Just nu händer mycket i det svenska samhället på olika områden. Den svenska politiken är särskilt inriktad på att få bort detaljreglering i lagstiftningen. Övergripande politiska mål anges, men det är upp till intressenterna att tolka målen och välja medel.
Ett område där detta får olyckliga konsekvenser är den fysiska miljön, som ofta uppbär brister ur tillgänglighets- och användbarhetssynpunkt för vissa grupper.
För funktionshindrade människor är en fungerande miljö en förutsättning för ett aktivt deltagande i samhället. Det betyder att framkomlighet i miljön är nödvändig för den demokratiska processen, t.ex. i samband med att viktiga beslut tas, möjlighet att ta del av information. Alla människor måste ha lika rätt att kunna förflytta sig och därmed delta på olika sätt. Frågan om miljöns användbarhet är en fråga om grundläggande demokratiska rättigheter! Annars accepterar samhället att det finns olika klasser av medborgare.
När det gäller människor som har rörelsehinder är miljöns användbarhet avhängig hur den utformas i detalj. Storlek på mått för utrymme, placering och nivåskillnader är helt avgörande för möjligheten att kunna ta sig fram. Tyvärr är få arkitekter medvetna om funktionshindrades olika svårigheter och de detaljer som är nödvändiga. Det är vanligt att man lutar sig mot uppfattningen att plan- och bygglagstiftningen i sig garanterar god tillgänglighet, vilket den ju inte gör. Förutom lagstiftningen ställs det stora krav på kunskaper och vilja.
Detta faktum stöds av Handikapputredningen som konstaterar att det måste finnas en handbok så att arkitekter, planerare, byggherrar, projektörer, kommuner m.fl. utformar miljön så att den fungerar i praktiken. Vidare konstateras att det finns bristande kunskaper. I slutbetänkandet föreslås en omfattande informationsinsats och utbildning/fortbildning av berörda. Handikapputredningen går dock inte längre än så. En handbok kan aldrig bli tvingande att följa. Lagstiftningen överlåter i dag åt ovan nämnda inblandade att bestämma vilka måttkrav som skall gälla, trots att ovan nämnda parter många gånger inte har tillräckligt med kunskaper.
Det finns kunskaper om hur miljön skall utformas så att den fungerar. Den kunskapen finns i handikapprörelsen. Därför är det egentligen märkligt att det i vårt samhälle, som betraktas som demokratiskt, inte skall finnas garantier som ger medborgarna rörelsefrihet även när de har/får ett funktionshinder. I planeringsprocessen är det ett tufft och oftast omöjligt arbete för handikapprörelsen och enskilda att få förståelse och gehör för sina krav fullt ut, eftersom lagen ger för stort utrymme till tolkningar. Noteras skall också att detaljregleringen ytterligare kommer att minska. Svensk Byggnorm gav bättre möjligheter till en fungerande miljö än nybyggnadsreglerna gjorde när de kom. Nybyggnadsreglerna var avsevärt uttunnade vad gäller detaljreglering av t.ex. s.k. handikappkrav. Det kan inte vara acceptabelt att gruppen funktionsmänniskor skall tvingas kämpa för att få delta i samhällslivet, som står fritt för andra att göra.
Boverket har deklarerat att man inte kommer att minska på tillgänglighetskraven när byggreglerna ytterligare kommer att bearbetas. Det betyder dock inte att det kommer att finnas garantier för tillgänglighet, vilket ovan redovisats.
Regeringen har ansvar för att det skapas regler för en god tillgänglighet och användbarhet i den fysiska miljön för funktionshindrade. Det är viktigt att regeringen tar detta ansvar i form av tydliga anvisningar till Boverket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingvar Björk (s) Bo Nilsson (s)