Det är vanligt att fastigheter i Dalarna är uppsplittrade på många smådelar på olika håll. De flesta fastighetsägare vill gärna föra samman sin egendom. Omarronderingen är en god utväg. Problemet har varit att samhället krävt en viss minsta storlek på fastigheten, så att en del fruktat att bli av med sitt jord- och skogsinnehav och allt som detta ger. Kraven har emellertid nu mildrats betydligt. Minimikraven har sänkts till 10 hektar eller den lägre arealgräns som kan föranledas av rådande förhållanden i området, som länsstyrelsen i Kopparbergs län säger.
Insikten växer att det ensidiga storskalighetstänkande som rått en tid varit förödande för naturen. Det har drivits fram av storskogsbrukets synsätt och behov av stora mängder massaved. Ett bondeskogsbruk med små brukningsenheter ger mer utrymme för ekologisk mångfald. Om man ''försummar'' sin skog innebär det att vi får kvar mer naturskog, vilket kan visa sig helt väsentligt i framtiden. Kvalitet främjas inte i storskaligt skogsbruk.
Också när det gäller jordbruket börjar man tänka om. Ett varierat landskap har ett egenvärde. Det är helt väsentligt för en bygd att många människor ägnar sig åt att bruka och vårda marken. Vi börjar inse att jordbruk inte bara är lika med stora gårdar, ensidigt tänkta som leverantörer av råvaror till livsmedelsindustrin.
Länsstyrelsen i Kopparbergs län har nu beslutat om nya riktlinjer för omarrondering. Bland annat ska den i första hand göras där det finns en klar och positiv viljeinriktning.
I Orsa har försök med frivillig omarrondering, en s k markbytarbörs, bedrivits under några år. Intresset från markägarna har varit mycket positivt, men man har dragit sig för kostnaderna, eftersom fastigheterna inte kan bära dem. Statsbidrag har inte utgått. Lantmäterikostnaderna upplevs, enligt Mellanskog, som orimliga och måste ses över.
Enligt fastighetsbildningslagen utgår statsbidrag vid omarrondering. Markbyten kan naturligtvis ske på frivillig väg, men då utgår inga statsbidrag eftersom fastighetsbildningslagen i Dalarna tolkas så att det inte är fråga om omarrondering om någon markägare har rätt att ställa sig utanför.
Detta ''allt eller intet''-tänkande borde nu kunna överges. En markägare som inte vill slå ihop sin egendom kan ha goda skäl till detta, medan det i samma trakt kan finnas markägare som verkligen behöver omarrondering.
Lagen bör ge utrymme för länsstyrelserna att kunna förmedla statsbidrag också när vissa fastigheter ställs utanför en omarrondering. Detta bör kunna ske genom en enkel justering i fastighetsbildningslagen, som utskottet ombedes utarbeta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar ändra fastighetsbildningslagen för att underlätta omarrondering, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 26 januari 1993 Birgitta Hambraeus (c)