Bostadsrättsföreningar anslutna till HSB eller Riksbyggen betalar alla en avgift på 1,5 procent av produktionskostnaden till Stiftelsen Bostadskooperationens Garantifond (SBG). Det lagliga underlaget för denna inbetalning, till vilken föreningen måste låna pengar ofta utanför låneunderlaget, anges finnas i kungörelsen (1972:760) om lån avseende kostnader för outhyrda lägenheter. I § 5 i denna kungörelse stadgas dock att lån får upptas till högst 1,5 procent av hyresintäkterna (årliga). I SFS 1973:278 talas om att avdrag av inkomst för bidrag till SBG maximalt får ske med 1,5 procent av hyresintäkten.
Någon laglig rätt att ta ut en avgift på 1,5 procent av produktionskostnaden synes alltså inte föreligga. Varken Boverket eller Bostadsdepartementet har heller på förfrågan uppgivit sig ha utfärdat någon bestämmelse som skulle medge den förändrade beräkningsgrunden.
Inom regeringen förbereds en proposition med förslag om att fondens tillgångar skall beskattas. Det är bra. Härutöver borde stiftelsen också uppmanas att förändra sina stadgar så att de stämmer överens med bestämmelserna. I stadgarnas § 11 anges att för att ett beslut om ändring av stadgarna eller upplösning av stiftelsen skall vara giltigt krävs godkännande av HSB:s Riksförbund Ekonomisk Förening, Svenska Riksbyggen Ekonomisk Förening samt Kungl Maj:t.
Det borde innebära att regeringen med stöd av stiftelsens stadgar också kan kräva en förändring, dels av bestämmelserna för avsättning till fonden, dels av reglerna om undantag från tillsyn (stadgarna § 12).
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att regeringen tar initiativ till vissa ändringar i stadgarna för Stiftelsen Bostadskooperationens Garantifond.
Stockholm den 25 januari 1993 Jan Backman (m)