet i en skrivelse till finansdepartementet (1993-04-05) begärt att en övergångsregel ska införas som medger befrielse från stämpelskatt när en stiftelse avvecklas och tillgångarna överförs till ett kommunägt aktiebolag. Övergångsregeln kan vara tidsbegränsad, men bör gälla minst fram till och med år 1995.
Om kommunallagen däremot skulle komma att tolkas så att likställighetsprincipen förbjuder kommuner att lämna stöd också till kommunägda aktiebolag, kommer samma problem som beskrivits ovan vad avser stiftelser att drabba alla kommunala bostadsföretag. Ett förbud att förnya borgensåtaganden skulle förmodligen leda till mycket kraftiga hyreshöjningar i områden med hög bostadsefterfrågan och ett stort antal konkurser och utlösning av återstående kommunala borgensåtaganden i kommuner med låg bostadsefterfrågan och besvärlig ekonomisk situation p.g.a. sviktande arbetsmarknad m.m.
Sammanfattning
-- p1pLagförslaget innebär en diskriminering av bostadsföretag som arbetar i stiftelseform.Regelverket bör vara neutralt i förhållande till associationsform.Övergång från stiftelse till aktiebolag bör underlättas genom en tillfällig befrielse från stämpelskatten.Det måste klarläggas att kommuner har samma möjlighet att ge stöd till bostadsstiftelser man grundat som till bostadsaktiebolag man äger.Det måste klarläggas att kommunens självklara rätt att ta det ägaransvar för sina bostadsföretag som förutsätts i aktiebolagslagen inte begränsas av bestämmelser i kommunallagen eller annan lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regelverket bör vara neutralt i förhållande till associationsformen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att underlätta övergången från stiftelse till aktiebolag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunens rätt att ge stöd såväl till av kommunen grundade bostadsstiftelser som till ägda bostadsaktiebolag,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas rätt att ta ägaransvar för sina bostadsföretag.
Stockholm den 21 april 1993 Ivar Franzén (c)