Under flera decennier har regleringen av vår byggnadsproduktion ökat, främst genom statliga normer men också genom vårt statliga lånesystem. Därmed har staten haft en enhetlig kvalitetskontroll för produktionen. Det har samtidigt medfört en tröghet mot att utveckla ett rikt och varierat bostads- och lokalutbud genom nya planlösningar, byggmetoder och produkter anpassade efter enskildas behov och önskemål.
En uppluckring av reglerna håller på att ske inte minst genom vår anpassning till EG och dess generella regler. Vidare har en avveckling påbörjats av bostadssubventionerna som i hög grad styrt utformningen av våra bostäder. Förslag till förändringar i PBL kommer också att minska kommunernas inflytande över produktionens utformning och då främst interiört.
Dessa avregleringar kommer att öka intresset för att pröva nya och effektivare planlösningar, olika kostnadsbesparande byggmetoder som kanske inte behöver följa standardiserade mått (svenska) samt nya byggmaterial och produkter bl.a. de som med god framgång prövats i EG men ännu inte på den svenska byggmarknaden.
Men en mångfald av planlösningar, funktioner, byggmetoder och produkter kommer att försvåra för den enskilde konsumenten att ta ställning till vad som är bra och mindre bra eller vad som är dåligt. Inte minst när det gäller funktion och kvalitet på alla de produkter som byggts ihop till en enhet samt för alla de material som byggts in och inte går att se får konsumenten svårt att göra en bedömning.
Därmed ökar behovet av information om hur byggnader är uppförda samt vilka funktioner de klarar och vilka kvalitéer de har. En sådan information skulle underlätta för konsumenterna att bedöma vad de betalar för. En konsumentanpassad information som deklarerar respektive byggnads egenskaper och kvalitéer ökar den enskilde konsumentens möjlighet att jämföra olika objekt och produkter och därmed också medvetenheten om att rätt värdesätta efter sina behov och önskemål.
För byggherrar och entreprenörer kommer kravet på information om byggnaderna att öka medvetenheten om att bygga rätt kvalité till rätt pris. Här kommer aktörerna att marknadsföra sina byggnaders fördelar och framhäva konkurrenternas nackdelar vilket kommer att utöka variationsrikedomen i utbudet för konsumenterna, detta både utifrån deras kostnads- och kvalitetsintresse.
Undertecknade föreslår med ovan sagda införandet av konsumentanpassad funktions- och materialdeklaration på byggnader och lägenheter vid all nyproduktion och ombyggnation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentanpassad funktions- och materialdeklaration på byggnader och lägenheter vid all nyproduktion och ombyggnation.
Stockholm den 21 januari 1993 Jan Erik Ågren (kds) Rose-Marie Frebran (kds)